Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Липень 2019 14:02

Красива жінка, що дарує пісням життя

Rate this item
(0 votes)

23 ЛИПНЯ — 65 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ АЛЛИ ПЕТРІВНИ КУДЛАЙ (1954), УКРАЇНСЬКОЇ ЕСТРАДНОЇ СПІВАЧКИ

На­ро­ди­лась Ал­ла Куд­лай 23 лип­ня 1954 ро­ку у се­лі Ло­си­нів­ка Ні­жин­сько­го райо­ну Чер­ні­гів­ської об­лас­ті.
За­кін­чи­ла Ло­си­нів­ську се­ред­ню шко­лу і в 1971 ро­ці всту­пи­ла до Ні­жин­сько­го пе­да­го­гіч­но­го ін­сти­ту­ту ім. М. Го­го­ля на му­зич­но-пе­да­го­гіч­ний фа­куль­тет.

Після закінчення інституту за конкурсом була прийнята на роботу у Державний заслужений академічний український народний хор ім. Г. Верьовки. З колективом побувала на гастролях у Канаді, США, Німеччині та інших країнах. Саме працюючи у хорі, співачка здобула видатну професійну підготовку.

Як солістку її запримітив у 1978 році композитор Олексій Семенов — саме їй він довірив перше виконання своїх пісень «Обручальное кольцо» та «Последний звонок».
Алла до цього вже два роки співала в Народному хорі ім. Г. Верьовки — і ще довгий час їй доводилося роздвоюватися, записуючи на радіо і телебаченні зовсім інший репертуар.
Коли у 1984 році Кудлай записала суперхіт Ростислава Бабича «Хлопці кучеряві», із сумнівами було покінчено — вона стала солісткою Естрадно-симфонічного оркестру Держтелерадіо України. Як данина попередній роботі влітку 1986-го з’явився відеоальбом «Веселка», складений із маловідомих народних пісень.
У 1986-му Алла Кудлай виступала з концертами на підтримку ліквідаторів аварії на ЧАЕС у місті Прип’ять. І вже у 1987-му отримала звання заслуженої артистки України, а в 1997 році визнана народною артисткою України.
Працюючи солісткою, Алла Кудлай записала дуже багато пісень у фонд Українського радіо сучасних українських композиторів. Багато пісень стали популярними в Україні, такі як: «Пахне м’ята» (Г. Татарченко, В. Крищенко), «Чуєш, мамо» (О. Злотник, cл. М. Грача), «Квiтка дитинства» (В. Ярцев, сл. Б. Касiєва), «Хлопці кучерявi» (Р. Бабич, сл. А. Драгомарецького), «Три поради» (I. Шамо, Ю. Рибчинський), «Хай щастить» (Т. Поклад, cл. В. Крищенка), «Мiй генерал» (муз. i cл. Ю. Рибчинського), «Любов-Чаклунка» (Г. Татарченко, В. Крищенко), «Красива жінка незамiжня» (О. Морозов, сл. А. Матвiйчука), «Коханка» (А. Матвiйчук) та багато iнших.
У 1990 році у дуеті з Віталієм Білоножком записала свій перший альбом «Роксолана». Цікаво, що, за словами самої артистки, за цей альбом вона отримала 18 тисяч карбованців гонорару й придбала собі кооперативну квартиру на Березняках, де мешкає і сьогодні.
«То все таїна» — саме так називався сольний концерт у Палаці культури «Україна», який відбувся у 1993 році. Тоді у далекому 1993-му цей концерт став справжнім феєричним шоу, сольні пісні змінювалися дуетами з В. Мареничем, В. Білоножком, П. Зібровим, а також багатьма іншими чудовими артистами. У 1994-му побачив світ і зустрівся зі своїм слухачем новий альбом співачки — «Казковий полон».
А у 1994-му Аллу Кудлай визнали кращою артисткою традиційної української естради. Між іншим, у 1996-му хіт Алли Кудлай «Красива жінка незаміжня» був випущений на CD у Сполучених Штатах Америки.
3–4 травня 2003 року глядачі у Національному палаці «Україна» слухали «Колискову для коханого», такою була назва трьох сольних ювілейних концертів, які були присвячені 25-річчю творчої діяльності співачки. Один з концертів був благодійним, кошти були переказали дітям-сиротам. І знову три аншлаги, три прекрасних вечори української пісні.
У 2004 році виконавиця випустила альбом «Спасибі за любов». На цьому диску вперше записано дві сольні пісні сина Аллі Кудлай Максима — «Нам всім дано» і «Дощ».
Загалом від 1991-го по 2007-й рік Алла Кудлай записала десять альбомів. Кращим і найпопулярнішим хітом співачки, знана річ, вважається пісня «Красива жінка незаміжня».
Також великою популярністю користуються такі хіти, як: «Перелітний птах», «Слава Україні», «Червона рута», «Роксолана», «Пісня про сина», «Додому їду», «Пісня на добро», «Гуцулка Ксеня», «Хлопці кучеряві», «Чуєш, мамо», «Кум і кума», «Бузина».
На більшу частину синглів Алли Кудлай відзнято кліпи, які й нині часто-густо транслюються на багатьох українських телеканалах і з’являються у Мережі.
У 2008-му Аллу Кудлай нагородили орденом княгині Ольги. У 2017 році Алла Кудлай взяла участь у «Голосі країни» (сьомий сезон), де співала на сліпому прослуховуванні.
Алла Кудлай належить саме до тих виконавців, які дарують пісням життя. Цю чудову жінку можна сміливо назвати надбанням нації. Народна артистка України Алла Петрівна Кудлай вкладає в кожну пісню частинку своєї світлої і доброї душі. Саме тому її пісні не тільки радують слух, а й здатні зцілювати утомлену душу й приносити удачу.
Сама Алла Петрівна колись зазначала: «Є спiваки й спiвачки, якi вiдспiвали, i вiд них залишилася тiльки крапля води, як вiд Снiгуроньки. Пiшли за кулiси — i їх забули. Навiть важко згадати, про що вони спiвали. А є артисти, якi ще довго не вiдпускають тебе пiсля концерту, бо ти отримуєш потужний заряд їхньої енергетики».
Саме до таких солістів і належить Алла Кудлай. Тож побажаємо їй усіх гараздів!

Під­го­то­вив Яро­слав ШЛА­ПАК, 
Укр­ін­форм

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».