Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Серпень 2019 11:41

Дипломатія "санкцій"

Rate this item
(0 votes)

На початку 2020 року стартує президентська виборча кампанія у США. Президент Дональд Трамп намагається на фініші третього року першого президентського терміну проводити активну, але обережну зовнішню політику.

У Конгресі досягнуто двопартійний консенсус щодо продовження економічних санкцій проти Росії. Відтепер вони мають стосуватися не тільки фінансового сектора, а й енергетичного. Пропонується заборонити операції з російськими борговими зобов’язаннями, кредитування російської економіки, а крім того, технологічні інвестиції у нафтогазовий комплекс Росії.

Від останнього типу санкцій постраждає навіть такий гігант американського нафтогазового сектора, як «Екксон-Мобіл», залучений до російських енергетичних проектів в Арктиці. Але здається, що Трамп збирається переорієнтувати їх на видобуток сланцевих енергетичних ресурсів у США.
Поки ці санкції виглядають як бліда копія тих, які діють проти Ірану. Одночасно Росію намагаються втягнути у чергову гонку ядерних озброєнь: скасовано дію Договору про ракети малої і середньої дальності, під великим питанням продовження дії Договору про обмеження стратегічних наступальних озброєнь.
Ще один важливий напрямок американської політики стримування — це Китай. Дональд Трамп заявив, що кожного разу збільшуватиме митне навантаження на китайський експорт до США, який уже становить десятину, доки Китай не погодиться на нову торговельну угоду на американських умовах.
Китай від цих пропозицій не в захваті і наполегливо шукає стратегію контргри. Але поки що лише знервовано реагує на демократичні протести в Гонконзі.
Політику санкцій проти Росії, Ірану і Китаю органічно доповнює американська економічна блокада Венесуели. Тактика Трампа полягає у максимальному стримуванні американських конкурентів без переведення конфлікту у гарячу стадію.
Така обережна зовнішня політика обумовлена розрахунками на внутрішньополітичне протистояння з кандидатом на президентську посаду від Демократичної партії.
У стані демократів розпочалася боротьба за номінацію на посаду президента між двома основними партійними фракціями: умовними лібералами-глобалістами, неформальним лідером яких вважається колишній віце-президент в адміністрації президента Барака Обами Джозеф Байден, та лівими ліберальними демократами, яскравим представником яких на виборах 2016 року був Берні Сандерс.
Поки що Трамп сподівається, що він зможе запобігти формуванню широкої коаліції проти себе, ідеологічно розколовши опозицію. Тим паче що митні обмеження проти Китаю та політика санкцій забезпечують приплив капіталів в американську економіку та реалізацію його стратегії — «Зробимо Америку знову великою».
Утім, поборотися за переобрання 3 листопада 2020 року Трампу доведеться серйозно. На заваді цьому може стати будь-яка непрогнозована зовнішньополітична або внутрішньополітична проблема.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».