Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Вересень 2019 13:40

Ботулізм – це небезпечно!

Rate this item
(0 votes)

Хоча сезон харчових отруєнь давно у розпалі, він триває, хоч як це прикро, й восени. Адже стихійні ринки на першому-ліпшому людному місці нікуди не зникли з першим похолоданням.
На отаких розкладках у переходах — весь асортимент постачальників харчових отруєнь: від домашніх закруток до в’яленої риби. Одна з найсильніших у природі отрут — ботулотоксин — теж у наявності.
Що ж таке ботулізм, звідки ноги ростуть у нього, як уберегтися від недуги? На ці запитання ми попросили відповісти фахівця — лікаря-інфекціоніста Михайла Васильовича БУЦЬКА.

— Ботулізм — це важка токсикоінфекційна хвороба, яка виникає при отруєнні людини токсинами бактерій ботулізму та характеризується ураженням центральної і вегетативної нервової систем. Збудник захворювання — Clostridium botulinum. Він постійно присутній у ґрунті й утворює надзвичайно стійкі до хімічних і фізичних факторів спори, які витримують кип’ятіння впродовж 5 годин і гинуть лише при температурі +120°С.
— Як передається ботулізм?
— Бактерії ботулізму містять одну з найсильніших у природі отрут — ботулотоксин. Смертельна доза для людини становить 0,3 мкг. Потрапляючи у шлунково-кишковий тракт, ботулотоксин всмоктується в кров і розноситься по організму, осідаючи у відділах нервової системи. Внутрішніми ферментами токсин не руйнується.
Збудник хвороби міститься у ґрунті, озерах, морях, мулі, у вмісті кишечника тварин, птахів, молюсків і риб. Відтак людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження без достатньої термічної обробки.
Найчастіше збудник виявляється у консервах, а також у продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в’яленій і солоній рибі. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюються.
— Чи передається недуга від людини до людини?
— Ні. Від людини до людини інфекція не передається. Хворий може становити небезпеку лише через виділення у навколишнє середовище бактерій ботулізму з фекаліями.
— Які симптоми ботулізму?
— Симптоми захворювання залежать від характеру інфекційного процесу та його періоду. У дорослих найчастіше розвивається харчовий ботулізм із проявами інфекційної інтоксикації. Ці ж симптоми з’являються у дітей, які вже харчуються самостійно.
Перші ознаки ботулізму в дорослих: сухість у роті, біль у животі і незначне підвищення температури. У важчих формах захворювання проявляються такі симптоми:
Ураження шлунково-кишкового тракту: біль і спазми у животі, часта нудота і діарея — від 5 до 10 разів на день. З’являються млявість і слабкість, шкіра блідне, може виступати холодний піт. Температура при ботулізмі може залишатися нормальною або підвищуватися до 37,5°С.
Уражаються дихальні шляхи — виникає гостра дихальна недостатність. Слиновиділення знижується, слизові пересихають, потім шкіра стає схожою на папір і лущиться. Крім цього, уражаються очі — знижується чіткість зору, пелена перед очима, двоїння — це точно ботулізм, а не харчове отруєння.
Розвивається тахікардія, що чергується з брадикардією,— серце наче вистрибує, а потім пульсація знижується, викликаючи спазми. Підвищується артеріальний тиск, виникає задишка.
— А як проявляється ботулізм у дітей?
— У дитячому віці харчовий ботулізм розвивається рідко, адже патогенні бактерії потрапляють через слизові або респіраторні шляхи. Однак через слабкий імунітет організм не може протистояти розвитку інфекції, спори починають розвиватись, і бактерії заселяють кишечник.
Особливості перебігу ботулізму є у дітей. Інкубаційний період досить тривалий — він становить до 3–5 днів. Гастроінтестинальний період, коли порушуються функції органів травлення, перебігає одночасно з неврологічними ураженнями, основну небезпеку становить втрата смоктального рефлексу. З’являються ураження очей. Швидко розвиваються ускладнення з ураженням нижніх дихальних шляхів — інфекційні пневмонії. Імовірність летального результату досить висока.
— Як проводиться лікування ботулізму?
— При отруєнні харчовими продуктами велике значення мають заходи першої допомоги, але госпіталізація хворого абсолютно необхідна! До приїзду лікаря слід промити хворому шлунок, щоб токсин не всмоктався у кров.
Для цього треба швидко, великими ковтками, випити до 3 л теплої води з-під крана (кип’ятити і остуджувати немає часу). Опісля — засунути два пальці в рот, досить глибоко, бо блювотний рефлекс при цій хворобі знижується. Пити і блювати.
Одночасно приймаєте будь-який сорбент (вугілля чорне або біле потрібно розтовкти — швидше зв’яже токсин). На додачу робіть клізми. Промивати шлунок і кишечник потрібно багаторазово, до чистої води.
Лікування ботулізму проводять у 2 етапи. Перший — детоксикація, яку здійснюють за допомогою зондування і промивання. Ці заходи вживають незалежно від стадії захворювання, щоб вивести ботулотоксин у повному обсязі. Другий — введення антитоксинової сироватки, адже без неї шансів вижити у хворого немає.
— Чи існує профілактика ботулізму?
— Проблема полягає у тому, що заражений продукт за запахом, кольором, смаком не відрізняється від нормального. Але все ж є деякі правила, які допоможуть уникнути ботулізму. Потрібно ретельно мити овочі і фрукти перед початком консервації.
Видаляти часточки ґрунту з усіх продуктів. Якщо неможливо промити під проточною чистою водою, то спочатку очищають поверхню щіткою, а потім обробляють кип’яченою водою.
Стерилізувати банки перед заготовкою домашньої консервації не менш ніж 10 хвилин, бляшані кришки так само кип’ятити 10 хвилин. Заготовлювати м’ясо і рибу у домашніх умовах тільки за допомогою автоклава. Потрібно ретельно перебирати овочі і фрукти перед консервацією, викидати перезрілі або зіпсовані.
Перед тим як пригостити дітей віком до 3 років домашньою консервацією, вміст банок слід прокип’ятити. Якщо кришка банки здулася — консерви слід негайно викинути.
Ковбасу, шинку, солону і копчену рибу, сало — усі продукти, які не піддаються термічній обробці, зберігати тільки в холодильнику. Не можна купувати консервацію на ринку у випадкових продавців.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».