Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Вiвторок, 10 Квiтень 2018 13:38

І писанка, як серця одкровення, як Боже й людське трепетне творіння...

Rate this item
(0 votes)

Майже в усіх полтавських школах не втихали дитячі голоси на весняних канікулах, де під час відпочинку від занять активізувалася позашкільна робота у різноманітних гуртках. Дітей приваблювали не лише заняттями з опанування секретів техніки малювання, шиття, ліплення, конструювання, бісероплетіння тощо, але й учили і писанкарству.

Адже саме напередодні Великодня зазвичай підвищується інтерес і до виготовлення одного з його головних атрибутів — писанки, історія якої сягає сивої давнини.
Сьогодні писанкарство беззаперечно можна назвати справжнім видом українського народного мистецтва.

Писанки в Україні завжди шанувались, а у кожному регіоні були свої елементи орнаменту, кольори, а у кожного майстра або господині — свої секрети розпису великоднього яєчка, малюнки на якому мають символічне значення.
Приміром, зірка і хрест — символи сонця, рослини — юності, краси, здоров’я, колосся — врожаю... А саме яйце символізує сонце і відродження. Наші предки щиро вірили, що писанки, які символізують велич весняного відродження життя, наділені магічною силою приносити в дім добро, щастя, захищати від усього злого.
Тому в шкільних гуртках юних полтавців учили техніці розпису великодніх яєць та ще й розповідали про історію зародження писанкарства, його розвиток і напрямки. Хлопці та дівчатка на заняття до гуртків приходили, як правило, вбравшись у вишиванки, а педагоги починали заняття з розповіді про історію писанкарства в Україні.
Виготовлені вмілими руками полтавських педагогів та їхніх вихованців десятки писанок нині не тільки знаменують символ Великодня, але й свідчать про любов до Батьківщини, де зростає нове покоління українців...

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».