Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Листопад 2019 15:09

Історія та музика Михайла Степаненка

Rate this item
(1 Vote)

Відійшов у вічність Михайло Степаненко — видатний український композитор і піаніст, народний артист України, професор та багаторічний завідувач кафедри спеціального фортепіано № 1 Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського, голова Національної спілки композиторів України.

Безперечний внесок Михайла Борисовича в українську музичну культуру. Він десятиріччями невтомно збирав у свою «історичну скарбничку» унікальні свідоцтва про розвиток вітчизняної музики — від стародавньої Русі до сьогодення. Адже музична культура України минулого ще й досі лишається terra incognita для простого українця.

Останнім часом склалася добра традиція публікацій його історичних розвідок: від першого видання «Музично-історичних етюдів» Михайла Степаненка пройшло понад сім років, проте інтерес до його історичних досліджень не спадає.
Дбайливе ставлення до слова, майстерність письменника і фахівця принесли йому заслужене визнання у світі української музики. Про це свідчить успіх цього чисто просвітницького видання серед широкого загалу та фахівців.
Як підсумок своїх багаторічних досліджень і невтомних пошуків митець видав на суд читача збірку своїх історичних нарисів під загальною назвою «Статті. Дослідження. Спогади». Видана удруге видавництвом «ГРОНО» (на жаль, невеликим накладом — у 150 примірників), ця збірка стала бібліографічною рідкістю...
Ця збірка митця — своєрідне виявлення його палкої любові до рідної Батьківщини, до її національної історії та культури. Останнє видання її доповнене матеріалами, які охоплюють часовий простір від європейської та давньоруської історії ІХ століття («Тіні забутих предків»), культурно-мистецькі реалії України першої половини ХІХ століття у фактах біографії Миколи Маркевича («Микола Маркевич»), а також культурне життя Києва ХХ століття у спогадах про педагога Л. В. Калішевську («Калішe»).
Відкриваючи цю книжку, відразу відчуваєш, що автор по-справжньому вболіває за Україну, за її майбутнє. Про це й свідчать роздуми митця про долю культури у нашій країні. Професор Степаненко звертає увагу на вирішальну роль музичної культури у житті суспільства, її спроможність згуртовувати людей.
Головною проблемою, що непокоїть митця, є небезпечна тенденція відсторонення держави від культури. Це стосується фінансування, коли діячі культури весь час повинні йти до чиновників із простягнутою рукою і благати їх, щоб вони виконали закон про бюджет.
Державу аж ніяк не хвилює, що талановита молодь тим часом тікає за кордон. Ось таке відсмоктування інтелекту може призвести до справжньої культурної деградації.
Якщо найталановитіша молодь утече, то з чим залишиться Україна?
«А навіщо тоді держава існує?» — запитує професор.
Як людина і патріот, який щиро вболівав за долю України, він звертається до суспільства із застереженням: «Знищити культуру — це означає знищити Україну!»
От якби про це пам’ятала влада...

Володимир СКРИНЧЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».