Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Серпень 2019 11:57

Військові "ігри"

Rate this item
(1 Vote)

Спільні вороги залишаються визначальним фактором, який стимулює утворення військово-політичних союзів. Росія залишається у стані напружених відносин із НАТО. Лінією неповернення до нормалізації стала окупація Криму та постійна напруга в Азовсько-Чорноморському регіоні.

Ускладненими є відносини Китаю із США. У Пекіні дуже уважно спостерігають за розвитком американської військової інфраструктури у стратегічних для Китаю районах Тихого та Індійського океанів. Пекін нервово реагує на масові заворушення у Гонконзі, які час від часу відновлюються.

У Китаї вбачають за цим курсом бажання США ізолювати Китай від морських торговельних шляхів, аби посилити на нього конкурентний тиск. Цікаво, що Росія постійно натякає на можливість створення формального військово-політичного союзу з Китаєм.
Перші кроки у цьому напрямку були спрямовані на розвиток військово-технічного співробітництва. Його інтенсифікація відбулася 30 років тому після того, як внаслідок подій на площі Тяньаньмень та придушення демократичного опозиційного руху країни НАТО ввели заборону на продаж зброї Китаю.
Цей режим санкцій діє і досі, але внаслідок цього фактично відсутні принципові технічні відмінності між сучасним озброєнням Народно-визвольної армії Китаю та збройними силами РФ. Попри це Китай наголошує, що не створює будь-яких військово-політичних союзів, спрямованих проти будь-кого. Навіть Шанхайська організація співробітництва сприймається у Китаї як кондомініум із Росією для контролю за країнами Центральної Азії, а не як союз, спрямований проти НАТО.
Правда, з 2014 року Росія і Китай проводять регулярні спільні військові навчання. Причому дедалі частіше легенда навчань може тлумачитися не тільки як протидія проти гіпотетичних терористичних загроз Москві і Пекіну, а й як відпрацювання нейтралізації інших зовнішніх загроз.
У середині липня у нейтральних водах поблизу спірного між Південною Кореєю та Японією острова Токто, який японці називають Такесіма, стався інцидент із російськими та китайськими військовими літаками. Москва і Пекін заявили, що у нейтральному повітряному просторі над спірними островами відпрацьовували «протокол взаємодії», тобто прямі військові союзні дії.
Звичайно, не варто переоцінювати ці тенденції. В Росії існує «тиха» опозиція надмірному зближенню з Китаєм. Прозахідні російські ліберали вважають, що Китай «малими кроками» поширює свій вплив на російський Далекий Схід, та критикують спроби Кремля під тиском західних санкцій переорієнтуватися на Китай навіть у ролі молодшого партнера.
Крім того, китайські прагматики також не готові визнати США головним потенційним ворогом. Адже це може ще більше посилити торговельні війни між Китаєм та США. Тому в середньостроковій перспективі ймовірність формально-правового закріплення російсько-китайського військово-політичного союзу є відносно низькою.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».