Iншi розділи
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Вересень 2019 13:06

Утеплюємося за свій і бюджетний рахунок

Rate this item
(0 votes)

Підготуватися до настання холодів належним чином — справа звична. І стосується вона як особисто кожного з нас (придбання зимового одягу, взуття), так і підготовки помешкань (ущільнення чи заміна вікон та дверей, теплоізоляція стін, ремонт покрівлі, встановлення енергоефективного обладнання). Останнє досить актуальне, адже впродовж опалювального сезону в будинках, де тепло подається централізовано, можна мерзнути всю зиму і при цьому сплачувати тисячі гривень за опалення.

Програма є, а грошей бракує
Утеплити житло і скоротити енерговитрати, а отже, й мінімізувати комунальні платежі можна як за свій рахунок, так і до певної міри за допомогою держави. Однак є одна проблема: на так звані теплі кредити бюджетних коштів періодично не вистачає і державна програма компенсації пробуксовує.
Та людям усе ж радять стояти на старті, аби встигнути подати документи, як тільки фінансування відновлять. В «Ощадбанку» навіть приймають заявки від охочих і обіцяють зателефонувати в разі надходження коштів.
Скористатися теплими кредитами за нагоди варто. Їх можуть узяти власники приватних будинків, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) і житлово-будівельні кооперативи (ЖБК). Мешканцям багатоквартирних будинків, які досі не змінили форми управління і перебувають під ЖЕКами, така допомога не передбачена, хоча раніше вона була.
Позичати гроші можна на різні цілі. У переліку 20 пунктів, а найменування різних теплоізоляційних матеріалів, твердопаливних котлів, сонячних панелей, металопластикових вікон та дверей ледве вміщаються на 14 сторінках. Надають кредити державні банки: «Приватбанк», «Ощадбанк» та «Укргазбанк».
Сума компенсації залежить від товару і того, хто його купує. Фізичним особам можуть повернути 20% (але не більше ніж 12 тис. грн) суми кредиту, якщо він оформлявся на котли (крім газових і електричних), та 35% (але не більше ніж 14 тис. грн) — на енергоефективне обладнання і матеріали.
На практиці це виглядає так. Приміром, клієнт вставив металопластикові вікна на 40 тис. грн. У такому разі компенсація становитиме 35% витраченої суми — 14 тис. грн. Якщо покупка вартісніша, то відшкодування залишиться таким самим, але у відсотках — скоротиться.
У випадку отримання позики ОСББ або ЖБК вона надається під 18% річних на термін від 6 до 60 місяців. Разова комісія банку становить майже 3%, але початковий внесок не вимагають. Максимальна сума кредиту на кожну квартиру — до 42 тис. грн. Компенсація коливається від 40 до 70% вартості придбаних матеріалів та обладнання, але не більше 14 тис. на одну квартиру.
Скажімо, на встановлення індивідуального теплового пункту, який дасть змогу зекономити до третини тепла, розрахунок буде такий: кредит 500 тис. грн (у тому числі 100 тис. на встановлення), термін дії — 60 місяців. Якщо у будинку 100 квартир, з яких 20 із субсидією, одноразова компенсація становитиме 184 тис. грн і водночас скоротиться термін кредиту до 30 місяців.
Ті, хто не хоче чекати відновлення державного фінансування, можуть отримати позику вже зараз, але без державної компенсації. Кредит на строк до трьох років і на суму, яка не перевищує 50 тис. грн. Однак клієнту того ж таки «Ощадбанку» доведеться сплатити перший внесок. Якщо ціна покупки не перевищує 25 тис., то це 10%, а якщо більша, то початковий внесок зростає до 30%.
Теплий кредит наразі оформляється під 18% річних. Крім них, доведеться сплатити одноразову комісію за оформлення позики — 4,3%. І хоча застава не потрібна, офіційний щомісячний дохід претендента має перевищувати 5 тис. грн. Інакше доведеться шукати поручителів. Відмовити також можуть у разі неправильно оформлених документів або ж якщо є непогашені кредити.
З документів для оформлення позики на утеплення знадобляться: паспорт, ідентифікаційний код, довідка про доходи за останні 6 місяців. Якщо позичальник — субсидіант, який розраховує на державну компенсацію, то обов’язковим є подання копій документів (довідок), що підтверджують призначення фізичній особі субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.
А ще слід подати чек-фактуру з магазину, який продає товар, накладну на отримання товару, акт виконаних робіт (якщо проводилося встановлення металопластикових вікон або дверей, утеплення фасаду тощо).
Для фізичної особи процедура така: слід знайти потрібний товар із визначеного переліку і взяти у продавця рахунок-фактуру. Віднести цей рахунок у банк і подати заявку на оформлення кредиту. Банк перевірить благонадійність позичальника і постачальника, а також товар на відповідність вимогам державної програми. Якщо все в порядку, то клієнт оплачує 10% суми, після чого банк перерахує гроші продавцю, а той доставляє (встановлює) товар та підписує з клієнтом акт приймання-передачі.
З цим документом треба знову навідатися до банку, аби той відправив акт разом із заявкою на компенсацію в Держагентство з питань енергоефективності. Там розрахують розмір компенсації і перекажуть гроші банку, а він надішле їх на рахунок клієнта, зменшивши тіло кредиту на суму компенсації. Погашати позику слід щомісяця рівними частинами. Однак можна це зробити й достроково, причому без додаткових комісій.

Співфінансування з місцевої скарбниці
Витрати ОСББ на термомодернізацію можна здешевити ще й за рахунок коштів місцевих бюджетів. У багатьох містах існують свої програми компенсації за утеплення. Цей фактор істотно впливає на збільшення попиту на теплі кредити, адже така кооперація дає змогу проводити повне утеплення багатоповерхівок для ширшого кола власників.
Такий механізм усіляко заохочує Держенергоефективності, налагоджуючи співпрацю з органами місцевого самоврядування. 2019 року місцевими органами влади виділено 106 млн грн на реалізацію майже 60 місцевих програм здешевлення теплих кредитів. Це становить 65% від загального обсягу фінансування програм у 2018 році. Очікується, що загалом у цьому році обсяг фінансування усіх місцевих програм перевищить на 10% показники 2018 року.
Торік запроваджено 171 місцеву програму здешевлення теплих кредитів, що також на 10% більше, ніж у 2017 році. При цьому на їхню реалізацію виділено 166 млн грн, що на 30% перевищує показник 2017 року. Завдяки місцевим програмам у 2018 р. близько 40 тис. родин отримали, окрім державного, додаткове відшкодування за теплими кредитами на загальну суму близько 135 млн грн. Для порівняння: у 2017 р. обсяг компенсації з місцевих бюджетів становив 72 млн грн.
Один із найуспішніших прикладів співфінансування — Бердянськ. Тамтешня міська рада у цьому році виділила на це додаткові 3 млн грн до 50% суми теплих кредитів для ОСББ. Бердянськ став лідером серед малих та середніх міст за обсягом фінансування місцевої програми здешевлення кредитів, спрямованих на енергоефективність.
Завдяки додатковій підтримці ОСББ мають можливість отримати до 90% відшкодування суми теплого кредиту з державного та місцевого бюджетів і провести максимально глибоку термомодернізацію багатоповерхівок, зменшивши комунальні платежі удвічі, а то й більше.
За останні 3,5 року подвійною допомогою на утеплення вже скористалося більше 110 ОСББ Бердянська. Посилаючись на їхній досвід, очільник Держенергоефективності закликає владу інших міст впроваджувати програми додаткового співфінансування теплих кредитів для ОСББ. Адже економія енергоспоживання (залежно від складності утеплення) для мешканців багатоповерхівок сягає від 30% до 70%.
Є своя програма й у Львові, яку міська рада затвердила ще 2017 року. «Енергоефективна оселя» передбачає відшкодування частини кредитів, отриманих фізичними особами на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації житлових квартир та малоквартирних будинків, поліпшення комфорту мешканців міста та підвищення енергоефективності споруд.
Дізнатися, де ще діють місцеві програми співфінансування з місцевих бюджетів, можна на сайті Держенергоефективності, де розміщена інтерактивна карта. Що ж до львівської програми, то вона діятиме впродовж 2017–2020 років. Компенсація надається у розмірі до 15% від максимального розміру основної суми (тіла) кредиту, але не більше 50 тис. грн за одним кредитним договором
Варто зазначити, що, окрім економії та комфорту, утеплені квартири зростають у ціні в середньому на третину. А ще і державна, і регіональні програми сприяють активізації бізнесу та суміжних галузей економіки, надаючи робочі місця більшій кількості людей, які задіяні у цій справі. За підрахунками експертів, 1 грн державного співфінансування залучає до 3 грн інвестицій.
Не в накладі й державний та місцеві бюджети: вони отримують повернення вкладених у програму коштів у вигляді податків. Є також моральний бік цієї справи — у суспільстві формується нова культура ефективного енергоспоживання
Йти до цього не слід наосліп. Дізнатися, що з конкретним будинком не так у плані енергозбереження, можна за допомогою сертифікації споруд. Ця процедура визначає клас енергоефективності й дає досить цінну інформацію для власника будівлі. Керуючись нею, він може грамотно впроваджувати заходи щодо термомодернізації і як результат — істотно зменшити витрати на комунальні послуги.
Аби сертифікація була проведена фахово, слід скористатися сайтом Держенергоефективності, де є перелік атестованих енергоаудиторів та база даних сертифікатів. Нині до цього методу вдається все більше власників нерухомості. За даними моніторингу Держенергоефективності, попит на сертифікацію будівель постійно зростає.
Причому це стосується не лише житлових будинків, а й торгових центрів та готелів. Тільки в серпні цього року понад 160 будівель отримали сертифікати енергоефективності, що в 2 рази більше, ніж у липні. Загалом же станом на 12 вересня нараховувалося більше 530 будівель, які пройшли таке обстеження: 143 громадські будівлі; 137 житлових будинків; 120 навчальних закладів; 103 лікарні; 25 дитячих садочків; 4 підприємства торгівлі; 1 готель.

Стан фінансування і результати виконання програм
З жовтня 2014 року для населення та ОСББ діє розроблена Держенергоефективності та запроваджена урядова програма теплих кредитів. Нею передбачено відшкодування з держбюджету у таких розмірах: 20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн) на придбання негазових/неелектричних котлів для фізичних осіб; 35% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн) — на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів для фізичних осіб — власників приватних будинків; 40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн у розрахунку на одну квартиру) — для ОСББ/ЖБК як юридичних осіб для загальнобудинкових заходів.
Якщо позичальником є фізична особа, яка отримує субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, то розмір відшкодування становитиме 35% як за напрямком придбання котлів, так і для інших енергоефективних заходів, але не більше 12 тис. грн. Якщо в складі ОСББ є родини — отримувачі субсидії, таке ОСББ отримує відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% та 70% залежно від кількості квартир-субсидіантів.
Програма теплих кредитів досить ефективна і популярна впродовж усіх років. Відмовлятися від неї уряд не планує й надалі. Однак і фінансування, якого останнім часом бракує, не нарощує. У листопаді 2018 року Верховна Рада ухвалила держбюджет на 2019 рік, у якому на теплі кредити виділили 400 млн грн. Рік тому бюджет програми був аналогічним.
У наступному році цей випробуваний механізм продовжуватиме діяти. У проекті держбюджету-2020, зареєстрованому у Верховній Раді 15 вересня і взятому до розгляду на пленарному засіданні 20 вересня, передбачено 400 млн грн на фінансування програми теплих кредитів. Орієнтовно в наступному році нею зможуть скористатися до 200 тис. родин та залучити до 1,2 млрд грн таких позик на комплексне утеплення будинків.
Згідно з моніторингом, який проводить Держенергоефективності, в цілому за три останніх опалювальних періоди ОСББ/ЖБК скоротили обсяги споживання електроенергії в середньому на 899 кВт/год на місяць, або на 8,6%. Це становить близько 951 грн на місяць із розрахунку на одне ОСББ/ ЖБК при середньомісячній оплаті за спожиту послугу 11062 грн у цінах березня 2018 року.
За цей же час споживання тепла зменшилося на 20%. В грошовому еквіваленті середня економія становила близько 21824 грн на місяць із розрахунку на одне ОСББ/ ЖБК при середньомісячній оплаті за спожиту послугу 109670 грн у цінах березня 2018 року.
Протягом 2015–2018 рр. абсолютні обсяги споживання послуг із газопостачання ОСББ/ ЖБК скоротилися на 275 м2, або на 10%. В грошовому еквіваленті обсяг економії послуг із газопостачання за три опалювальних періоди становив близько 1855 грн на місяць із розрахунку на одне ОСББ/ ЖБК при середньомісячній оплаті за спожиту послугу 18554 грн. Домогосподарства протягом трьох опалювальних періодів економили природний газ на рівні 21–31% залежно від напрямку кредитування.
Щоправда, нарощування обсягів споживання не є індикатором того, що програма теплих кредитів не працює. Адже енергоефективність не завжди означає зменшення обсягів споживання, зате завжди покращує комфортність проживання.
Насамкінець варто повідомити, що є ще одна можливість здешевити утеплення — програма IQ energy з компенсацією 35% від суми кредиту за рахунок коштів Європейського банку реконструкції та розвитку. Однак і вона діє з перервами. Тому слід уточнювати, чи актуальні пропозиції на даний час у банках-партнерах («Креді Агріколь», «ОТП банк», «Райффайзен банк Аваль» та «Укрсиббанк»).
Суть програми IQ energy, як і вітчизняної, у компенсації кредитів для придбання енергоефективних матеріалів та робіт з їхнього монтажу. Сума кредиту — до 15 тис. євро у гривневому еквіваленті. Розмір компенсації за кредитами визначається у відсотках, але не більше конкретно визначеної суми.
Один позичальник може брати необмежену кількість кредитів, якщо їхня загальна сума (відповідно до кредитних договорів) не перевищує максимально дозволеної. Термін позики залежить від умов конкретного банку й становить від 1 до 5 років. Дозволяється погасити її достроково після подачі заявки на отримання гранту.
Претендувати на його отримання можуть фізичні особи — громадяни України (обов’язково власники житла), а також ОСББ. Фізичні особи — підприємці повинні отримати кредит саме як фізичні особи. Бо якщо підприємець розрахується за енергоефективні матеріали кредитною карткою, яка була надана йому як ФОПу, то грант йому не нададуть.

Тетяна КИРИЛЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».