Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Листопад 2019 14:18

Піднімаємо ВВП сусідів

Rate this item
(0 votes)

За даними Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування, 50% українців працює у Польщі до трьох місяців, ще 25% — до півроку, загалом за рік у цій країні встигає попрацювати приблизно1,5 млн українців.
Про це Укрінформу повідомив президент асоціації Василь Воскобойник.

«Згідно із соціологічними дослідженнями більшість трудових мігрантів, попрацювавши три місяці у Польщі, їде додому і зрештою повертається на заробітки знову.
Крім цього, існує великий ринок нелегального працевлаштування, який може сягати 40% усіх українських мігрантів», — зазначив В. Воскобойник.

Таким чином, за рік у Польщі встигає попрацювати приблизно 1,5 млн українців, вважає експерт.
За даними заступника директора Департаменту економічного аналізу Нацбанку Польщі Яцека Котловського, наразі в цій країні перебуває 900 тис. українських працівників.
Про неабиякі масштаби міграції свідчить обсяг валютних переказів: 11,6 млрд дол. — у 2018 р. й очікувані Нацбанком 12,2 млрд дол. — у поточному.
За словами В. Воскобойника, відбувається переорієнтація українських мігрантів з одних країн на інші, й невдовзі Польща може втратити частину українських робітників.
«До Польщі їхали, бо там було створено умови для швидкого отримання роботи. Але з весни 2020 р. Німеччина відкриє свій ринок праці для громадян країн за межами ЄС, і чимало українців намагатиметься потрапити туди», — наголосив експерт.
Соціологічні дані, за словами експерта, свідчать, що 37% опитаних громадян України хотіли би працювати саме в Німеччині.
«На українців претендують багато європейських країн через проблему з низькою народжуваністю та старінням націй. Українці добре працюють, швидко соціалізуються в європейських країнах і географічно близько до них знаходяться», — додав В. Воскобойник. За його словами, йдеться про залучення українців не лише на роботу, а й на постійне проживання.
За даними дослідження економістів Нацбанку Польщі і Вищої школи торгівлі РП, праця українських трудових мігрантів у Польщі привела до зростання ВВП країни, зокрема у 2016-2017 рр.,— на 0,6–0,7%.
* * *
Стратегія збереження людського капіталу поверне українських трудових мігрантів додому, а поки її немає, не можна втрачати з ними зв’язок.
Таку думку в коментарі Укрінформу висловив демограф, завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи Олексій Позняк.
На його переконання, утримувати українців вдома забезпеченням доступного житла, як це робить польська Стратегія збереження людського капіталу, Україна не в змозі, але треба робити хоча б маленькі кроки.
«Підтримувати, фіксувати зв’язки з тими, хто виїхав: це підвищує ймовірність повернення», — зазначив учений. Для цього, за його словами, слід заохочувати підприємницьку діяльність.
З цією метою можна розвивати спільні проєкти з країнами, де осіли українські інтелектуальні мігранти, зауважив демограф.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».