Спорт
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Субота, 14 Квiтень 2018 10:34

Герої спортивного року України: хто є хто

Rate this item
(0 votes)

Стали відомі імена найкращих спортсменів України за досягнення 2017 року.

Протягом двох місяців Українська академія спорту, до складу якої входять такі легендарні спортсмени, як Сергій Бубка, Віталій Кличко, Яна Клочкова, Андрій Шевченко та інші, визначалася з номінантами і того ж дня шляхом анонімного голосування обрала найкращих. Уже 15 березня оприлюднили список найкращих тріо спортсменів і команд у кожній номінації.

Урочиста церемонія нагородження найкращих спортсменів відбулася 4 квітня 2018 року в Українському домі. Свято спорту розпочалося з червоної доріжки: всі відомі українські спортивні діячі та їхні гості були окутані увагою та спалахами камер.
Організатори зробили видовищне та красиве свято. Концерт також відвідали багато зірок українського шоу-бізнесу, вони були серед тих, хто нагороджував переможців різних номінацій.
Героїв спортивного року обирали в 9 номінаціях: «Олімпійська надія України», «Спортивна слава України», «Разом з олімпійцями», «Сильні духом», «Найкраща команда року (збірна)», «Сенсація року», «Найкращий тренер року», «Найкраща спортсменка року» та «Найкращий спортсмен року».

 

Найкращий спортсмен року
Переможцем став Олександр Хижняк — чемпіон світу та Європи з боксу у ваговій категорії 75 кг, найкращий боксер Європи та світу, найкращий боксер року за версією АІБА. Минулий сезон спортсмен вважає фантастичним, адже протягом усього року боксера чекав успіх у всіх змаганнях. У березні хлопець переміг на першості Європи серед спортсменів до 22 років у Румунії, в червні на чемпіонаті континенту серед дорослих у Харкові він здобув золоту медаль.
У фінальному поєдинку Хижняк продемонстрував вражаючу техніку і тактику, а вже у вересні блискуче виступив на чемпіонаті світу, що приймав Гамбург. У фіналі турніру Хижняк здобув феєричну перемогу і звання найкращого спортсмена.
Суперниками в цій номінації для Хижняка стали гімнаст Олег Верняєв — дворазовий чемпіон Європи у багатоборстві та вправах на брусах, срібний призер чемпіонату світу (на брусах), бронзовий призер чемпіонату Європи (опорний стрибок), переможець загального заліку Кубка світу та Михайло Романчук — срібний призер чемпіонату світу з плавання на дистанції 1500 м.

 

Найкраща спортсменка року
Перемогу в цій номінації додала у свій актив Ольга Харлан — чемпіонка світу з фехтування на шаблях. Після відновлення після операції на плечі Харлан тріумфально повернулась у спорт.
Дівчина здобула перемогу в індивідуальній першості, а вже через місяць на чемпіонаті світу в Лейпцигу вражаюче пройшла турнірний шлях і у фіналі з великою перевагою перемогла Аззу Бесбес.
Конкуренцію Харлан становили Еліна Світоліна — нині четверта ракетка світу, переможниця турнірів прем’єр-серії (Торонто, Рим, Стамбул, Дубай, Тайбей), рекордсменка українського жіночого тенісу за числом перемог за рік (понад 50) та Юлія Ткач — срібна призерка чемпіонату світу, бронзова призерка чемпіонату Європи з боротьби у ваговій категорії 63 кг.
Інтрига в цій номінації трималась аж до самого оголошення переможниці, адже всі спортсменки здивували світ своїми здобутками минулого року, та й думки експертів були категорично різними.

 

Найкращий тренер року
Тренером року стала Світлана Саідова — наставниця збірної України із синхронного плавання, в активі якої шість медалей чемпіонату світу. Справедливість та закономірність перемоги Світлани Саідової довели її підопічні — збірна України із синхронного плавання, котра перемогла в номінації «Найкраща команда року».
Минулого року наші синхроністки виходили на п’єдестал у всіх видах програми, в яких були представлені на чемпіонаті світу з водних видів спорту у Будапешті.
На звання кращого тренера року також претендували особистий тренер і батько боксера Хижняка — Олександр Хижняк-старший та Тамара Токмачова — головний тренер збірної України зі стрибків у воду, яка посіла перше загальнокомандне місце на чемпіонаті Європи, здобувши 10 медалей.

 

Олімпійська надія України
В цій номінації перемогла 17-річна дзюдоїстка Дар’я Білодід — чемпіонка European Judo Open (Прага) у ваговій категорії до 48 кг, чемпіонату Європи у Варшаві та Grand Prix у Гаазі.
Свою першу дорослу медаль Дар’я Білодід завоювала в березні 2017 року на відкритому Континентальному кубку в Празі, а вже 20 квітня цього ж року дівчина стала чемпіонкою Європи на змаганнях у Варшаві, де вона у фіналі здолала росіянку Ірину Долгову.
Суперницями Білодід стали тенісистка Марта Костюк — переможниця Australian Оpen серед юніорів (одиночний розряд), US Open (парний розряд), дорослого турніру ITF та Ярослава Магучих — золота призерка XIV Європейського юнацького фестивалю з легкої атлетики. Всі дівчата «наробили галасу» за останній рік в Україні та світі своїми гучними досягненнями, тому інтрига в цій номінації трималася до останнього.
У номінації «Сильні духом» перемогла чотириразова чемпіонка, срібна і бронзова призерка чемпіонату світу з лижних гонок і біатлону, переможниця та багаторазова призерка Кубків світу з біатлону серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарата Людмила Ляшенко.
У трійці кращих також опинилися чемпіонка світу з легкої атлетики серед спортсменів із порушенням зору Лейля Аджаметова та чемпіон світу зі спортивних танців на візках Іван Сівак.
Перемогу в номінації «Разом з олімпійцями» записала у свій актив чемпіонка Х Всесвітніх ігор із пауерліфтингу Лариса Соловйова. Разом із нею за звання найкращого боролися чемпіонка Х Всесвітніх ігор із сумо Світлана Тросюк та чемпіон Х Всесвітніх ігор з карате Станіслав Горуна.
Переможниця «Олімпійської надії України» Дар’я Білодід увійшла і в число номінантів у боротьбі за звання «Сенсації року». Її конкурентками стали дворазова чемпіонка Європи з карате Катерина Крива та срібна призерка чемпіонату світу з легкої атлетики, бронзова призерка чемпіонату Європи в приміщенні, чемпіонка Європи U-23 (стрибки у висоту) Юлія Левченко, і саме вона здобула перемогу в цій номінації.
Також у номінації «Спортивна слава України» відзначені легендарні баскетболіст Анатолій Поливода та легкоатлетка Тетяна Пророченко.

Тетяна САВЕНЕЦЬ,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».