Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 08 Лютий 2018 18:35

Андрій Рева: монетизацію піль потрібно починати в цьому році

Rate this item
(0 votes)

Про го­лов­ні на­пря­ми спів­пра­ці Мін­соц­по­лі­ти­ки Ук­раї­ни зі Сві­то­вим бан­ком ішло­ся у спіл­ку­ван­ні мі­ніс­тра со­ці­аль­ної по­лі­ти­ки Ан­дрія Реви 
з ке­рів­ни­ка­ми пред­став­ниц­тва між­на­род­ної фінан­со­вої ус­та­но­ви в Ук­раї­ні.

«Багато реформ, що ми їх провели в минулому році, стали можливими завдяки МВФ та експертноконсультативній роботі Світового банку, — зазначив А. Рева. — Наші гарячі дискусії були достатньо корисними й мали позитивний результат для якісної форми й суті пенсійної реформи. Пенсійна реформа виявилася найбільш глибокою і продуманою з усіх, що ми провели наприкінці минулого року».

Крім пенсійної реформи, міністр соціальної політики зупинився на інших спільних зі Світовим банком проектах, наприклад реформуванні надання субсидій на послуги ЖКГ та реформі інтернатних закладів.
Так, деінституалізація — це масштабний проект, метою якого є забезпечення дітейсиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, проживанням і розвитком у сім’ях (прийомних, патронатних; дитячих будинках сімейного типу тощо).
«Ми змінюємо психологію керівників на місцях щодо вирішення цієї проблеми, — сказав А. Рева. — Адже з часом дітейсиріт стало менше, а кількість вихованців в інтернатах не зменшилася».
Щодо надання субсидій відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.11.2017 р. № 951 з 1 січня 2018 р. запроваджено розрахунки за надані пільги та житлові субсидії між бюджетом та підприємствами — надавачами житловокомунальних послуг у грошовій формі, тобто ліквідовано механізм клірингових взаєморозрахунків. При цьому залишився незмінним механізм призначення одержувачеві житлової субсидії та отримання її.
Однак наразі певні зміни в субсидіюванні частини населення, що його потребує,— в процесі розробки. Йдеться насамперед про посилення адресності допомоги та в подальшому монетизацію цього виду державної допомоги.
Згідно із Законом України «Про житловокомунальні послуги» (ст. 11) пільги та субсидії на оплату житловокомунальних послуг, що мають виплачуватися споживачеві в грошовій формі в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, передбачено з 1 січня 2019 р.
Для реалізації відповідного підходу згідно з п. 24 Прикінцевих положень Закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік» Кабінету Міністрів доручено у другому півріччі 2018 р. розробити і затвердити механізм запровадження з 1 січня 2019 р. надання субсидій населенню на оплату житловокомунальних послуг у грошовій формі на рівні кінцевого споживача.
І, як зазначив А. Рева, рухатися в напрямку виплати живих грошей одержувачам субсидій слід покроково, поетапно, починаючи з невеликої групи споживачів послуг ЖКГ, можливо навіть з категорії тих, у кого частка державної допомоги найменша, аби відпрацювати й налагодити чіткий процес повної монетизації субсидій.
Механізм монетизації ще одного виду державної соціальної підтримки — пільг — розробляється у відповідній постанові уряду. Предметно про всі пропозиції можна буде говорити після її ухвалення. Коли б не було ухвалено постанову (наприкінці весни чи влітку), однак розпочати монетизацію пільг, на думку міністра, потрібно неодмінно в цьому році.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».