Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Липень 2018 14:40

Купання у відкритих водоймах часом небезпечне і недоречне

Rate this item
(0 votes)

Улітку мільйони людей прямують на береги озер, річок і морів. Саме там наше здоров’я піддається численним небезпекам, і мова зовсім не про купання у нетверезому стані, сумні наслідки якого очевидні майже всім.
У деяких людей купання у свіжій воді може викликати холодний шок, і для відновлення температури тіла вони почнуть прискорено дихати, що загрожує зупинкою серця.
Купання у річках може призвести до виникнення хвороби Вейля, яка поширюється зі щурячою сечею. Озера і річки здатні заразити нас норовірусом або бактеріями на зразок кишкової палички.
Чим же ще небезпечні відкриті водойми? Про це ми розпитали фахівця — кандидата медичних наук Галину САФОНОВУ.

— Чим небезпечні для тих, хто купається, такі прісні водойми, як озера, ставки і водосховища?
— Мабуть, найбільшу небезпеку тут становить холодна температура у глибині води. Плавати вранці влітку особливо ризиковано, оскільки під поверхневим теплим шаром води, вже нагрітим сонцем, все ще дуже холодно.
Людям загрожує холодний шок, прискорене дихання і зупинка серця у тих, хто фізично не підготовлений до таких навантажень. Холодна вода також послаблює ноги і руки, і навіть досвідченим плавцям буває важко.
А ще у закритих водоймах поширюються водорості, від зустрічі з якими може розвинутись алергічна реакція. Але навіть купання у свіжих водах озер і річок несе ризик зараження вірусом або бактеріями на зразок кишкової палички, що викликає блювоту і діарею.
— Зате, напевно, річки і канали набагато приємніші і безпечніші?
— На жаль, далеко не завжди. Адже купання у річках і каналах може призвести до розвитку хвороби Вейля, або лептоспірозу, — бактеріальної інфекції, що поширюється зі щурячою сечею. Канали особливо небезпечні, тому що у них стояча вода, але становлять загрозу і річки зі слабкою течією, які проходять через міські райони, де відзначається велика популяція щурів.
Теоретично захворювання можна підчепити і в озері. Хвороба проникає в організм разом із зараженою водою, що потрапила до рота, або через відкриті ранки, тому будьякі порізи на шкірі слід закривати водонепроникним пластиром. Утім, у міських водоймах краще взагалі ніколи не купатись.
— Як би вас не кликала прозора гладь ставка або озера у спекотну погоду, проте не варто лізти в воду, якщо поряд із пляжем красується табличка «Купатися заборонено»? Чи не так?
— Само собою. А тим більше не варто пускати туди свою дитину. Як мінімум такі водні процедури можуть закінчитися кишковою інфекцією, оскільки більшість заборонених для купання водойм буквально кишать кишковою паличкою. Цей мікроорганізм узагаліто не є патогенним, він навіть на цілком законних підставах присутній у нашому організмі.
Але все добре до певного рівня. Адже коли вміст кишкової палички у складі води перевищує допустиму норму, то одночасно збільшується і кількість різних хвороботворних мікроорганізмів, які можуть викликати кишкові розлади.
Причому забрудненість води зростає саме у спеку, коли нас так і тягне зануритися куди завгодно, хоч би й у міський фонтан. Однак краще цього не робити, якщо ви не впевнені в якості води. Зрештою, поплескатися можна і в басейні або у ванні, врештірешт.
Крім того, через забруднену воду передається дизентерія Флекснера й ентеровірусна інфекція. У районах зі спекотним кліматом через водойми можуть поширюватись і куди більш небезпечні кишкові інфекції, наприклад такі, як холера та черевний тиф. Зовсім неважко підхопити таким чином і гепатит А.
Звичайно, якщо не ковтати води, то небезпечної хвороби можна уникнути, але хіба можна поручитися, що хоча б крапля випадково не потрапить до рота? Особливо якщо у воді разом із вами хлюпається маленька дитина.
І вже, звичайно, у жодному разі не слід мити у водоймі (навіть дозволеній для купання) овочі і фрукти. Беріть із собою на відпочинок біля води тільки ті продукти, які ви вже заздалегідь помили вдома.
— Хоч і зовсім купайся лише у ванні... Зате якщо грошей не пошкодувати й відправитися на море, то тоді, мабуть, удасться уникнути неприємностей напевно?
— Але там же медузи, часом у великій кількості. А вони можуть ужалити купальника досить серйозно, хоча більшість подібних укусів не є небезпечними. Проте вони викликають сильний біль і висип. Щупальця, що впились у шкіру, необхідно витягувати за допомогою пінцета. Проти болю допоможе крижаний компрес.
Утім, медузи — зовсім не єдині живі істоти в морі, які можуть ужалити. Морські дракончики — це маленькі рибки, які закопують себе у пісок. У них отруйні шипи і зябра, які можуть ужалити, викликавши біль і подальше оніміння.
Ужалену ногу краще помістити в ємність із гарячою водою, бо ж тепло руйнує дію отрути. Після 30 хвилин подібного компресу біль минає. Якщо жало морського дракончика зламалось і не видаляється зпід шкіри, то воно може викликати запалення. Якщо ви не можете витягнути його самі, зверніться до лікарів.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».