Наука і техніка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Квiтень 2018 16:09

4G в Україні: переваги колосальні, але відчуємо їх не одразу

Rate this item
(0 votes)

ПЕРЕВАГИ ПОБАЧАТЬ НАВІТЬ ВЛАСНИКИ ТЕЛЕФОНІВ, ЯКІ НЕ ПІДТРИМУЮТЬ 4G: ЧАСТОТИ 3G БУДЕ РОЗВАНТАЖЕНО І ПРИСТРІЙ ВІДТЕПЕР ЛОВИТИМЕ І В ПОЛЯХ, І В ГОРАХ

У понеділок 2 квітня у фірмових магазинах мобільних операторів — шалені черги. І не дивно: українці масово тестують зв’язок четвертого покоління, який був офіційно презентований 30 березня операторами Lifecell та Vodafone. Зараз доступ до нової мережі мають лише обласні центри, але до літа якісний зв’язок обіцяють по всій країні.

Більшість нових смартфонів мають доступ до мережі 4G, але старші моделі — на жаль, ні. Наприклад, уперше підтримка 4G з’явилася на iPhone 5, а ранішні моделі підтримували лише 3G.

Така ж історія із Samsung — 4G підтримують лише ті моделі, що були випущені після 2016 року, та тільки кілька моделей, що були випущені раніше.
А популярні нині китайські замінники «яблука» — Xiaomi — майже всі підтримують 4G, за винятком кількох моделей, випущених ще в 2012–2013 роках. І налаштувати цей доступ ніяк не можна.
Старі сім-картки (яким понад рік) також не підтримують 4G-зв’язок, але їх можна замінити в будь-якому магазині необхідного мобільного оператора. Перевірити, чи ваш телефон та сім-карта підтримують 4G — досить легко, адже оператори надсилають допоміжні смс-повідомлення з детальною інструкцією.
Укрінформ уже детально розбирався, чому впровадження fourth generation, 4G — історична подія для України, що конкретно означатиме впровадження четвертого покоління зв’язку та з якою швидкістю тепер смартфони літатимуть.
Між іншим, тоді ми висловлювали кілька припущень щодо впровадження 4G, і всі вони збулися: оператори масово влаштовують акції, щоб залучити клієнтів якнайшвидше скористатись усіма перевагами нового покоління зв’язку.
Наприклад, Lifecell упродовж квітня безкоштовно мінятиме сім-картки всім охочим, а за перехід на 4G даруватиме 1 гігабайт Інтернету на квітень. Схожі акції пропонує і Vodafone. Натомість «Київстар» анонсував запуск 4G в десятих числах квітня.

 

У відділеннях сьогодні — справжній ажіотаж
13:00. Кореспондент Укрінформу отримав повідомлення-запрошення від оператора і вирушив у відділення мобільного оператора Lifecell, щоб замінити стару сім-картку на таку, що підтримує 4G. Найближче відділення — в самому центрі столиці — в будівлі Бессарабського ринку.
Уже на підході до нього помічаємо скупчення людей. У відділенні — чималенька черга, осіб 20, і всі вони хочуть міняти сім-картки. Що найцікавіше, в черзі стоять як підлітки, так і люди старшого віку.
Хоча жваво ніхто не обговорює нові технології, але діляться думками, чим 3G їх не влаштовує. Мовляв, не може забезпечити якісний відеозв’язок, часто висне абощо. Тому й вирішили спробувати 4G.
Відділення загалом невеличке, а клієнтів обслуговують лише два менеджери. В середньому на переобладнання одного телефону треба 3 хвилини. Відстоявши 25-хвилинну чергу і замінивши сім-картку, виходимо на вулицю.
У вашого кореспондента смартфон Xiaomi Redmi 4X 2017 року випуску: у правому верхньому куті екрана блимає позначка 4G — а значить, справу зроблено!
Першим ділом — тестуємо відеодзвінок. Співрозмовник вмить узяв трубку, на екрані не було розмитостей, картинка вражала своєю якістю. Далі — тестуємо відео. Один 8-хвилинний ролик у HD-якості завантажився за 20 секунд.
Для порівняння: 3G це робить за півтори-дві хвилини. І наостанок дивимося пряму трансляцію, вибрану навмання, — телеканал 2+2. Вона також не зависає, передається якісна картинка.
Тож, за свідченням вашого кореспондента, переваги зв’язку 4G — наочні!

 

Що конкретно зміниться із запровадженням 4G?
Збільшення швидкості було однією з обіцянок операторів, коли йшлося про запровадження «нового» покоління зв’язку. Тоді називались орієнтовні цифри — зв’язок стане в 10 разів швидшим. Але на ділі — цифри дещо інші. Vodafone каже, що швидкість збільшилась у 5–7 разів, Lifecell — у 5, а «Київстар» обіцяє в 16 разів.
Очевидно, такі розбіжності пов’язані з технічними можливостями мобільних операторів: або ж «Київстар» установив нові 4G-вишки, або, навпаки, 3G-вишки Lifecell були надто хороші.
Утім, підтвердити ці цифри неможливо, це може бути черговим рекламним ходом, тому аналізувати такі розбіжності є зайвим.
Зрештою, не дивно, оскільки четверте покоління зв’язку — це передусім мінімальні вимоги для швидкості передачі даних. Тріо мобільних операторів їх успішно виконало, а у скільки разів швидкість вище норми — не має особливого значення.
Однак збільшення швидкості передачі даних — це не єдина перевага запровадження в Україні 4G-зв’язку. Відтепер кількість підключених одночасно пристроїв не впливатиме на доступність мережі.
Про що мова? Раніше під час спортивних подій або концертів тільки щасливчики могли скористатися мобільним Інтернетом, а інші ж як не намагалися з’єднатись — або дуже повільно, або взагалі марно. Натомість мережа 4G має витримувати такі навантаження.
Є ще одна новація, і вона для України колосально важлива. Мережа 4G покриватиме всю територію країни, а не лише великі міста. Цього вимагало Міністерство інфраструктури України, а згодом така вимога була прописана в тендерній документації. Тому незабаром якісний зв’язок буде і в селах, і в горах, і, що найголовніше, на всіх дорогах країни.

 

Користь від впровадження 4G отримають усі
Тих користувачів, чиї гаджети або сім-картки не підтримують 4G-зв’язок, також не лишили без уваги. Мережа 4G забере найактивніших користувачів, тим самим розвантаживши частоти 3G. Відтак збільшиться і швидкість передачі даних мережею.
Схоже розвантаження чекає і мережу 2G, проте її задекларована швидкість (до 19,5 кБіт/сек) просто не дозволяє припускати, що користувачі якось відчують її збільшення.
Тобто тепер у великих містах діятимуть мережі 4G i 3G, а на решті території — 4G і 2G. Ймовірно, левова частка людей підлаштує свої смартфони під мережу четвертого покоління. Адже в Україні купити не надто дорогі телефони з підтримкою 4G — не проблематично.
Наприклад, той-таки Xiaomi, причому досить хорошу модель, можна замовити на Aliexpress за ціною до 3000 гривень або ж купити тут, в Україні, на 500–700 гривень дорожче. Тим паче що новинки у сфері технологій користуються неабияким попитом.
Натомість як конкретно зміниться робота 3G-мережі, спрогнозувати важко. Для цього необхідні цифри від операторів — скільки клієнтів користуються новим поколінням зв’язку.
Утім, простим українцям такі цифри ніколи не покажуть, бо їх можуть використати конкуренти. Мовляв, у того оператора стільки-то клієнтів, а у нас — більше, тому у нас послуги — кращі. Наскільки зміниться якість 3G-зв’язку — буде видно в майбутньому лише за відгуками користувачів.
Загалом, 4G в Україні — це перемога. Але і мобільним операторам, і регуляторним органам ще є до чого прагнути — адже у світі йде активна робота з впровадження вже п’ятого покоління зв’язку. Якщо 3G Україна впровадила на 15 років пізніше країн Заходу, то 4G — лише на 6. Так, ми відстаємо, але динаміка поліпшується!

Микола РОМАНЮК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».