Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Вiвторок, 10 Квiтень 2018 14:48

Доброякісна гіперплазія простати не привід для переживань

Rate this item
(0 votes)

Ми всі намагаємося робити все можливе, щоб наше тіло почувалося добре. Проте з віком воно змінюється, і ми не можемо вплинути на цей процес. Для більшості чоловіків однією з таких змін стає збільшена простата.
Це — природна частина старіння, але в якийсь момент вона може призвести до розвитку стану під назвою доброякісна гіперплазія передміхурової залози (ДГПЗ).
Що ж це таке — доброякісна гіперплазія передміхурової залози? Які причини її та симптоми? Про це ми розпитали фахівця — кандидата медичних наук, члена Європейської асоціації урологів Костянтина ВЛАДИЧЕНКА.

— Що таке доброякісна гіперплазія передміхурової залози?
— Простата оточує частину уретри, через яку виходить сеча і сперма. Через гіперплазію простата стає більшою і може стиснути уретру. Наслідком здавлювання уретри буде слабкий потік сечі під час сечовипускання.
Важливо пам’ятати і розуміти, що доброякісна гіперплазія передміхурової залози — це не рак. Більш того, вона не підвищує ризик розвитку раку. Це — звичайний стан, з яким стикається якщо не більшість, то дуже багато літніх чоловіків, і вона виліковна.
— Які причини і симптоми цієї патології?
— Медицина не знає, що є причиною ДГПЗ. Згідно з найпопулярнішою теорією причиною збільшення простати можуть бути зміни у гормональному фоні, пов’язані з природним процесом старіння. На початку статевого дозрівання ваша простата подвоюється у розмірах. Пізніше, десь років у 25, вона знову починає рости.
У більшості чоловіків вона буде рости до кінця їхнього життя, що й призведе до розвитку доброякісної гіперплазії. Чим більшою стає простата, тим сильніше вона зтискає уретру. Це викликає певні симптоми, які ви можете спостерігати під час сечовипускання: підтікання сечі, хоча ви тільки що були в туалеті; вам непросто почати мочитися — для цього потрібно більше часу і зусиль; потік сечі слабкіший, ніж зазвичай. Якщо ваша уретра затиснута, сечовому міхуру потрібно докладати більше зусиль, щоб вивести сечу.
Згодом м’язи сечового міхура послаблюються, що ускладнює його спорожнення. Це може призвести до: постійного бажання помочитися; частого сечовипускання (від 10 разів на день і більше); нетримання сечі; необхідності мочитися вночі (більше одного разу).
Утім, збільшена простата не означає, що ви обов’язково зіткнетеся з усіма перерахованими вище симптомами ДГПЗ.
— Як проводиться діагностика доброякісної гіперплазії передміхурової залози?
— Лікар має обговорити з вами ваше особисте життя і сімейну історію хвороб. Скоріше за все, вас попросять відповісти на цілий ряд запитань, пов’язаних із вашим повсякденним життям.
Для діагностики ДГПЗ дуже важливим є ретельний фізичний огляд. Щоб оцінити розміри і стан простати, лікар повинен обмацати її. Для цього він одягне рукавичку і введе палець у пряму кишку.
Діагностика ДГПЗ включає також проведення аналізів і тестів, які повинні виключити інші можливі причини проблем із сечовипусканням: аналіз крові для виявлення проблем із нирками; аналіз сечі для виявлення інфекцій або інших проблем, які могли б викликати вищеописані симптоми; аналіз крові на ПСА (простатспецифічний антиген).
Підвищені рівні ПСА можуть вказувати на розростання передміхурової залози. Цей же аналіз використовують для оцінки ризику розвитку раку простати. Ультразвук дозволить оцінити стан простати і уретри, а біопсія дозволить виключити рак.
— Яке лікування доброякісної гіперплазії передміхурової залози можуть запропонувати сьогодні фахівці?
— Вибір лікування ДГПЗ залежить від вашого віку, стану здоров’я, розміру простати і симптомів. Якщо збільшена простата вас не турбує, а рівні ПСА у нормі, то лікар може порадити вам відкласти лікування і просто поспостерігати за станом простати.
Щоб поліпшити своє самопочуття і знизити ризик розвитку ускладнень, ви можете: робити спеціальні вправи для зміцнення м’язів тазового дна; зменшити кількість споживаної рідини, особливо перед сном; пити менше напоїв, що містять кофеїн. Якщо ви все ж маєте потребу в лікуванні ДГПЗ, то лікар може запропонувати вам кілька варіантів.
— Про які саме варіанти йдеться?
— Існує велика кількість методів лікування ДГПЗ. Вони різноманітні і високоефективні. Ці способи можна розділити на три групи: медикаментозне лікування, оперативні методи і неоперативні.
При перших симптомах аденоми простати застосовують медикаментозне лікування.
Лікування спрямоване на поліпшення кровообігу в органах малого таза, гальмування зростання гіперплазованої тканини передміхурової залози, зменшення супутнього запалення тканини передміхурової залози і навколишніх тканин (сечового міхура), усунення запорів, зменшення або ліквідацію застою сечі, полегшення сечовипускання й усунення вторинного інфікування сечовивідних шляхів.
У важких випадках, як правило, вдаються до хірургічного втручання, воно полягає у видаленні гіперплазованої тканини — аденомектомії або у тотальній резекції передміхурової залози — простатектомії.
Сучасний золотий стандарт лікування ДГПЗ — це гольмієва лазерна енуклеація передміхурової залози. Дана методика має таку ж ефективність, як відкрита аденомектомія. При цьому кількість ускладнень (кровотеча, нетримання сечі тощо) істотно менше, ніж за інших методів лікування.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».