Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Червень 2016 11:25

Місто на Ворсклі прийняло міжнародний фестиваль

Rate this item
(1 Vote)

27—29 трав­ня Пол­та­ва ві­та­ла учас­ни­ків і гос­тей Між­на­род­но­го фес­ти­ва­лю до­ку­мен­таль­но­го і іс­то­рич­но­го кі­но Poltava Films Festival. Щоб там не ка­за­ли, а по­дія для об­лас­но­го цен­тру не­ор­ди­нар­на. Як­що то­рік пол­тав­ські до­ку­мен­та­ліс­ти зі сво­їми філь­ма­ми їз­ди­ли до Ін­дії, де не­без­успіш­но бра­ли участь у Між­на­род­но­му фес­ти­ва­лі до­ку­мен­таль­но­го кі­но (див. «ДУ» від 3 квіт­ня 2015 ро­ку), то цьо­го ра­зу Пол­та­ва на­ва­жи­ла­ся прий­ня­ти за­кор­дон­них до­ку­мен­та­ліс­тів у се­бе.

Ініціативу провести Міжнародний кінофестиваль у місті на Ворсклі виявив відомий полтавський художник і кінорежисер Олег Мінгальов. Шкода, але організатори дійства не отримали підтримки від влади, тож довелося всі організаційні питання вирішувати за допомогою спонсорів. Зокрема, об’єднання підприємців малого бізнесу Полтави, яке очолює Ігор Балицький.

Журі фестивалю очолив ісландський режисер Ейнар Тор. До складу журі увійшли також Тетяна Ретівова — громадянка США, директор київського видавництва «Каяла» та артлітсалону «Бриколаж»; Карлос Джао Корейя — професор філософії Лісабонського університету; Рашид Бакаї — доктор соціології з Марокко та Людмила Стельмах (Кучеренко) — полтавська журналістка, президент Полтавського обласного медіаклубу.
Харківський кінодокументаліст І. Парфьонов отримав  приз фестивалю за фільм  про події на МайданіПроведення кінофестивалю міжнародного рівня для багатьох полтавців стало приємною несподіванкою. Хоча гостинними хазяями фестивалю могли стати і жителі Миргорода. Саме до цього містакурорту торік на лікування приїжджав ісландський режисер Ейнар Тор. Йому дуже сподобалося в Миргороді, де, здається, у самому повітрі витає дух творчості. Тоді й виникла в ісландця ідея провести в містікурорті міжнародний фестиваль документального кіно.
Тамтешня влада пристала на пропозицію іноземця і дала добро на проведення заходу. Але згодом відмовилася від своїх зобов’язань, мовляв, бюджет міста не дозволяє заходів такого рівня. Про нереалізовану мрію ісландського режисера дізналися його колеги у Полтаві. Зокрема, О. Мінгальов. Полтавці запропонували свій майданчик для кінофестивалю і взяли на себе вирішення всіх організаційних питань.
Міністерство культури, кажуть організатори Poltava Films Festival2016, жодним чином не допомогло фінансово, міська влада теж не виявила інтересу до фестивалю. Єдине, що зробила обласна влада, — надала приміщення актової зали обласного краєзнавчого музею для проведення церемонії нагородження та закриття фестивалю.
Призи — мармуровий варязький човен, оповитий кінострічкою, зробили майстри у Харкові. Готель для розміщення гостей фестивалю представило керівництво Полтавської державної аграрної академії. Отак з миру по нитці і вдалося вирішити фінансову складову заходу, без чого, на жаль, сьогодні мистецтво не виживе...
Свої фільми міжнародному журі представили режисери з Ісландії, США та України. Підбивали підсумки фестивалю 29 травня в актовій залі Полтавського краєзнавчого музею. Перше і друге місця вибороли фільми ісландських режисерів Маргрет Йонасдоттір та Бергура Бембурга. На церемонії нагородження з ними спілкувалися по Скайпу. Їхні нагороди прийняв ісландський режисер Ейнар Тор, який презентував у Полтаві фільми своїх співвітчизників. Український кінорежисер, харків’янин Ігор Парфьонов, котрий представив журі фільм про події на Майдані, отримав приз за мужність...
Організатори Poltava Films Festival планують уже у наступному році провести подібний фестиваль знову ж таки у Полтаві. І вже сьогодні почали перемовини про участь у фестивалі. Зокрема, з авторами та режисерами документальних стрічок зі скандинавських країн.
Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».