Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Сiчень 2019 13:59

Трамп шукає компроміси

Rate this item
(0 votes)

До­сі Спо­лу­че­ні Шта­ти Аме­ри­ки пе­ре­жи­ли два­дцять один шат­да­ун, тоб­то при­пи­нен­ня фі­нан­су­ван­ня фе­де­раль­ної ад­мі­ніс­тра­ції та її струк­тур із дер­жав­но­го бю­дже­ту вна­слі­док від­сут­но­сті до­мо­вле­но­сті між пре­зи­ден­том і Кон­гре­сом що­до пріо­ри­те­тів бю­джет­ної по­лі­ти­ки. Ни­ніш­ній два­дцять дру­гий шат­да­ун уже по­бив ре­корд за три­ва­ліс­тю і руй­нів­ним ха­рак­те­ром для внут­ріш­ньої і зов­ніш­ньої по­лі­ти­ки США.

Приводом для бюджетного конфлікту стало бажання Дональда Трампа на третьому році свого першого президентського терміну реалізувати проект побудови прикордонної стіни на американсько-мексиканському кордоні. Метою цієї побудови має стати перекриття потоку нелегальних мігрантів, які проникають на територію США.
Опоненти Дональда Трампа вважають це не просто помилкою, а злочином проти ліберальних цінностей. Вони наголошують, що будь-які стіни не вирішують проблеми в принципі. Дійсно, існують можливості підкопів під стіною заради нелегального проникнення на територію, яка охороняється, тощо.
Існує й історичний досвід, наприклад лінія Мажино, яка так і не вберегла Францію від вторгнення в обхід лінії нацистських військ.
Контраргументи, коли за приклад наводиться стіна, яка відокремлює Ізраїль від палестинських територій, у випадку з кордоном між Мексикою і США навряд чи вдалий. Надто довгим є цей кордон, аби казати про надійність стін.
Коли гострота протиріч досягла межі, Трамп оголосив, що скасовує свій візит на Давоський економічний форум, аби досягнути компромісу з Конгресом.
Ситуація складається дуже непевна, адже близько мільйона державних службовців, які майже місяць не отримували зарплати й перебувають у вимушеній відпустці за власний рахунок, утрачають довіру як до Трампа, так і до його опонентів.
За цих обставин поле для маневру у президента США звужується. Варіант запровадження надзвичайного стану заради побудови стіни наштовхується на реальну загрозу дати в руки опонентам реальний привід для започаткування процедури імпічменту за перевищення повноважень.
Єдино можливим виходом із глухого кута є досягнення компромісу зі збереженням обличчя обох конфліктуючих сторін. Відкритим лише є питання часу, який знадобиться для усвідомлення цієї істини.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».