Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Квiтень 2014 03:00

Ліга чемпіонів: перемога вболівальників

Rate this item
(0 votes)

Ще тиждень тому — після перших матчів головного клубного футбольного турніру Європи — здавалося, що інтрига збереглася тільки в тих матчах, які закінчилися внічию. Але виявилося, що перемога з різницею у два м’ячі не гарантувала виходу до півфіналу Ліги чемпіонів УЄФА, а розгромний рахунок не забезпечив спокійного життя в матчі-відповіді. 

У вівторок грали саме ті пари, в яких розрив у рахунку нібито свідчив про очевидну перевагу однієї з команд. Мадридський «Реал» переміг у першому матчі на «Сантьяго Бернабеу» дортмундську «Боруссію» з рахунком 3:0 і, здавалося, приїхав до Німеччини просто оформити вихід до наступної стадії. Та вже після першого тайму другої гри «вершковим» варто було мріяти про порятунок.
Ускладнила завдання мадридцям травма Кріштіану Роналду, і без лідера це був уже інший «Реал».
Щоправда, вже на початку гри футболісти королівського клубу могли зняти всі питання про переможця. На 17-й хвилині у штрафному майданчику «Боруссії» м’яч улучив у руку Пішчеку, і суддя вказав на 11-метрову позначку. Пенальті взявся пробивати Ді Марія, і його удар голкіпер Вайнденфеллер відбив — гравець «Реала» послизнувся у вирішальній стадії завдання удару.


«Боруссія» у відповідь ледве не забила. Свій перший шанс втратив Мхітарян, який не влучив у ворота Касільяса метрів з 11 після пасу Ройса.
Та вже на 24-й хвилині команда Юргена Клоппа забила. Після помилки Пепе все той же Марко Ройс вийшов сам на сам із Касільясом, легко обіграв воротаря та забивав у порожні ворота — 1:0.
Після голу «Боруссія» з подвоєною енергією побігла вперед. І на 37-й хвилині знову відзначився Ройс. Після удару в штангу від Левандовського Ройс успішно зіграв на добиванні і зробив рахунок 2:0.
У другому таймі на полі знову був розгублений «Реал» і цілеспрямована «Боруссія». Та футбольна фортуна того вечора все ж мала мадридське серце — сам лише екс-донеччанин Генрік Мхітарян втратив дві слушні нагоди, мали шанси перевести гру в овертайм і його партнери. «Реал» зміг вистояти і вийти до півфіналу, хоча обидві команди заслуговували на такий здобуток.
А от лондонському «Челсі» порятунок удався. Після програшу з рахунком 1:3 в Парижі підопічним Жозе Моурінью було непросто розраховувати на загальний успіх у протистоянні з ПСЖ. Та якщо «Реалу» вистачило гандикапу в три м’ячі навіть за відсутності Роналду, то ПСЖ два голи в запасі не врятували, коли на поле не зміг вийти Златан Ібрагімович.
У першому таймі парижани кваліфіковано захищалися, та все ж на 32-й хвилині Шюррле подарував надію господарям, скоротивши відставання до загального рахунка 2:3.
А по перерві було можливе все — і перемога лондонців, і гол парижан, який зробив би відродження «Челсі» малореальним. Спершу господарі стадіону «Стемфорд Брідж» на початку другого тайму двічі протягом хвилини влучали в поперечину воріт (не пощастило Шюррле та Оскару). Згодом підопічні Моурінью перейшли до масованих атак, і надали нападникові ПСЖ Кавані достатньо простору в контратаках, та рахунок йому змінити не вдалося.
І на 87-й хвилині настала розв’язка: затяжна атака «Челсі» із серією навісних передач у розрахунку на Торреса, який з’явився на завершальні десять хвилин, принесла свої плоди. Інший нападник господарів Демба Ба випередив захисника та пробив голкіпера Сірігу — рахунок 2:0 завдяки виїзному голу виводив до півфіналу вже лондонський клуб.
Проте і на цьому футбольна вистава ще не закінчилася, бо вперед у сподіванні на останній шанс пішли парижани. Та в ці хвилини героєм зустрічі став досвідчений воротар Петр Чех, який відбив удари Алекса та Маркіньйоса і впорався з кількома навісними передачами.
Ще одна важлива подія сталася на мадридському стадіоні «Вісенте Кальдерон»: «Атлетико» вперше у своїй історії вийшов до півфіналу Ліги чемпіонів, і перемогли «матрасники» для цього не будь-кого, а саму «Барселону». Власне, непогану базу для цього вони підготували ще минулого тижня, коли в гостях зіграли внічию з рахунком 1:1.
Підопічні Дієго Сімеоне не стали відсиджуватися в обороні: з перших хвилин нав’язавши супернику швидку гру, господарі дуже швидко відкрили рахунок — на 6-й хвилині відзначився Коке. На цьому мадридці зупинятися не хотіли, і якби фортуна була на їхньому боці, то «Барселона» могла б програти і розгромно — чого варті хоча б два удари Вільї в каркас воріт.
Господарі не забували і про оборону, яка також впоралася зі своїм завданням, оскільки з усіх моментів «Барселони» на прискіпливу увагу заслуговували лише кілька ударів Ліонеля Мессі.
Каталонці не були схожими на себе. Без Пуйоля і Піке оборона не вирізнялася надійністю, а голкіпер Пінто, який замінив травмованого Вальдеса, багато нервував і ще більше напружував становище біля своїх воріт. Рахунок 1:0 цілком задовольнив гравців «Атлетико», і в півфіналі Ліги чемпіонів уперше зіграють одразу дві мадридські команди.
Останній учасник півфіналу визначився у класичному протистоянні «Баварії» і «Манчестер Юнайтед». Рахунок 1:1, зафіксований на «Олд Траффорд», не гарантував спокійного життя жодній із команд, і після «посухи» в першому таймі, яка за результатом більше задовольняла господарів, саме манкуніанці першими порушили рівновагу. На 57-й хвилині Евра неймовірним ударом здалеку в дев’ятку змусив капітулювати Нойєра, та лідерами протистояння підопічні Мойєса залишалися недовго — вже на 59-й хвилині Рібері точно навісив на Манджукіча, який ударом головою відновив загальну рівновагу — 1:1.
У відкритій грі протягом наступних 20 хвилин «Баварія» забила двічі (відзначилися Мюллер і Роббен), а в останній десятихвилинці господарі грамотно «засушили» гру і не дали «червоним дияволам» шансу на порятунок. Із рахунком 3:1 команда Хосепа Гвардіоли стала ще на крок ближчою до повторення торішнього успіху.
Завадити мюнхенцям удруге поспіль виграти Лігу чемпіонів можуть мадридські «Реал» та «Атлетико» або лондонський «Челсі». Хто з ким гратиме у півфіналі, стане зрозуміло сьогодні, коли відбудеться останнє в сезоні жеребкування Ліги чемпіонів. Матчі півфінальної стадії призначено на 22–23 і 29–30 квітня. Фінал 24 травня прийматиме Лісабон. 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».