Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Липень 2018 14:30

У Кременчуці депутата міськради позбавили статусу учасника бойових дій

Rate this item
(0 votes)

Україна попри зусилля уряду впорядкувати проблему пільговиків своєю соціальною політикою й далі поповнює їхні лави. Перетрусивши перед пенсійною реформою списки літніх пенсіонерів і дітей війні тощо, урядовці, очевидно, розраховували відчутно зменшити лави тих, хто має преференції від держави.
Але життя повернулося так, що на зміну літнім пільговикам приходять молоді. Переважно фронтовики, які повертаються із зони бойових дій на Донбасі.

За офіційними даними, станом на 31 січня 2018 року статус учасників бойових дій і, відповідно, суттєві пільги від держави отримали вже понад 326 тисяч учасників АТО. Як бачимо, лави тих, кого підтримує держава, поповнилися в далеко не кращі для неї часи потужним загоном нових пільговиків.
Процес їхньої «легалізації» проходить не завжди гладко. Час від часу з’являються повідомлення про скандали, пов’язані з наданням пільг атошникам.
Як правило, доцільність надання їм пільг не заперечується, а от дієвість механізму та прозорість при визначенні тих, хто отримує омріяні «корочки» учасників бойових дій, подекуди викликають сумніви.
Справа дійшла вже до того, що самі фронтовики в окремих регіонах починають чистити свої лави від тих, хто сумнівним способом отримав статус учасника бойових дій.
На цьому підґрунті розгорівся скандал і на Полтавщині, де у промисловому Кременчуку збунтувалися тамтешні атовці, вимагаючи позбавити статусу учасника бойових дій депутата Кременчуцької міськради К.
Фронтовики «побили горщики» з депутатом після того, як дізналися про те, що К. поповнив їхні лави, як вважають, обманним шляхом. Депутат називав себе добровольцем і стверджував, що влітку 2014 року воював у складі батальйону «Азов», про що має офіційну довідку.
Для необізнаних: віднедавна в Полтавській області — одному з перших регіонів України затвердили обласну програму з надання пільг добровольцям, які підтвердять цей статус. Пільги для них депутати Полтавської облради встановили такі самі, як і для учасників бойових дій. Фінансують преференції добровольцям з обласного та місцевих бюджетів.
На велику кількість нових пільговиків не розраховували, виготовивши всього сім десятків обласних посвідчень учасникадобровольця АТО. При Полтавській ОДА створили спеціальну комісію з визнання та встановлення статусу учасникадобровольця АТО.
На сьогодні члени комісії надали цей статус двом десяткам полтавців, які зуміли зібрати всі потрібні документи і заручилися показаннями свідків, які підтверджують їхню участь у бойових діях на Сході України.
Півроку тому такий статус отримав і депутат Кременчуцької міськради К. і навіть уже встигнув покласти до кишені з міського бюджету п’ять тисяч гривень матеріальної допомоги як учасник бойових дій.
Чорні часи для депутата настали після того, як у Кременчуці місцеві фронтовики дізналися про надання йому пільг як учаснику бойових дій. Знайшлися свідки, які стверджували, що К. у той час, коли нібито перебував на передовій, як зазначено в довідці від командування «Азова», насправді перебував... у Полтаві.
Обурені активісти громадських організацій Кременчука написали колективного листа до заступника голови Полтавської облради Анатолія Ханка — співголови вищезазначеної комісії, вимагаючи позбавити К. статусу добровольця. Відповідно і пільг для учасників бойових дій, які він отримав за рішенням комісії.
Довелося скликати ще одне засідання комісії, щоб розібратися в ситуації з К., який знову представ перед комісією та, як і раніше, стверджував, що він воював у складі батальйону «Азов», і документи, які він надав комісії, достовірні.
Аби знайти істину, члени комісії вирішили звернутися до МО України, Нацгвардії, МВС із проханням перевірити достовірність даних, які надав К., та перевірити законність видачі йому довідки про участь у бойових діях.
19 липня 2018 року комісію скликали втретє, щоб ознайомити її членів з відповідями, які надійшли, та ухвалити рішення щодо К. Виявилося, що кременчуцький депутат, прагнучи статусу добровольця, надав комісії недостовірну довідку.
Про це зазначається у відповіді ГУ Нацгвардії України, де говориться таке: «Повідомляємо, що К. військову службу в Національній гвардії України не проходив, до участі в антитерористичній операції в її складі не залучався, жодних довідок на його ім’я не видавалося...»
Сам депутат, як і раніше, продовжував наполягати на тому, що довідка, яку він надав комісії, достовірна. Як і те, що він справді перебував у зоні АТО з 28 липня по 28 серпня 2014 року.
Проте один із кременчуцьких активістів, який разом із групою атовців із наддніпрянського міста приїхав до Полтави, щоб свідчити на комісії, заявив, що в цей час він бачив депутата в Полтаві, де вони разом перебували на мобілізаційній базі. Тому в зоні АТО в той час К. не могло бути...
До того ж, наполягав активіст, довідка, яку надав депутат, завірена не офіційною печаткою, а печаткою «Правого сектора», що також дає підстави для сумніву щодо її достовірності.
Після бурхливого обговорення про позбавлення статусу добровольця та пільг учасника бойових дій депутата Кременчуцької міськради К. питання поставили на голосування. Переважною більшістю голосів К. позбавили статусу добровольця. Чи поверне К. незаконно отриману матеріальну допомогу, поки не зрозуміло...
Випадок із К. — перший на Полтавщині і тому набув великого розголосу. А от в Україні — далеко не єдиний. У Держслужбі у справах ветеранів війни та учасників АТО заявляють, що 106 осіб на початок 2018 року вже позбавлено статусу учасників бойових дій.
Очевидно, це не остаточна цифра, адже у громадських організаціях і надалі поширюються протестні настрої, викликані чутками про несправедливе і протиправне надання статусу учасників бойових дій псевдофронтовикам і добровольцям. Переважно працівникам прокуратури, впливовим чиновникам, депутатам різного рівня тощо. Отже, викриття ще попереду?

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава
Фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».