Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Серпень 2019 13:51

Що не варто їсти у спеку?

Rate this item
(0 votes)

Подейкують, що їсти на вулиці і так досить ризиковано, а влітку через спеку небезпека отруєння зростає у рази. Через літню спеку людям доводиться ретельніше стежити за своїм здоров’ям, у тому числі змінювати звички харчування.
Улітку більшість продуктів потрапляє у розряд швидкопсувних. Особливо якщо це вулична їжа, яка готується і продається прямо на сонці.
Тому за роз’ясненнями щодо безпечного харчування у спеку ми звернулися до фахівця — лікаря-дієтолога Миколи Васильовича ГУНЬКА.

— Отже, від якої їжі краще відмовитися, щоб уникнути отруєнь та інших нездужань?
— На першому місці у категорії небезпечної їжі стоїть вуличний фастфуд. Особливо той, в якому є м’ясна начинка. Рішуче «ні» потрібно сказати у спекотну погоду шаурмі, чебурекам, біляшам, м’ясним пирогам.
М’ясний фарш у спеку стає ідеальним середовищем для мікробів. А якщо сюди ще додати зовсім неідеальні санітарні умови, в яких працюють продавці подібної продукції, то зрозуміло, що краще обходити подібні кіоски десятою дорогою. Навіть якісне м’ясо у спеку може швидко зіпсуватись, а якщо продавець вирішив заощадити і використовувати начинку «з душком», то незабутній вечір із нудотою і діареєю вам буде забезпечений.
Друге місце за небезпекою отруїтися влітку посідають салати з майонезом. Будь-які салати у спеку швидко набувають сумного вигляду. Але якщо салат ще й заправлений майонезом, то на спеці він перетворюється на бомбу, причому швидкої дії.
За санітарними нормами навіть у холодильнику зберігати салат, заправлений майонезом, можна не більше години. Але у деяких кіосках або вуличних кафе ці норми грубо порушуються.
— А що можна сказати про молочні продукти? Вони, мабуть, залишаються одними з найкорисніших видів харчування?
— На жаль, це не так. Адже молоко і продукти з нього дуже швидко псуються. Тому у спеку краще утримайтеся від молочного коктейлю, йогурту, купленого в кіоску, або морозива, яке роблять прямо в кафе.
Небезпечними у спеку стають і кондитерські вироби. Тістечка з кремом, торти та інші швидкопсувні солодощі — геть непідходяща їжа для літньої спеки. Тим більше що, купуючи їх у вуличному кіоску, зовсім не можна бути впевненим у дотриманні термінів і умов зберігання продуктів.
— Що ж тоді їсти? Можливо, стануть у пригоді домашні м’ясні страви?
— Улітку краще взагалі уникати страв із червоного м’яса, особливо не варто їх їсти у спеку. Відомо, що рослинна їжа охолоджує організм, а м’ясна, навпаки, нагріває. Крім того, червоне м’ясо дуже довго перетравлюється — до 9 годин.
Організму доводиться витрачати багато ресурсів, щоб перетравити м’ясну їжу і не перегрітися. При цьому виводиться багато води у вигляді поту. У результаті нирки не справляються з виведенням токсинів і на цьому тлі загострюються хронічні хвороби. Ось чому влітку м’ясоїди часто страждають від нападів простатиту або мастопатії.
Тому влітку краще віддавати перевагу рослинній їжі, а якщо без м’яса — ніяк, то вибирайте хоча б біле.
— Улітку багато хто захоплюється риболовлею й, знана річ, стравами зі спійманої здобичі... Якщо ти сам готуєш в’ялену і копчену рибу, то невже і в цьому разі можливі неприємності?
— У спеку не оброблена термічно риба стає джерелом такої смертельної хвороби, як ботулізм. Головна ж небезпека в тому, що за зовнішнім виглядом риби визначити наявність токсину неможливо. Тому у спеку краще зовсім не споживати в’яленої, копченої риби, так само як і м’ясних, грибних та овочевих консервів.
— А що робити з питвом? Як втамовувати спрагу, аби не зашкодити здоров’ю?
— Людський організм на 70–80% складається з рідини. Дорослій здоровій людині необхідно щодня вживати 33–40 мл чистої води на 1 кг маси тіла. При розрахунку варто звернути увагу, що потреба організму у воді залежить не лише від ваги, а й від інших факторів, таких як вік, стан здоров’я, обмін речовин, спосіб життя та харчування, температура, вологість повітря й багатьох інших.
Особливу потребу для дотримання водного балансу людина відчуває влітку. Та не всі напої однаково корисні та спроможні ефективно втамувати спрагу. Найкраще підійде, звісно, вода.
Для урізноманітнення смаків у воду можна додати фрукти чи трави або ж заварити зелений чай і вживати його теплим чи з льодом. Виготовлений власноруч натуральний квас, лимонад, узвар, компот, морс або фреш відмінно врятують у літню спеку.
А от від вживання магазинних газованих лимонадів та квасу з великим вмістом цукру бажано утриматися — вони не тільки не втамують спрагу, а й спровокують ще сильнішу. Також не слід зловживати кавою та міцним чаєм, через їх сечогінну дію потреба у рідині тільки збільшиться. Від споживання алкоголю й, зокрема, пива у спеку взагалі краще відмовитися.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».