Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Листопад 2019 15:26

Бронхіт: Як його подолати і забути про кашель

Rate this item
(0 votes)

Восени багато людей застуджуються, хворіють на ГРЗ та грип. І коли лікування розпочато із запізненням та не доведено до кінця, застуда часто переростає у бронхіт. Починається сухий, докучливий кашель, який за кілька днів переходить у вологий і з часом сходить нанівець.
Але так буде лише за умови, якщо хворий вчасно звернеться до лікаря і виконуватиме всі його вказівки. Які вони, правильні дії, щодо запобігання бронхіту? Про це ми розпитали фахівця — отоларинголога Галину Федотівну КРУТЕНЬ.

— І справді, багато хто намагається якомога швидше вийти на роботу. Лікування застуди чи грипу вони до кінця не доводять і в результаті отримують хронічний бронхіт. А з цією хворобою впоратися набагато важче. Надзвичайно важливо уважно ставитися до призначень лікаря і приймати необхідні ліки.

Слід пам’ятати, що приймати препарати, не призначені фахівцем, не тільки марно, але й небезпечно. Деякі люди вважають таблетки «шкідливою хімією» і воліють лікуватися різними трав’яними відварами.
— Отже, що таке бронхіт із наукової точки зору?
— Бронхіт — запальне захворювання бронхів, що викликається бактеріальною або вірусною інфекцією. Залежно від клінічних симптомів бронхіт буває гострий і хронічний.
Фахівці виділяють ще одну форму захворювання — обструктивний бронхіт. Він вимагає особливо ретельної діагностики та кваліфікованого лікування. В іншому випадку ускладнень — таких як бронхіальна астма, пневмонія, емфізема легенів, — не уникнути. До захворювання найбільш схильні діти і люди похилого віку.
— Тож які саме види бронхіту існують та які причини захворювання?
— Як уже зауважували, захворювання має гостру і хронічну форми. Гострий бронхіт — гостре запалення бронхіального дерева, що характеризується кашлем із відділенням мокротиння та збільшенням об’єму секреції.
Хронічний бронхіт — дифузне ураження бронхів із прогресуючим розвитком запального процесу і порушенням функції бронхів. Хронічна форма супроводжується гіперсекрецією мокротиння.
Обструктивний бронхіт — форма захворювання, при якій уражається слизова органа. Характерними симптомами є набряк і закупорка бронхів. Температура при бронхіті цього виду — в межах 37–38°С.
Спричиняють до цих негараздів віруси і бактерії, наявність вогнищ інфекції в дихальних шляхах (тонзиліт, гайморит, синусит), роздратування бронхів алергенами і токсичними газами, вдихання парів хімічних речовин. До факторів, що провокують бронхіт, належать куріння, спадкова схильність, переохолодження організму та імунодефіцитні стани.
Характерними симптомами гострого бронхіту є кашель, озноб, підвищена температура, а також слабкість і пітливість. Кашель при бронхіті спочатку сухий і різкий. У наступні дні починається відходження мокроти, що приносить хворому значне полегшення.
Кашель при гострому бронхіті зазвичай тримається до двох тижнів. Якщо ж він не минає і через три тижні, частіше за все це свідчить про перехід бронхіту у хронічну форму. Причиною частих бронхітів може служити неправильне і несвоєчасне лікування гострої форми захворювання.
Про хронічну форму доречно говорити, коли кашель у хворого спостерігається більше трьох місяців. З цієї причини головним симптомом тут є постійний кашель із відходженням великої кількості слизу, як правило, в ранкові години. Кашель при хронічній формі захворювання глибокий і глухий. Температура при цьому піднімається рідко. Загострення захворювання здебільшого пов’язані з переохолодженням або ГРВІ.
Обструктивний бронхіт характерний задишкою, пов’язаною з деформацією бронхів. На початкових стадіях обструкція оборотна, чого не скажеш про запущені стадії бронхіту. Задишка, як правило, посилюється при фізичному навантаженні. До ускладнень бронхіту призводить необоротна деформація і звуження стінок бронхів.
— Як проводиться діагностика бронхіту?
— Діагноз лікар ставить, ґрунтуючись на даних анамнезу і симптоматиці захворювання. До додаткових методів діагностики належать лабораторні дослідження (загальний і біохімічний аналіз крові, посів мокротиння, серологічний аналіз) і рентген. При обструктивному бронхіті призначається спірографія. Ефективність лікування бронхіту у дітей і дорослих безпосередньо залежить від правильної постановки діагнозу.
— Тож як лікувати хронічний бронхіт?
— Хворому призначають постільний режим і рясне пиття, відхаркувальні засоби. При підвищеній температурі доречні жарознижуючі. Антибіотики при бронхіті призначають при підозрі на бактеріальну інфекцію.
Лікування хронічного бронхіту спрямовано на ліквідацію запального процесу і поліпшення прохідності бронхів. З цією метою призначають сульфаніламіди й антибіотики (в кожному конкретному випадку рішення приймає лікар). Хороший ефект дають інгаляції при бронхіті. Курс лікування — два рази на день протягом трьох тижнів.
Лікарська терапія обструктивної форми захворювання спрямована на розширення бронхів. Основний упор іде на фармпрепарати, доповнити які можна відварами трав і спеціальними дренажними вправами. Масаж при бронхіті також доречний. Він сприяє відходженню мокротиння і справляє розслабляючу дію на бронхи.
— Але як уникнути частих бронхітів?
— Профілактика будь-якого захворювання завжди краща за будь-яке лікування. Профілактичні заходи передбачають: своєчасне лікування ГРЗ і грипу; дотримання здорового способу життя і відмова від куріння; зміцнення імунітету (вітамінотерапія, загартовування тощо). А ще варто уникати місць скупчення людей під час епідемії грипу, треба носити маски при роботі зі шкідливими речовинами.
Також при появі перших ознак захворювання важливо звернутися до лікаря. Якісна діагностика і правильно поставлений діагноз — запорука ефективного лікування.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».