Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 08 Лютий 2018 20:02

Чому важливо для здоров'я роззуватися, приходячи додому?

Rate this item
(0 votes)

Вам не по­до­ба­єть­ся, ко­ли вас зму­шу­ють зні­ма­ти взут­тя пе­ред тим, як увій­ти в кім­на­ту? Це мо­же дра­ту­ва­ти, але на­справ­ді на це є ва­го­ма при­чи­на. Ра­зом із взут­тям ви при­но­си­те у свій бу­ди­нок без­ліч ток­си­нів і не­без­печ­них бак­те­рій, та­ких як киш­ко­ва па­лич­ка.

Кишкова паличка (E. Coli) — це бактерія, яка живе в кишечнику людей і тварин. Проте один тип E. Coli, який може проникати в організм людини іззовні, є збудником кишкової інфекції. Протягом дня ми наступаємо на пташиний послід, собачі екскременти, ходимо по підлозі громадських туалетів. Це все вже є достатньою підставою, чому ви не повинні носити взуття для вулиці у себе вдома.

На ній містяться небезпечні бактерії. Навіть листя дерев залишає на підошві черевиків шкідливі речовини. Неважливо, що ви ходите акуратно чи ні, чи є на вашому шляху очевидні небезпечні предмети, знайте, що бактерії все ще залишаються на взутті. Усі ці шкідливі бактерії та хімічні речовини за допомогою взуття потрапляють до вашого помешкання і можуть стати причиною різних захворювань.
Чим небезпечна кишкова паличка? У важких випадках вона може викликати менінгіт. Симптоми кишкової інфекції можуть включати діарею, лихоманку і біль у животі.
На нашому взутті налічується понад 4,2 тисячі видів бактерій, і швидкість, з якою вони переходять із взуття у житлове приміщення, становить від 90 до 99%.
У 2017 році вчені провели дослідження, яке показало, що шкідливі бактерії Clostridiumdifficile, що містяться на взутті 25% людей, можуть провокувати небезпечне для життя запалення товстої кишки.
Раніше вважалося, що ці бактерії потрапляють у дім після відвідування медичних установ, проте з 2 тисяч 538 узятих зразків взуття, в якому люди відвідували лікарню, лише на підошві 448 осіб була виявлена ця небезпечна бактерія.
Запобігти потраплянню кишкової палички в помешкання дуже просто. Для цього слід знімати взуття, перш ніж ви заходите у житлове приміщення. Багато хто гадає, що підошву можна очистити від шкідливих речовин, лише протерши взуття на килимку. Частково це правда, але завжди слід враховувати, що цим килимком користувалися багато разів і на його поверхні встигло зібратися безліч бактерій.
Таким чином, витираючи взуття на килимку, можна зібрати ще більше небезпечних речовин. Особливо важливо знімати взуття у помешканнях, де проживають діти і люди похилого віку, оскільки у цієї категорії людей слабкий імунітет, тому вони швидше можуть заразитися.
Не лінуйтеся мити руки після того, як ви прийшли з вулиці. Не варто забувати робити це, якщо ви знімаєте взуття за допомогою рук. Крім цього, намагайтеся частіше мити ваше взуття, застосовуючи дезінфікуючий засіб.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».