Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Липень 2019 14:34

Профілактика захворювань, що передаються статевим шляхом

Rate this item
(0 votes)

Су­час­на ста­тис­ти­ка що­до бак­те­ріаль­них і ві­рус­них ЗПСШ, як би не ста­ра­ли­ся ста­тис­ти­ки, не по­ка­зує справж­ньої кар­ти­ни за­хво­рю­ва­но­сті. Час­то лю­ди не йдуть до лі­ка­рів то­му, що не зна­ють про свою хво­ро­бу: як­що си­фі­ліс та го­но­рея ві­до­мі спра­дав­на, ма­ють яв­ну симп­то­ма­ти­ку, їх боя­ть­ся і лі­ку­ють, то про та­кі но­ві ве­не­рич­ні за­хво­рю­ван­ня, як хла­мі­ді­оз, три­хо­мо­ні­аз, гар­дне­ре­льоз, мі­коп­лаз­моз, ба­га­то хто на­віть не пі­до­зрює.
Ці ін­фек­ції і про­ті­ка­ють прак­тич­но без­симп­то­мно, осо­бли­во у жі­нок. От­же, які во­ни — но­віт­ні за­хво­рю­ван­ня, що пе­ре­даю­ть­ся ста­те­вим шля­хом?
Про це ми по­го­во­ри­ли з фа­хів­цем — лі­ка­рем-ве­не­ро­ло­гом Гри­го­рі­єм Ва­си­льо­ви­чем ГРИ­БОМ.

— Нові венеричні хвороби небезпечні тим, що хворіють на них не тільки сексуальні партнери — вони передаються і плоду внутрішньоутробно, і через материнське молоко, і через слину при поцілунку, і при переливанні крові.
Причиною того, що ми навряд чи дізнаємося про всіх хворих на ЗПСШ, — відмова деяких лікарів наших поліклінічних установ визнавати їх існування. Нові венеричні хвороби найчастіше проявляють себе запаленням.
Лікарі ж «по-старому» часто-густо лікують будь-яке запалення ударною дозою антибіотиків. Якщо не допоміг один — призначать інший... І людина від такого лікування часто стає інвалідом, не здатною зачати або виносити дітей, імпотентом...
— Але ж ЗПСШ з’яви­ли­ся не вод­но­час і не вчо­ра?
— Люди у давнину жили, треба зазначити, в іншому екологічному середовищі і з багатьма такими недугами справлялися внутрішніми силами організму.
Сучасна урбанізація, аварія на Чорнобильській АЕС, поширення ядерних матеріалів, кислотні дощі — все це руйнівно діє на клітини імунної системи. У сучасних людей надзвичайно понижений імунітет, і статеві інфекції буквально атакували ослаблені організми.
Лікарі-дерматовенерологи стверджують, що хламідіози, бактеріальні вагінози і багато інших хвороб стануть бичем XXI століття, коли людство остаточно зрозуміє всі страхітливі наслідки цих інфекцій.
— На­скіль­ки по­ши­ре­ни­ми є ці не­ду­ги у сві­ті?
— Захворювання, що передаються статевим шляхом, на жаль, належать до найпоширеніших захворювань у всьому світі. Не одними з найбільш поширених, а найпоширенішими. Наприклад, гонореєю заражається більше 250 мільйонів на рік в усьому світі.
Навіть високорозвинені країни за захворюваністю мало відстають, а за деякими показниками можуть і обганяти країни третього світу. Положення ж із «класичними» венеричними захворюваннями в колишніх союзних республіках можна розцінювати як епідемію.
Глобальність і всеосяжну актуальність цього питання ніхто не ставить під сумнів. Нині головне — пропагувати методи профілактики захворювань, що передаються статевим шляхом. Адже запобігти недузі легше, ніж її лікувати.
— От­же, яка са­ме про­фі­лак­ти­ка ЗПСШ мо­же убез­пе­чи­ти від бі­ди?
— Профілактикою від цих недуг може бути безпечна поведінка при сексуальному контакті. Зокрема, це використання презерватива, латексної серветки або непроникаючий секс. Неефективні промивання водою або антисептиками і перерваний статевий акт.
Багато хто вважає, що заразитися від людини, у якої немає явних ознак запалення в ділянці статевих органів, неможливо. Проте дуже багато інфекцій перебігають узагалі без симптомів, тому відсутність симптомів — ще не привід довіряти людині своє здоров’я.
Крім того, статеві інфекції передаються далеко не тільки статевим шляхом, а й через кров (ВІЛ, сифіліс, гепатит С — при переливанні, при користуванні спільними нестерильними голками). Сифіліс на деяких своїх стадіях навіть здатний передаватися через вологий поцілунок.
Існує декілька простих правил і порад, як знизити ризик і навіть уникнути ризику зараження статевими інфекціями, про які потрібно подумати до статевого акту.
Варто утримуватися від випадкових зв’язків. Ніхто не дасть гарантії, що навіть дуже пристойні чоловіки і жінки — здорові. Ані зовнішній вигляд людини, ні рівень освіти, ні соціальний статус та сімейний стан — ніщо не може говорити про наявність або відсутність у неї венеричних захворювань.
При цьому сама людина може бути повністю впевнена, що здорова, і абсолютно не підозрювати про те, що хвора. Більшість же венеричних хвороб часто перебігають безсимптомно.
Слід використовувати презерватив. Презерватив — це класичний засіб профілактики ЗПСШ. Утім, зовсім не рідкість випадки зісковзування презерватива. Тому перед використанням обов’язково прочитайте інструкцію.
— Чи за­без­пе­чує пре­зер­ва­тив га­ран­то­ва­ний за­хист від ве­не­рич­них за­хво­рю­вань?
— На жаль, ні, він не забезпечує безпеку на всі 100%. Однак абсолютно необхідно використовувати презерватив при нетривалих стосунках. Між тим для регулярного статевого життя презерватив мало підходить: за спостереженнями венерологів, якщо один партнер хворий, навіть у презервативі рано чи пізно інфекція стає спільною.
Презерватив — не панацея! Використовуючи його, ви зменшуєте, але не виключаєте можливість зараження!
— Тож чи мож­на на­пев­не уник­ну­ти за­ра­жен­ня ЗПСШ?
— Про це вам ніхто не скаже. Найефективнішим засобом дотепер залишається повне утримання від сексу — абстиненція. Будь-який вид статевого життя більш-менш пов’язаний із ризиком зараження захворюваннями, що передаються статевим шляхом. Напевно, так і влаштована природа, що убезпечити себе на 100% ми ніколи не зможемо, що б ми не робили.
Однак знизити ймовірність зараження — і вельми істотно — реально. Це — ваш постійний партнер, якому ви довіряєте, і регулярне статеве життя з ним.
Дуже часто нам нагадують, що до стоматолога потрібно звертатися кожні півроку. Ця ж рекомендація відноситься і до відвідування уролога або гінеколога. Нехай лікар подивиться на ваше абсолютне здоров’я свіжим і професійним поглядом. Тільки ці заходи у поєднанні з вашою грамотною поведінкою вбережуть вас від інфікування.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».