Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Квiтень 2018 09:06

Андрій Рева: тіньова економіка та зарплати «в конвертах» породжують бідність

Rate this item
(0 votes)

За сло­ва­ми мі­ніс­тра со­ці­аль­ної по­лі­ти­ки Андрія Реви, близь­ко 40% ук­ра­їн­ської еко­но­мі­ки пе­ре­бу­ває «в ті­ні», а то­му стан­дарт­ні для роз­ви­ну­тих кра­їн ре­цеп­ти ви­рі­шен­ня еко­но­міч­них проб­лем не є діє­ви­ми.

Натомість детінізація на сьогоднішньому етапі дасть грошей більше, ніж результати економічного зростання.
«Цей факт був доведений урядом у 2017 р. Весь фонд оплати праці у 2016 р. становив 584 млрд грн, і Міністерством економічного розвитку прогнозувалося його зростання на 82 млрд. Але Мінсоцполітики заявило про заниженість цієї цифри та спрогнозувало можливість зростання фонду на 212 млрд.

По факту фонд оплати праці у 2017 р. становив 796 млрд грн. При 2,5% економічного зростання ми отримали 212 млрд грн до бюджету. Звідки ці гроші?
Відповідь дуже проста — ці гроші прийшли з тіньової економіки внаслідок підвищення мінімальної зарплати вдвічі», — пояснив міністр.
А. Рева наголосив на тому, що з цього факту потрібно робити практичні висновки: «Скажімо, якщо сьогодні за перший квартал недоотримано 6 млрд грн надходжень, а Міністерство фінансів каже, що грошей немає, то їх ніколи й не буде, якщо мінімальні зарплати не підвищити».
Міністр також розповів, яким саме чином збільшення мінімальних зарплат та відповідних рішень Мінсоцполітики здатне привести до детінізації економіки і ринку праці та (як наслідок) до зростання пенсій та соціального захисту.
«Є приклад одного конкретного підприємства зі штатом 900 працівників. П’ять чоловік на цьому підприємстві отримують зарплату по 5 млн грн, а решта — 895 працівників отримують зарплату — 3723 грн. Це при тому, що знайти працівника на таку зарплату сьогодні дуже складно, а тут майже 900 людей працюють за 3723 грн.
Щодо системи ухилення від сплати податків та зборів, то в ній відбувається наступне: отримуючи 5 млн грн зарплати, людина сплачує 19,5% зборів, а ЄСВ, який має йти пенсіонерам, сплачує не з п’яти мільйонів, а з 55 тис. гривень.
Заплатив 8 тис. гривень ЄСВ, а решта залишається у нього, та йде зарплатами «в конвертах» працівникам, які офіційно отримують мінімальну зарплату. А потім ці люди, які працюють за зарплату «в конвертах», з одного боку, отримують маленьку пенсію, розраховану від мінімальної зарплати, а з іншого — субсидію за рахунок платників податків.
Тому після підняття мінімальної зарплати сплата ЄСВ буде відбуватися не з 3723, а з 4100 грн; а якщо ЄСВ буде розраховуватися з усієї суми зарплати, то платитиме внесок з усіх п’яти мільйонів, і ця схема вже не працюватиме», — пояснив міністр соціальної політики.
Водночас сьогодні існує потужне політичне лобі, яке, прикриваючись гаслами щодо захисту ринкових правил економіки, насправді відстоює інтереси «тіньовиків», знищуючи таким чином і економіку, і право людей на гідне майбутнє.
«Ми повинні наступати на тіньову економіку, і не слухати тих, хто захищає «тіньовиків». У тіньової економіки існує колосальне лобі, яке використовує гасла на кшталт «бізнес гине» і «всі побіжать у тінь», — так вони вже сьогодні в тіні!
Якщо ми хочемо, щоб люди були захищені, щоб вони не були залежними від (по суті) рабовласників, не бажаючих сплачувати працівникам заробітну плату «побілому», тоді ми повинні боротися з «тіньовиками», і не боятися цієї критики», — резюмував А. Рева.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».