Економіка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Червень 2016 11:39

Космічна співпраця України і США: сьогодення і перспективи

Rate this item
(0 votes)

Зі Спо­лу­че­них Шта­тів Аме­ри­ки по­вер­ну­ла­ся де­ле­га­ція Дер­жав­но­го кос­міч­но­го агент­ства Ук­раї­ни, очо­лю­ва­на го­ло­вою ДКАУ Лю­бо­ми­ром Са­ба­до­шем, яка пе­ре­бу­ва­ла у США з ро­бо­чим ві­зи­том. До скла­ду де­ле­га­ції вхо­ди­ли фа­хів­ці з під­при­єм­ств віт­чиз­ня­ної ра­кет­но-кос­міч­ної га­лу­зі, а та­кож на­род­ний де­пу­тат Ук­раї­ни Ан­дрій Те­те­рук, кот­рий є чле­ном ко­ле­гії ДКАУ, а у Вер­хов­ній Ра­ді очо­лює міжф­рак­цій­не де­пу­тат­ське об’­єд­нан­ня «Ук­раї­на — кос­міч­на дер­жа­ва».

Про перебіг цього п’ятиденного візиту та про деякі його підсумки Любомир Сабадош і Андрій Тетерук розповіли журналістам на брифінгу, який відбувся в Києві. Серед представників засобів масової інформації в ДКАУ побував кореспондент «Демократичної України».

Насамперед нам повідомили, що в США відбулося перше засідання українськоамериканської робочої групи, створеної з метою сприяння розвитку практичної взаємодії між двома країнами щодо питань співробітництва у дослідженнях у космічному просторі та у його використанні в мирних цілях.
Також члени української делегації провели у США кілька зустрічей із представниками різних американських компаній (Оrbital Sciences Corporation, SpaceХ, Ноneywell) та деяких органів виконавчої і законодавчої влади цієї країни.
Зокрема, з фахівцями корпорації Оrbital, що є основним розробником американських ракетносіїв «Антарес», котрі, стартуючи з космодрому Уоллопс, розташованому на однойменному острові в Атлантичному океані біля східного узбережжя США, доставляють вантажі на МКС — Міжнародну космічну станцію, українська делегація обговорила стан підготовки до призначеного на липень нинішнього року запуску чергової ракетиносія цього типу, в якій, нагадаємо, основні конструкції її першого ступеня створено в Україні — у конструкторському бюро «Південне» імені М. К. Янгеля , а виготовляються вони на виробничому об’єднанні «Південний машинобудівний завод» імені О. М. Макарова у кооперації з іншими українськими підприємствами. На тих перемовинах у США йшлося й про можливі перспективи розширення співпраці між українськими та американськими учасниками цього проекту.
Під час зустрічі делегації Державного космічного агентства України з виконавчим директором Агентства зі зменшення загроз Міністерства оборони США Шері Дюран обговорювалися питання, пов’язані з утилізацією твердого ракетного палива, яке перебуває у Павлограді, що на Дніпропетровщині, — на тамтешньому підприємстві, котре входить до системи ДКАУ.
В один із днів перебування української делегації у США було підписано протокол про перспективи співробітництва з американською компанією РlanetLab — щодо створення та експлуатації космічних апаратів для дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) та практичного використання отримуваних таким чином даних в інтересах як державних структур, так і приватних споживачів.
У пресрелізі, отриманому нами в ДКАУ, було зазначено, що РlanetLab — це інноваційна компанія, в якої є досить амбіційні плани стосовно виведення на навколоземні орбіти 150 супутників для ДЗЗ. Мається на увазі, що вони створять угруповання, яке дасть змогу раз на добу здійснювати зйомки з космосу всієї території нашої планети.
До речі, 30 таких космічних апаратів із загальної кількості згаданих 150 вже працюють на орбітах.
У цій сфері перспективними напрямами співробітництва з американськими партнерами у ДКАУ вважають можливість задіяння наземної інфраструктури космічної галузі України для прийому інформації із супутників ДЗЗ, розробку та адаптацію методик і технологій обробки даних дистанційного зондування Землі до умов регіону Східної Європи (в якому перебуває й Україна) та створення відповідних серверів для користувачів такої інформації.
А між Національним центром управління та випробування космічних засобів (що входить до числа організацій, підпорядкованих ДКАУ) та Геологічною службою США було підписано меморандум щодо співробітництва у використанні даних, отримуваних з американських супутників ДЗЗ.
Голова Державного космічного агентства України Любомир Сабадош і член колегії ДКАУ, народний депутат України Андрій Тетерук повідомили на брифінгу, що наступне — друге — засідання згаданої українськоамериканської робочої групи з питань співпраці у дослідженнях космічного простору та його використання у мирних цілях намічено на листопад 2016 року, а відбутися воно має в Києві.
Вадим ФЕЛЬДМАН

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».