Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Листопад 2019 14:32

Ринок землі: Агітацію перенесено в регіони

Rate this item
(1 Vote)

Протистояння між прихильниками запуску механізму ринку землі в Україні та його противниками вступило в нову фазу. Якщо ті, хто не згодний із можливістю вільного продажу земель, зокрема сільськогосподарського призначення, як і раніше, аргументують свою позицію неприйнятністю закону про ринок землі в тому вигляді, як його запропонувала команда нинішнього Президента, то прибічники вільного продажу землі свою тактику дещо змінили.

Одразу після розгляду законопроєкту у першому читанні у Верховній Раді, де намітилося серйозне протистояння між прихильниками та противниками того, щоб земля стала товаром, у регіони виїхали групи з президентської команди. Для того, аби на місцях переконати українців у тому, що альтернативи ринку землі в Україні немає.

Зустрічі з тими, хто має бодай якийсь вплив на формування думки населення щодо доцільності введення ринкових відносин у земельному питанні, столичні емісари проводили, зокрема, і на Полтавщині, у формі відкритого діалогу в рамках Всеукраїнського форуму щодо запровадження ринку землі.
До Полтави приїхали заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький, уповноважений Президента України із земельних питань Роман Лещенко та група народних депутатів від партії «Слуга народу».
Обласний центр зустрів київських посланців не надто привітливо: ще до початку заходу, який проводили у Полтавській ОДА, на майдані перед «Білим домом» зібралося чимало протестувальників — представників аграріїв майже з усіх районів області, політичних партій, громадських організацій, учасників АТО тощо.
Мітингувальники розгорнули плакати із закликами про заборону продажу землі в Україні та вирішення ринкового питання на всеукраїнському референдумі. Так само велелюдно було і в залі, де проходила зустріч. Після наполегливих вимог «вулиці» тих, хто зібрався попід будівлею ОДА, таки пустили до зали, де активісти знову розгорнули свої плакати.
«Наші вимоги: «ні» продажу землі іноземцям, «ні» продажу землі юридичним особам тому, що це — завуальований продаж іноземцям. Третя вимога — «ні» продажу державної землі. Державна земля — це фонд розвитку майбутніх поколінь.
Також ми вимагаємо передати право розпоряджатися землями місцевим громадам. Зробити так, щоб кожен пайовик міг продати свою землю, ми за ринок землі тільки місцевим громадам. Потрібно політику держави змінити з підтримки найбільших агрохолдингів на підтримку найменших господарств.
Рішення із земельних питань також не повинні приймати без погодження з місцевими громадами», — узагальнив для журналістів вимоги протестувальників перший заступник голови Асоціації фермерів та приватних землевласників Полтавщини фермер із Миргородщини Віктор Галич.
У свою чергу, позицію щодо земельного питання висловили на Форумі і урядовці. Так, Т. Висоцький розповів, що Полтава — вже десяте місто, де проходить Форум. Представники уряду та Президента цими днями роз’їжджають по регіонах усієї України й роз’яснюють концепцію реалізації земельної реформи.
«Маємо зібрати думки полтавців, щоб надалі удосконалити законопроєкт, внести правки, доопрацювати. Всі рішення щодо реформи землі мають бути ефективними, — сказав Т. Висоцький. — А завдання уряду прості: дати вільно розпоряджатися землею, внести новий імпульс у розвиток економіки і сільськогосподарського бізнесу, дати можливість фермерам далі працювати і розвиватися, щоб зберегти село...»
Заступник міністра також розповів учасникам заходу про орієнтовний план земельної реформи в Україні. За словами Т. Висоцького, нині проходить підготовчий процес до запровадження ринкових відносин. Із січня 2020 року всі дані заноситимуть у кадастр, селяни матимуть можливість отримати всі послуги в електронному вигляді. Також створять реєстр сільськогосподарських виробників та фермерських господарств, започаткують електронні торги.
До 1 серпня 2020 року увесь цей механізм має запрацювати і потім ще тестуватиметься два місяці, щоб із жовтня 2020 року обіг земель в Україні запрацював остаточно.
У свою чергу, Р. Лещенко зазначив, що ринок землі в Україні вже давно існує. Його називають «чорним» і «корупційним», адже через нелегальні структури вже виведено з державної власності мільйони гектарів земель сільськогосподарського призначення.
До того ж, заявив уповноважений Президента, всім нині відомо, що Держгеокадастр фактично відкрито торгує землею, вимагаючи від фермерів і навіть учасників АТО по 300–400 доларів США за оформлення документів за один гектар земельної ділянки. Р. Лещенко спробував розвіяти сумніви й тих, хто побоюється того, що після започаткування ринку землі іноземці одразу скуплять наші родючі чорноземи.
«У зверненні Президента до народу чітко сказано: «Допуск іноземців до української землі — виключно через всеукраїнський референдум», — пояснив він. — На первинному етапі земельної реформи ніяких іноземців не буде. Ви ж знаєте, що буде друге читання закону у Верховній Раді.
4 грудня відбудуться парламентські слухання по земельній реформі і всі зауваження й пропозиції з регіонів будуть вноситися в законопроєкт. Маємо знайти таку модель, такий компроміс, який влаштує всіх учасників продажу землі...»
Слід зазначити, що у залі, де проходив Форум, весь час панувала атмосфера недовіри до пояснень столичних гостей щодо законопроєкту про ринок землі. Якщо службовий люд — чиновники РДА, райрад, голови ОТГ тощо волали відкрито не вступати у дискусію, то представники аграріїв висловлювали своє відверте неприйняття принципів, за якими уряд хоче запустити в Україні ринок землі.
Найбільше новацією занепокоєні фермери, які обробляють по 200–400 гектарів землі, яку орендують у власників земельних паїв. Схоже, їх найбільше турбує те, як не допустити того, щоб власники паїв отримали можливість вільно продавати свої наділи. А якщо цього не можна уникнути, то хоча б обмежити їхнє право тим, що вони мають першочергово продавати землю тим фермерам, які вже орендують їхні паї.
Лише тільки після того, як фермер офіційно відмовиться від купівлі, власник паю зможе продати землю іншим покупцям. Тобто, як заявляли у кулуарах Форуму, селян — власників паїв хочуть закабалити і зробити кріпаками тих, хто обробляє їхню землю...
Обговорення земельної реформи, підсумували організатори Форуму, триватиме в Україні до середини грудня 2019 року. Після цього усі пропозиції з регіонів узагальнять і внесуть зміни до законопроєкту про ринок землі. А от коли сам закон остаточно буде ухвалений Верховною Радою, не прогнозують...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава
Фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».