Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Липень 2018 17:55

Французи – дворазові чемпіони світу

Rate this item
(0 votes)

Збірна Франції виграла чемпіонат світу-2018 з футболу. У фінальному поєдинку, який проходив у Москві, французи з рахунком 4:2 обіграли другого фіналіста мундіалю — збірну Хорватії.

Хорватська збірна, незважаючи на статус аутсайдера у фіналі чемпіонату світу, активно почала матч, однак чи не перша серйозна атака французів принесла успіх «триколірним».
Хорвати самі допомогли Франції відкрити рахунок: на 18-й хвилині Грізманн подав зі штрафного, а Манджукіч зрізав м’яч у власні ворота. Як виявилося, це дебютний автогол в історії фіналів мундіалів.

Утім, це був лише початок. За 10 хвилин хорватам удалося відновити рівновагу в рахунку: Перішич знову-таки після розіграшу «стандарту» увігнав м’яч у дальній кут.
На 38-й хвилині стався суперечливий епізод: м’яч знайшов руку Перішича у штрафному майданчику хорватів, і арбітр після перегляду відеоповтору призначив пенальті. Грізманн технічно знову вивів Францію вперед — 2:1.
На початку другого тайму більш свіжі французькі футболісти кинулися в атаку і «нокаутували» опонента двома голами: Погба зробив рахунок 3:1, а потім Мбаппе підтвердив статус майбутньої суперзірки, забивши красивим ударом метрів із 23.
Зазначимо, що збірна Хорватії, програючи 1:4, не опустила рук і все ж таки забила гол престижу — Манджукіч запресингував голкіпера французів Льоріса, який припустився грубої помилки. 4:2 — перемога Франції.
Це — один із найбільш результативних фіналів в історії чемпіонатів світу. Французи стали дворазовими чемпіонами планети. Вперше Кубок світу команда виграла рівно 20 років тому на домашньому турнірі. Тоді у фіналі ЧС-1998 Франція на чолі із Зінедіном Зіданом розгромила в Парижі Бразилію — 3:0.
* * *
Французький наставник Дідьє Дешам став третьою людиною в історії, яка зуміла виграти чемпіонат світу з футболу і як гравець, і як тренер. Як футболіст він завоював золото домашнього ЧС-1998, де він був капітаном збірної Франції. А як тренер привів французів до перемоги 20 років потому, на ЧС-2018, перемігши у фіналі Хорватію — 4:2.
До Дешама тільки дві людини змогли добитися такого ж результату: бразилець Маріо Загалло (перемагав на ЧС як гравець — у 1958-му і у 1962-му та як тренер — в 1970-му) і німець Франц Беккенбауер (як гравець перемагав у 1974-му, як тренер — у 1990-му).
49-річний Дешам після перемоги на ЧС-2018 заявив, що має намір залишитися на своїй посаді. «У мене є діючий контракт, я продовжу роботу, як і планувалося», — цитує Дешама l’Equipe. Французький фахівець додав, що не збирається йти по стопах Еме Жаке, який у 1998 році після перемоги на чемпіонаті світу завершив тренерську кар’єру.
* * *
Півзахисник збірної Хорватії Лука Модріч визнаний найкращим гравцем чемпіонату світу-2018, ставши володарем «Золотого м’яча» турніру.
«Срібний м’яч» дістався півзахиснику збірної Бельгії Едену Азару, а «бронзовий» — нападнику збірної Франції Антуану Грізманну.
Нападник збірної Франції Кіліан Мбаппе визнаний найкращим молодим гравцем турніру. Крім того, Мбаппе став першим футболістом із часів Пеле, кому вдалося забити гол у фінальному матчі ЧС у віці до 20 років.
Зазначимо, що Кіліан Мбаппе відмовився від грошей, зароблених у складі національної команди на турнірі, й передав їх на благодійність. Як повідомляє l’Еquipe, гравець ПСЖ отримав по 20 тисяч євро за кожен проведений матч на ЧС-2018, а також бонуси за голи, що в сумі становить близько 470 тисяч євро. Ці гроші 19-річний нападник вирішив віддати на потреби дітей з інвалідністю.
* * *
Нападник збірної Англії Харрі Кейн став найкращим бомбардиром чемпіонату світу-2018 з футболу. В активі 24-річного футболіста 6 забитих м’ячів, при цьому 3 з них форвард провів із пенальті.
Кейн виграв суперечку бомбардирів із великим відривом. Слідом за ним розташувалися росіянин Денис Черишев (4 голи), бельгієць Ромелу Лукаку (4), лідер збірної Португалії Кріштіану Роналду (4), а також французи Антуан Грізманн (4) і Кіліан Мбаппе (4).
* * *
Бельгійський воротар Тібо Куртуа визнаний ФІФА найкращим воротарем чемпіонату світу-2018 та отримав «Золоту рукавичку».
Куртуа допоміг своїй команді посісти третє місце на турнірі. Він пропустив всього шість голів у семи матчах, при цьому три поєдинки відстояв на нуль.
Сам 26-річний голкіпер написав у Twitter: «Це — одна з найкрутіших індивідуальних нагород, яку може отримати воротар. Пишаюся цим».
* * *
Захисник збірної Хорватії і київського «Динамо» Йосип Піваріч став першим футболістом в історії УПЛ, який виграв срібну медаль чемпіонату світу.
На ЧС-2018 Піваріч провів чотири поєдинки, в яких заробив одну жовту картку. Також на його рахунку нереалізований пенальті в післяматчевій серії в 1/8 фіналу проти збірної Данії.
УНІАН

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».