Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Вересень 2019 16:30

Як боротися з болем у шиї і плечах?

Rate this item
(0 votes)

Сильний біль у шиї або плечах — проблема, з якою стикається багато хто з нас. Необов’язково для цього потрапляти у ДТП або мати аномальні хребці. Неправильна організація робочого місця, малорухлива робота, високі фізичні навантаження — ось звичайні речі, від яких шия починає спочатку порипувати, а потім хворіти.
З віком остеохондроз може ускладнюватись, а наявність захворювань внутрішніх органів здатна додати проблем вашій шиї.
Чи не краще почати позбавлятися від болю, поки він не став занадто нестерпним? Про це ми поговорили з фахівцем — лікаремортопедом Галиною Василівною ГУДЗЮК.

— Про що свідчать болі в ділянці шиї і плечей?
— Біль у ділянці шиї — типова ознака багатьох захворювань і травм. Ось найпоширеніші з них. Артрит — одна з головних причин. Лікарі розділяють ревматоїдний шийний артрит, остеоартрит і посттравматичний артрит.
Ревматоїдний артрит — це системне захворювання, що вражає суглоби. Воно розвивається внаслідок запалення суглобового хряща, що у перспективі може призвести до його руйнування і сильних болів у ділянці шиї.
Остеоартрит — найбільш поширений тип цього захворювання, він виникає через зношування хрящових з’єднань та їхню дегенерацію. Посттравматичний артрит, як випливає з назви, є наслідком ушкоджень.
Часто болі провокує міжхребцева грижа шийного відділу — це розрив диска хребта (фіброзного кільця, хряща) у результаті нерівномірного навантаження на хребці. Найчастіше грижі шийного відділу хребта утворюються у віці 30–50 років, нерідко їх причиною є спортивні травми. Для грижі характерний сильний, різкий біль, котрий посилюється при спробі повернути голову, значне обмеження рухливості шиї, оніміння кистей і пальців рук.
Міалгія ж — це захворювання, яке проявляє себе спазмами та болем у м’язах. Причиною можуть бути травми, у тому числі спортивні, перенесені інфекційні захворювання, порушення обмінних процесів, переохолодження.
Гострий біль при міалгії не залежить від зміни положення тіла і навантаження на м’язи, він не минає навіть у стані спокою. Крім того, можливі почервоніння і підвищення температури в ураженій ділянці, нудота і блювота, пітливість і запаморочення.
Остеохондроз — найбільш поширене дегенеративнодистрофічне захворювання, що вражає хрящову тканину міжхребцевих дисків. Воно може виникнути і в дуже молодому віці, до 30 років. Шийний остеохондроз проявляється різкими болями у шиї, гнітючим головним болем, що віддає у скроні, іноді спостерігається погіршення зору, запаморочення і болі в ділянці серця, що нагадують стенокардію.
— Як відбувається лікування болів у шиї і плечах?
— Схема терапії завжди підбирається залежно від захворювання, але зазвичай лікування болів у шиї і плечах включає в себе зняття больового синдрому і запалення, а також лікування як таке. В арсеналі сучасної медицини багато методів, що дозволяють у найкоротші терміни повернути хороше самопочуття і відновити функції м’язів і суглобів.
— І які ж вони?
— Для зняття болю і набряку широко застосовуються мазі із зігріваючим чи охолоджуючим ефектом для поліпшення кровообігу, зняття болю, запалення, зняття набряклості, прискорення відновлення тканин. Ці мазі дієві, якщо біль у плечі або шиї є результатом легкої травми, хронічного артриту, артрозу або остеохондрозу. Для зняття запалення використовуються і внутрішньом’язові ін’єкції протизапальних препаратів. При вираженому болю показана лікувальна блокада.
— Чи допоможе фізіотерапія у нашому випадку?
— Методи фізіотерапії різноманітні й ефективні практично при всіх захворюваннях, що викликають болі в шиї і плечах. До фізіотерапевтичних методів лікування болю в шиї належать — магнітотерапія, вплив струмом і ультразвуком, акупунктура, а також лікування цілющими мінеральними водами і грязями.
Мануальна терапія залишається одним з основних методів лікування болю в шиї і плечах. Такий масаж може робити тільки професіонал. Класичний лікувальний масаж включає маніпуляції для розслаблення м’язів шиї і витягування хребта.
Лікувальна фізкультура завдяки спеціально розробленим вправам також допоможе зняти біль і напругу, повернути рухливість м’язам, сформувати правильні стереотипи рухів для профілактики болю в майбутньому, зміцнити м’язовий корсет і надати гнучкість зв’язковому апарату.
А ще після травм або операцій на шиї показано носіння ортопедичного комірця — жорсткого з повною фіксацією або м’якого, що частково підтримує шию.
— Якою може бути профілактика болю в шиї і плечах?
— Найголовніший момент у профілактиці болю в шиї — розробка правильного стереотипу рухів як у звичайному житті, так і в процесі спортивних тренувань. Формування правильної постави, звичка до регулярних легких фізичних вправ і розминка протягом робочого дня, суворе дотримання рекомендацій тренера при заняттях спортом, вибір зручного матраца — все це значно знижує ризик появи болів. При виконанні силових вправ бажано носити спеціальний корсет і не робити різких рухів і поворотів.
Важливою є і здорова дієта — для зниження ризику виникнення болів у шиї потрібно до мінімуму скоротити вживання солі і кави, відмовитися від куріння і алкоголю.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».