Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Вiвторок, 10 Квiтень 2018 13:18

Робітники із вищою освітою

Rate this item
(0 votes)

В Україні великий надлишок молоді з вищою освітою залишається без роботи і змушений перевчатися на робітничі спеціальності.
На цьому наголосив в. о. голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко під час брифінгу з нагоди підписання багатосторонньої Угоди про співпрацю щодо впровадження міжрегіонального інноваційного проекту з профорієнтації учнівської молоді «ПрофіКемп».

Він укладений між обласними центрами зайнятості, обласними бібліотеками для дітей та департаментами освіти і науки державних адміністрацій Херсонської, Закарпатської, Львівської та Рівненської областей, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Ми відчуваємо страшенний дисбаланс на ринку праці, в першу чергу пов’язаний із тим, що сьогодні вища школа не завжди зорієнтована на реальні потреби ринку праці. Це факт, що на сьогодні на 2700 вакансій менеджерів, економістів, юристів є 55000 охочих.
У Центрах професійно-технічної освіти, які є в структурі Державної служби зайнятості, уже 45% перенавчаються з вищої освіти на робітничі професії.
Сьогодні працівники з інструментом, ті, хто володіє робітничою професією, можуть бути набагато успішнішими в плані рівня заробітної плати і особливо працевлаштування. Таких працівників сьогодні конче потребує український ринок праці», — сказав Ярошенко.
Він додав, що наявна в державі величезна проблема — міграція, особливо молодих людей, — пов’язана з тим, що вони, не знайшовши тут роботи, не реалізувавши себе, шукають цього за межами України.
«В останній рік по багатьох напрямках ми працюємо достатньо успішно, є певні зрушення в економіці держави, і база вакансій за 1,5 року виросла майже втричі. У великих містах кількість вакансій інколи перевищує кількість тих, хто стоїть на обліку як безробітний.
Фактом є те, що у великих містах, наприклад у Києві, 90% тих, хто на обліку в Службі зайнятості, — з вищою освітою. У Харкові, Львові і Одесі 85% тих, хто, отримавши вищу освіту, не може знайти роботу», — зазначив Ярошенко.
За його словами, величезна проблема і в тому, що в Україні є й ті, хто отримує диплом, але не отримує спеціальності, навичок, яких потребує ринок праці.
Ярошенко підкреслив, що одним із пріоритетних завдань Державної служби зайнятості є профорієнтація населення, в першу чергу молоді, саме шкільної молоді. Це — профорієнтація, профдіагностика, ознайомлення з всеукраїнським ринком праці, з територіальними, регіональними і з локальними ринками.
Одним із таких напрямків, зазначив керівник ДСЗ, є реалізація комплексних програм для учнівської молоді, спрямованих на те, щоб вона залишалася працювати у рідному краї.
«Захід уже успішно проходить у Херсонській області, там уже мають напрацювання в плані туризму, сільського туризму. Це дуже добре, що діти за допомогою профорієнтаційних заходів зможуть пізнати свій край і успішно знайти себе на ринку України», — підкреслив Ярошенко.

Валентина ПАЩЕНКО,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».