Спорт
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Субота, 14 Квiтень 2018 10:42

Томас Грімм: людина, яка хоче реанімувати УПЛ

Rate this item
(0 votes)

Швейцарський менеджер збирається повернути глядачів на трибуни і навчити наші клуби заробляти.

Швейцарець Томас Грімм став новим президентом Української футбольної прем’єр-ліги (УПЛ). За 58-річного функціонера проголосували 10 клубів УПЛ із 12. «Зоря» і «Динамо» утримались.
Грімм виявився єдиним кандидатом на посаду і це красномовно свідчить про стан справ у нашій лізі. Грімм — третій в історії керівник УПЛ після Віталія Данилова і Володимира Генінсона. Він очолюватиме УПЛ найближчі два роки.

Він уже понад 25 років працює в європейському футболі. Дипломований юрист, він починав одразу в УЄФА. Навіть працював особистим консультантом президента УЄФА Леннарта Юханнсона.
Згодом він керував відомим швейцарським клубом «Янг Бойз», а в 2009 році став президентом Швейцарської футбольної ліги. На цій посаді Грімм запам’ятався спробами реформ, протистоянням з ультрас і конфліктами з власниками клубів.
У Грімма давні приятельські стосунки з нинішнім президентом ФФУ Андрієм Павелком. Вони познайомилися ще у 2007 році, коли Грімм приїжджав у Дніпропетровськ інспектувати будівництво «Дніпро Арени». Павелко тоді керував обласною Федерацією футболу, а місто претендувало на матчі Євро-2012. Перед Євро-2016 саме Павелко вже як президент ФФУ призначив Грімма юридичним консультантом збірної України на тому турнірі.


Що він хоче змінити?
Одразу після призначення Грімм заявив, що його першочергове завдання — повернення вболівальників на трибуни. Щоправда, у нього немає плану, як це зробити. Каже, потрібно проаналізувати ситуацію. Друга стратегічна мета — єдиний телевізійний пул.
«Можливість продавати медіа права на колективній основі — краща можливість клубів отримати прибуток», — заявив Грімм. Ціль № 3 — суттєво покращити інфраструктуру, а саме вирішити ситуацію зі стадіонами. Ніколи в історії чемпіонату України у нас не було такої кількості клубів-безхатченків.
Швейцарець не проти, аби йому дали випробувальний термін на півроку, за який він спробує налагодити стосунки з усіма головними фігурами в українському футболі. Насамперед із власниками «Динамо» та «Зорі», які поки що обережно відреагували на зміну керівництва в УПЛ.
Натомість «Шахтар» одразу почав із компліментів на адресу швейцарця. За словами гендиректора клубу Сергія Палкіна, Грімм — досвідчений менеджер, він розуміє українські реалії, знається на ситуації в нашому футболі, а тому впевнений, що зможе змінити УПЛ на краще.

 

Ми вже таких бачили
Томас Грімм — не перший відомий іноземець, який намагається реформувати український футбол. Згадаймо хоча б про італійців П’єрлуїджі Колліну та Лучано Лучі, які приїхали до нас піднімати вітчизняний арбітраж.
Результати їх роботи вельми суперечливі, натомість розміри зарплати скандальні. До речі, це стосується й інших єврореформаторів в Україні. Скажімо, вже колишнього керівника «Укрзалізниці» Войцеха Балчуна.
Завищені очікування, атаки популістів, спротив системи, конфлікти інтересів — усе це переслідуватиме і роботу Грімма в Україні. Швейцарець уже підтвердив, що він не збирається залишати посаду заступника керівника палати з вирішення суперечок ФІФА. А отже, він працюватиме за сумісництвом, а це відбиратиме у нього чимало часу від вирішення проблем УПЛ. От і маємо вже перші підстави для критики і невдоволення.
За великим рахунком, Томаса Грімма запросили в Україну як кризового менеджера та людину, здатну привести сюди західних інвесторів. Тому на перший план виходить навіть не його талант політика та вміння домовлятися, а талант комерсанта. Грімм повинен запустити хоча б одну модель для стабільного заробітку грошей УПЛ. А як виростуть доходи, то виросте рівень ліги і виросте клас самого футболу.

Святослав ВАСИЛИК,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».