Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Недiля Квiтень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Червень 2016 12:04

П'єсу Вацвала Гавела покажуть у театрі імені Івана Франка

Rate this item
(0 votes)

У рік 80-річчя Вацлава Гавела прем’єру вистави за його п’єсою «Санація» покаже Національний драматичний театр імені Івана Франка.
Про це Укрінформу повідомила керівник літературно-драматичної частини театру Наталія Пономаренко.
«Прем’єра відбудеться 10-го, 11 червня на Камерній сцені театру імені Сергія Данченка. «Санація» — спільний проект Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка та Чеського центру при Посольстві Чеської Республіки в Україні. Постановка здійснена в рамках ініційованого центром проекту «Рік Гавела в Україні» з нагоди 80-річчя від дня народження Вацлава Гавела», — йдеться у повідомленні.

Вацлав Гавел (1936–2011) — чеський письменник, драматург, дисидент, правозахисник, державний діяч, останній президент Чехословаччини (1989–1992) та перший президент Чехії (1993–2003), один із засновників Громадянського форуму.
«Через п’ять років після смерті Вацлава Гавела стає все зрозуміліше, що боротьба непрактичного інтелектуала за повсякденні свободи залишила в чеській історії слід яскравіший, ніж ми могли уявити за його життя. Гавел, котрий цього року святкував би 80-річчя, стає ключовою фігурою критичного мислення про нас самих», — зазначає Луціє Ржегоржікова, директор Чеського центру у Києві.
Поставив «Санацію» на франківській сцені Бржетіслав Рихлік — чеський режисер, актор, продюсер, документаліст, журналіст, громадський діяч. Народився в 1958 році в Угерському Градишті. Зняв більш ніж 60 документальних фільмів.
Головні ролі у виставі виконують Олександр Логінов, Наталія Ярошенко, Петро Панчук.
Дія п’єси, написаної 1987 року, відбувається у старовинному замку, де працює і проживає група архітекторів, що розробляють проект перепланування старої частини міста з метою вдосконалення побутових умов жителів. Але це лише поверховий шар твору. Як і більшість п’єс Гавела, ситуації та події, в які потрапляють персонажі, часом нагадують абсурдність Кафки, а часом переносять в атмосферу героїв Чехова.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».