Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Листопад 2019 14:45

Гострий апендицит

Rate this item
(0 votes)

Як свідчить медична статистика, гострий апендицит — один з найпоширеніших гострих хірургічних станів. Загальна захворюваність становить приблизно 86 випадків на 100 тисяч пацієнтів на рік. Кажуть, що першим радянським космонавтам на всякий випадок, щоб на орбіті не трапився напад, профілактично видаляли апендикс — настільки рутинною вважалася апендектомія.
Як же визначити апендицит, як лікують недугу сьогодні? Про все це докладно ми розпитали фахівця — лікаря-хірурга Андрія Мироновича ГАЙДУКА.

— Апендицит — це одне з найпоширеніших захворювань органів травлення, яке лікується хірургічним шляхом.

При цьому хвороба вважається однією з найнебезпечніших, тому що тягне за собою серйозні наслідки. Вона перебігає дуже швидко і викликає ускладнення, які загрожують життю.
— Як визначити гострий апендицит?
— Незалежно від статі і віку може розвиватися гострий апендицит. Статистика говорить про те, що найчастіше він з’являється у людей, які не досягли 40 років. До 20 років на гострий апендицит страждають частіше чоловіки, проте серед пацієнтів у віці 20–40 років переважають жінки. Потім імовірність появи запалення апендициту знижується, але не зникає повністю. Захворювання може вас уразити навіть у літньому віці.
Перш за все слід зрозуміти, що апендицит — це запальний процес в органі, який називається апендиксом. І знаходиться внизу живота, у правій частині. Він наближений до пахової ділянки, гострий болючий стан виникає саме там. При виявленні симптомів апендициту потрібно негайно звертатися до лікаря і готуватися до операції.
— Які симптоми апендициту?
— Найголовніший симптом, який проявляється у першу чергу, — сильний біль у животі. Причому він не залишається на місці і постійно переміщається. Виникнути він може у верхній частині живота, потім проявитись у правому або лівому боці. Іноді біль віддає у задній прохід або в ребра.
Ось характерні ознаки апендициту: сильні болі в животі; при натисканні на живіт больові відчуття значно посилюються; м’язи живота постійно напружені; якщо лягти на бік і піджати ноги, біль буде поступово вщухати. Це — один із симптомів, за яким можна визначити наявність запалення в ділянці апендикса (пацієнт постійно приймає таку позу).
А ще при гострій формі захворювання регулярно турбують нудота і напади блювоти, сильно змінюється характер випорожнень, може бути запор або діарея, температура тіла підвищується.
— Якою має бути перша допомога при розвитку апендикса? Що робити, щоб перестало боліти?
— Перша допомога при захворюванні така: спочатку викликається лікар. Головна помилка більшості пацієнтів — використання знеболюючих препаратів. Ясна річ, що болить апендицит, терпіти складно, але застосування будь-яких медичних препаратів може перешкодити лікарям визначити правильний діагноз і ступінь ураження організму. Варто відмовитися від знеболюючих до приїзду лікарів, заборонено їсти будь-яку їжу і навіть пити рідину.
Якщо дуже хочеться води, дозволяється зробити кілька ковтків. Одна з найнебезпечніших дій — прикладання грілки на місце пошкодження. Тепло тільки підсилює процеси запалення і часто призводить до розриву органа. Цю дію варто виключити повністю. Слід забезпечити спокій, перебувати у горизонтальному положенні.
— Що є основною причиною розвитку апендициту?
— Фахівцями детально вивчається питання розвитку даної патології, але до цього часу не вдається зрозуміти, чому виникає апендицит. Єдине, до чого вдалося прийти, — висновок, що з’являється апендицит явно не через один фактор. Є низка причин, які більшою мірою сприяють виникненню гострого апендициту.
Вважається, що найголовнішою причиною розвитку апендициту є закупорювання червоподібного відростка. Закупорювання може відбутися через потрапляння калових мас у відросток або якщо туди потрапляє чужорідне тіло. Також він викликається здавленням відростка через розвиток спаєчних процесів. Це загрожує запаленням, яке вражає ділянку органа і є основною причиною апендициту.
— Як здійснюється діагностика апендициту?
— При підозрі на апендицит призначається первинна діагностика. Вона дозволяє за симптомами у точності відокремити запалення апендикса від інших патологій, які можуть розвиватися в шлунково-кишковому тракті (ШКТ). Для цього використовується візуальний огляд пацієнта, визначення перших ознак у вигляді нудоти, блювоти.
Проводиться також пальпація для визначення рівня болю. До ефективних методів діагностики належать: УЗД черевної порожнини; комп’ютерна томографія; проведення МРТ; клінічний аналіз крові і сечі; лапароскопічне дослідження; рентгенівське дослідження черевної порожнини.
— Як же проводиться лікування апендициту?
— Щоб не дати апендициту можливість уразити організм, проводиться операція. Якщо запальний процес гострий, то використовується традиційний метод операції, при якому здійснюється відкритий розріз. Також існує лапароскопічний метод, що дозволяє видалити апендикс прямо під час вивчення стану хворого.
Як тільки апендицит видалено, людину поміщають у палату для подальшого відновлення. Після проведення операції пацієнт має бути у лежачому стані. 12 годин категорично не дозволяється вставати, заборонено вживати будь-яку їжу.
Надалі можна починати трохи рухатися, їсти продукти, що дозволив лікар. Відновлювальний період триває приблизно 1 тиждень. Іноді самопочуття хворого погіршується, підвищується температура, тоді період відновлення може бути продовжений до двох тижнів.
Якщо оперативне втручання з певних причин неможливо провести, лікар призначає консервативну терапію. Вона включає використання антибіотиків та інших фармакологічних препаратів. При цьому пацієнт розміщується у стаціонарі.
Рекомендується проходити додаткову терапію, щоб поліпшити стан здоров’я. Потрібно стежити за розвитком і відновленням організму після оперативного втручання, починати фізичні вправи, але тільки під наглядом досвідченого фахівця. Навантаження повинні бути помірними.
І ще, ніколи не намагайтеся лікувати апендицит народними методами — це небезпечно для життя! Одне слово, не жартуйте з апендицитом — він дуже підступний, довіртеся краще фахівцям і ваше здоров’я буде у безпеці.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».