Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Квiтень 2018 15:24

Є така служба у військовому резерві

Rate this item
(0 votes)

Сьогодні, коли на Сході України тривають бойові дії й існує загроза повномасштабного вторгнення російської армії, його роль у зміцненні обороноздатності України неабияк зросла.

 

До військового резерву — учасники бойових дій
Служба у військовому резерві не є новою для українських Збройних Сил: її запровадили ще 2006 року. Тоді всі охочі, придатні за станом здоров’я, укладали контракти з командирами військових частин Збройних Сил. Після цього проходили підготовку на спеціально організованих зборах та ще й у складі штатних підрозділів.

Проте, на жаль, популярною ця служба в ті роки так і не стала. Свідченням цього факту може бути те, що напередодні початку не оголошеної проти України війни в українському війську було трохи більше двох тисяч резервістів.
Та навіть при цьому вони змогли відразу посилити бойові частини Збройних Сил України, давши їм друге життя. Адже їм, на відміну від мобілізованих, не потрібно було багато часу, щоб стати до строю, тобто відновити практичні навички володіння зброєю, керування військовою технікою тощо.
Головною перевагою резервістів стало і те, що всі вони були добровольцями і відразу ж знайшли своє місце у лавах частин і підрозділів українського війська.
З початком Антитерористичної операції службі в резерві почали приділяти значно більше уваги. Наприклад, за час, що минув відтоді, створено цілісну структуру військового резерву.
Насамперед це — оперативний резерв першої черги, яким посилюються передусім бойові частини, які сьогодні перебувають на Донбасі, стримуючи російсько-сепаратистську орду.
До нього, на відміну від попередніх років, зараховують усіх військовослужбовців, які звільняються з військової служби (раніше це були тільки мобілізовані та строковики). І це цілком зрозуміло, оскільки ці люди мають досвід участі в бойових діях і їм не треба пояснювати, що таке обстріли «Градами» чи навіть «Смерчами».
Також є оперативний резерв другої черги. Він призначається для комплектування нових резервних бригад. Це — на випадок прямої військової загрози.
Окрім того, за рахунок оперативного резерву другої черги комплектується керівний склад військових частин та підрозділів територіальної оборони з числа офіцерського складу.
Вишколу резервістів приділяється багато уваги. За інформацією МО, торік навчальні збори пройшли близько 10 тисяч резервістів у складі 12 бойових бригад під час відновлення їхньої боєздатності на військових полігонах.
Сьогодні тривають активні заходи з підготовки резервістів. Зокрема, збільшено кількість оперативного резерву, який залучається до навчань, тривалість підготовки зросла з 15 діб до 30. Із них 15 днів відводиться на індивідуальну підготовку: сержантів та рядових — у навчальних центрах, офіцерів — на курсах підвищення кваліфікації при військових вишах.
Підготовка в навчальних центрах та вищих військових навчальних закладах нині є більш якісною та ґрунтовною, ніж у попередні роки. Адже більшість інструкторів та викладачів мають бойовий досвід. Решту ж часу відведено на колективну підготовку вже у складі підрозділів під час бойового злагодження бригад.
На збори до кожної з бригад залучається одночасно понад 1000 резервістів. Одразу по прибутті до військової частини вони приступають до бойового злагодження у складі відділень та взводів. Підготовку проходять у складі штатного підрозділу, переважно того, де вони служили раніше, разом зі своїми співслужбовцями, на «своїй» бойовій машині.
Це дозволяє у випадку проведення мобілізації сформувати підрозділи з уже підготовлених військовослужбовців, які попередньо пройшли бойове злагодження.
Завершуються збори проведенням бригадних тактичних навчань із бойовою стрільбою, в яких беруть участь підрозділи, екіпажі, сформовані як із діючих військовослужбовців, так і з резервістів.

 

resДо господарчих робіт — зась!..
Треба сказати, що резервістів наказом Генерального штабу заборонено під час зборів залучати до несення служби в нарядах, господарчих робіт тощо. Ніяких стройових вишколів та лекцій. Тільки активна, практична бойова підготовка «в полі».
За визначенням виклик резервістів військового оперативного резерву першої черги на військову службу під час мобілізації здійснюється з оголошенням загальної мобілізації або за окремим рішенням Президента України в ході часткової мобілізації.
Час на прибуття резервіста до військової частини (підрозділу) з моменту його оповіщення визначено — одна доба. Тобто резервіст зобов’язаний прибути до своєї військової частини протягом 24 годин.
На відміну від попередніх років, сьогодні суттєву допомогу резервістам у прибутті до військових частин надають військкомати. Якщо відстань до пункту зборів більше 500 кілометрів, то військові комісаріати замовляють квитки на поїзд, якщо ж менше, то доставляють резервістів автобусами. Тож людині вже не треба перейматись, як дістатися до бригади.
Сьогодні також ведеться активна робота щодо укладання контрактів із резервістами. Генеральний штаб розглядає цю категорію військовослужбовців як пріоритетну для укладання з ними контрактів та комплектування ними військових частин, установ Збройних Сил України.
Збільшено і грошові виплати резервістам, які перебувають на зборах, — від 3000 до 4500 грн, а в кінці року вони отримують ще й винагороду від 1600 до 3100 грн залежно від військового звання. За кожним працюючим зберігається робоче місце та заробітна плата на період навчань, а непрацюючим резервістам виплачується допомога у розмірі понад 1600 грн.
Важливо, що за підписання контракту на оперативний резерв виплачується одноразова грошова допомога — 6–10 тисяч грн. Протягом військових зборів за резервістом зберігається місце роботи та зарплата, окрім цього, гарантується грошове забезпечення від Міністерства оборони.
Наприкінці кожного поточного року військовий резервіст отримує ще одну місячну зарплату. До речі, 3 роки служби в оперативному резерві зараховуються як 1 рік трудового стажу.
Нещодавно у Сухопутних військах Збройних Сил України на двох загальновійськових полігонах, що на Рівненщині та Миколаївщині, пройшли навчальні збори з резервістами оперативного резерву першої черги.
Їх мета — перевірка їхньої готовності до виконання завдань за призначенням, тобто захисту України. Перевірялися насамперед практичні навички і вміння резервістів діяти згідно з їхніми військово-обліковими спеціальностями.
Понад 1200 військовозобов’язаних, у тому числі 75 офіцерів запасу з різних регіонів України, протягом місяця пройшли бойове злагодження у складі окремих бригад, переважна більшість яких має бойовий досвід, отриманий на сході країни.
У ході проведення навчальних зборів проводяться індивідуальні співбесіди з резервістами щодо проходження військової служби за контрактом. І охочі пов’язати своє життя з армією знайшлися. Нагадаємо, що минулого року саме під час проведення навчальних зборів з резервістами контракти з МО уклали понад 300 осіб.

 

У військовому резерві — понад 140 тисяч українців
А як самі резервісти ставляться до свого статусу? Чи готові за першим сигналом прибути до частини і, як мовиться, піти в бій?
— Якщо, не дай Бог, почнеться широкомасштабна війна з Росією, то я як офіцер-резервіст протягом 24 годин маю прибути до своєї бригади, — каже капітан Анатолій Машков. — Я вже сьогодні знаю підрозділ, в якому повинен служити, його командира, майбутніх товаришів по службі.
— Я не потребував додаткового соціального захисту, — каже Валентин Борейко. — Свого часу відслужив у десантних військах, брав участь у миротворчих операціях на Балканах, маю непоганий досвід. Наприклад, умію стріляти з більш як 10 видів стрілецької зброї, впевнено почуваюся за важелями керування танком, БМП, бронетранспортером. Тож кому, скажіть, як не мені, і таким, як я, бути готовим до будь-яких подій і захисту країни?
Сьогодні у Збройних Силах України проходять службу в оперативному резерві понад 140 тисяч резервістів. Переважна їх більшість — колишні мобілізовані з бойовим досвідом, яких після завершення терміну служби зарахували в оперативний резерв, що є обов’язковим під час особливого періоду.
За словами начальника Генерального штабу ЗС України — Головнокомандувача ЗС України Віктора Муженка, військовий резерв України є надійною підвалиною її обороноздатності.

Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».