Теніс
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Червень 2016 12:39

Король Ноле і нова королева

Rate this item
(0 votes)

У Парижі завершився другий із чотирьох тенісних турнірів найпрестижнішої в цьому виді спорту серії Grand Slam — відкритий чемпіонат Франції. На кортах Roland Garros тенісисти визначали найкращих у змаганні на ґрунтових кортах — «найповільнішому» покритті, де, крім власне майстерності володіння ракеткою, високими є вимоги до витривалості, адже розіграші є зазвичай довшими, ніж на траві або харді.
Можливо, саме цей чинник виявився визначальним у жіночому фіналі, де 34річній американці Серені Вільямс протистояла 22річна іспанка Гарбіньє Мугуруза. За повідомленнями, які підтвердила сама Серена, від чвертьфіналу вона грала з травмою привідного м’яза. Але ще до фіналу американка запевнила своїх прихильників, що почувається достатньо добре для гідного виступу.

За рахунку 5:5 у першій партії Серена не змогла адекватно відповісти на зростання темпу й гру на всю ширину корту у виконанні Мугурузи, спершу американка програла свою подачу, а далі на подачі суперниці не змогла реалізувати дві можливості для тайбрейку. Іспанка з третьої спроби виграла сетбол — 7:5.
Схожим був і сценарій другої партії, наприкінці якої Вільямс змогла відіграти чотири матчболи, але це лише відклало перемогу молодої іспанки — 6:4. Для Гарбіньє Мугурузи цей успіх став першим тріумфом на турнірах головної тенісної серії.
Серена Вільямс натомість уперше програла у фіналі відкритого чемпіонату Франції — дотепер усі вирішальні матчі в Парижі вона вигравала. Також ця поразка відклала для Вільямс інше досягнення — 22у перемогу на турнірах Grand Slam.
Нині 22 перемоги в змаганнях такого рівня має лише німкеня Штеффі Граф, на повторення рекорду Серена сподівається вже за кілька тижнів на Вімблдоні. Але на шляху до мети знову може стати Мугуруза — цей турнір іспанка розпочинала четвертою сіяною, в Лондоні вона виступатиме вже як друга ракетка світу, тож зустріч із молодшою Вільямс для неї буде можлива не раніше фіналу.
До речі, в Парижі на шляху до фіналу Серена в четвертому колі зустрічалася з нашою співвітчизницею Еліною Світоліною. Українка не спромоглася на гідний опір фавориту — двічі по 1:6. Але вже сам вихід до четвертого кола дозволив Світоліній ще на одну позицію просунутися у світовому рейтингу — тепер вона 19а ракетка світу.
Якщо в жіночому тенісі вже є очевидна претендентка на лаври першої ракетки, то в чоловічому розряді нині беззаперечним є домінування Новака Джоковича, або «Ноле» — за прізвиськом 29річного сербського тенісиста. У нинішньому сезоні він узяв останню в Grand Slam вершину, яка дотепер була йому недоступна, — виграв у Парижі.
На початку фінального матчу Джокович очевидно нервував, і цим скористався британець Енді Маррей, для якого це був перший фінал на кортах Roland Garros. Першу партію виграв шотландець — 6:3. Але далі фаворит довів свій статус — 6:1, 6:2, 6:4.
Тепер Новак став лише третім тенісистом в історії, якому вдалося виграти календарний Grand Slam — Джокович виграв у 2015 році Вімблдон і відкритий чемпіонат США, а в цьому році — відкриті чемпіонати Австралії та Франції. Не виключено, що в цьому сезоні він збере й повноцінний сезонний Grand Slam — залишилося через кілька тижнів перемогти на Вімблдоні, а у вересні — за океаном.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».