Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Вересень 2019 18:03

Призов до армії: злочин без кари?

Rate this item
(1 Vote)

Провісниця зими — осінь, яка на правах хазяйки вже постукала у двері домівок українців, хоча ще й не дуже відрізняється від занадто спекотного літа, вже заявила про себе. Якщо поки не звичною для нас осінньою погодою, то принаймні нагадуванням про нагальні справи, які не слід відкладати до зими.
У тому переліку знайшлося місце і черговому призову до армійських лав, який у стінах військкоматів, де його проводитимуть, називають осіннім. Пройде зовсім небагато часу і повістки отримують тисячі українських призовників...

Але чи всі з них знайдуть найкоротший шлях до призовних дільниць? Практика проведення попереднього весняного призову, на жаль, доводить, що на шляху до військкоматів губляться чимало новобранців, які мали б стати до армійського строю. І дуже часто аж ніяк із поважних причин, котрі надають законне право на відстрочку від служби. А радше тому, що одягати солдатську форму чимало з призовників уперто не хочуть.
Про це вкотре говорили днями у Полтавській ОДА, де підбивали підсумки останнього весняного призову і обговорювали, як упоратися військкоматам із призовом осіннім. Адже не секрет, що з року в рік працівникам військкоматів проводити набір рекрутів стає дедалі важче.
Нині кожен черговий призов проводять на межі можливостей. І не тільки тому, що матеріально-технічна база наших військкоматів бажає бути кращою, а призовні пункти вже давно потребують осучаснення. Корінь проблеми — погано прихована відсутність бажання у певної частини молоді виконувати свій «конституційній почесний обов’язок».
І таких «патріотів», на жаль, дедалі більшає, констатують у військкоматах. Приміром, якщо ще два-три роки тому на Полтавщині «у бігах» — ухилянні від військової служби щороку перебували 600–700 призовників, що за кількістю дорівнює мотострілецькому батальйону, то сьогодні вже говорять про те, що тих, хто не з’являється до військкоматів в області, налічується вже чотири (!) армійських полки. А конкретніше — станом на 1 липня 2019 року не з’явилися до військкоматів для проходження медичних комісій без поважних причин 8724 призовники.
Про особливості підготовки до осінньої призовної кампанії обласним посадовцям розповів начальник відділу комплектування та призову на військову службу — заступник військового комісара Полтавського обласного військового комісаріату підполковник Владислав Литовченко.
З доповіді офіцера було зрозуміло, що в регіоні достатній резерв призовників, щоб виконати завдання Генштабу з відправки до армії новобранців. А план «до двору» Полтавщині в столичних кабінетах МО України встановлюють, як правило, 600–700 призовників.
Це при тому, що на обліку у військкоматах нині перебувають 14 тисяч призовників, яких формально вже підготовлено до призову. Саме формально, бо після завершення всіх організаційних процедур із призовниками у військкоматах Полтавщини «боєздатних штиків» з числа рекрутів, яких можна відправляти до армії, залишається значно менше.
В. Литовченко з цього приводу розповів, що з отого 14-тисячного резерву майбутніх вояків на призовні комісії навесні прийшли всього вісім тисяч юнаків. З них непридатними за станом здоров’я визнали понад дві тисячі призовників. Понад одна тисяча хлопців отримали відстрочку за сімейними обставинами та ще три тисячі звільнили від призову через продовження навчання у вишах...
Отже, нескладні підрахунки показують, що з восьми тисяч призовників, які таки переступили поріг військкомату, до армії можна було відправити всього близько двох тисяч новобранців. Не варто забувати й про тих 8724 призовників, котрі роками ухиляються від служби в армії.
Ухилисти справді стають болючою проблемою для Полтавщини. Про необхідність посилення боротьби з тими, хто ухиляється від явки до військкоматів, у владних коридорах говорять давно. Але виходить так, що кількість ухилистів на Полтавщині невпинно зростає. І на сьогодні їхня чисельність уже не тільки викликає непідробну стурбованість, але й змушує замислитися над пошуком нових форм і методів роботи з призовною молоддю.
Адже якщо так піде і надалі, то через рік-два вже можна буде говорити про те, що в регіоні у бігах перебувають стільки призовників, з яких можна сформувати повноцінну дивізію...
Чому так? В. Литовченко наголошував, що військкомати області повинні більше приділяти уваги військово-патріотичному вихованню допризовної молоді, а також посилювати відповідальність районних та міських керівників за ухилення від проведення призову. Відносно тих призовників, котрі ухиляються від армії, необхідно обов’язково передавати матеріали до правоохоронних органів, наголошував офіцер.
Начебто все правильно. Але на практиці дещо інакше. Як розповів «ДУ» речник поліції Полтавщини полковник Юрій Сулаєв, про 8724 ухилисти в поліції не знають, бо на сьогодні правоохоронці регіону розслідують усього... 19 кримінальних справ, пов’язаних з ухилянням призовників від служби.
Військкомати чомусь не квапляться передавати матеріали на відмовників до поліції, констатував офіцер. Будуть подання, будуть підозри і суд, а поки все на рівні розмов. До того ж у поліції не знають, скільки справ на відмовників дійшли до суду і які вироки...
«Потрібно посилити відповідальність і призовників за ухилення від служби в армії. Для цього необхідно внести відповідні зміни в законодавство. Пропоную скласти тематичні звернення до уряду та Президента, — наголосив голова обласної призовної комісії, заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло, який він нараду з питань призову. — Звертаюся до всіх голів призовних комісій: маєте розуміти, що ви — організатори роботи на місцях...»
У Полтавській ОДА вже традиційно закликають районних посадовців підвищити особисту відповідальність за роботу з комплектування молоддю української армії. Але, як доводить практика, ті вважають призов другорядною справою і починають ворушитися лише тоді, коли постає реальна загроза зриву призову у районі чи місті. Що може потягнути за собою для чиновників певні службові неприємності.
А до того призовом опікуються тільки у військкоматах. Ця порочна практика, наголошують в облдержадміністрації, призводить до того, що районні призовні комісії фактично існують на паперах. Більш того, навіть не в усіх районах створено належні умови для проведення призову на службу.
«Не в усіх адміністративних одиницях (районах Полтавщини. — Авт.) були сформовані призовні дільниці та створені відповідні умови для проведення призову. Це негативно вплинуло на роботу медичних комісій, — зазначив В. Литовченко.
Не створено призовні дільниці, зокрема, в Гребінківському, Машівському, Оржицькому, Решетилівському, Семенівському, Чорнухинському, Шишацькому районах. Така ситуація свідчить, що посадовці не розуміють, що створення умов для призову — це питання національної безпеки...»
Наразі у Полтавському обласному військкоматі готуються до чергового призову. Осіннього. Триватиме він протягом жовтня-грудня 2019 року. Як прогнозують, Полтавщина отримає план відправки юнаків до армії у кількості, яка не буде суттєво відрізнятися від попереднього призову (навесні 2019 року з Полтавщини до війська відправили 662 призовники. — Авт.).
Резерви для виконання рознарядки в регіоні нібито є. Принаймні на паперах призовних комісій. Як воно вийде у житті, покаже час. Але вже сьогодні стає зрозумілим, що загравання з тими, хто вперто ігнорує повістки і не приходить до військкоматів, негативно позначається не тільки на ході призову, але й на психологічному кліматі серед призовників. Які теж знають про чотири полки відмовників, котрі роками безкарно ухиляються від служби в армії...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».