Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Сiчень 2019 13:57

Нові акценти Близькосхідної політики США

Rate this item
(0 votes)

Державний секретар США Майк Помпео завершив турне Близьким Сходом. Він за тиждень відвідав Бахрейн, Єгипет, Йорданію, Катар, Кувейт, Туреччину, Об’єднані Арабські Емірати, Оман і Саудівську Аравію.
На порядку денному переговорів ключовим було питання перегляду ієрархії пріоритетів близькосхідної політики США. Насправді сирійське, палестинське та іранське питання настільки переплетені між собою, що окремо вирішити якесь із них неможливо.

Не є таємницею, що Іран безпосередньо залучений до війни у Сирії на боці президента Башара Асада та всебічно підтримує палестинських радикалів попри їхню належність до сунітської, а не до шиїтської гілки ісламу.
Зокрема, за підсумками переговорів державного секретаря США стало зрозуміло, що передислокація американських військ із Сирії до сусіднього Іраку відбуватиметься не настільки швидко, як того хочеться Туреччині.
США не готові віддати союзних їм курдів на поталу Анкарі. Адже навіть віддалена перспектива створення незалежного Курдистану є тим спусковим гачком, який здатен запустити процес територіальної трансформації близькосхідних держав.
Це залишається стратегічною метою США, яка поки що підпорядкована тактичним політичним зусиллям. Зокрема, Туреччина пом’якшила антиамериканську риторику та зменшила темп орієнтації на військовотехнічну співпрацю з Росією.
У Єгипті та Йорданії на переговорах головною була проблема палестинськоізраїльського конфлікту, який набирає обертів після визнання Сполученими Штатами Америки Єрусалима єдиною і неподільною столицею Держави Ізраїль. Спорадично вибухають протестні акції палестинців, які підривають американські зусилля демократизувати арабські країни Перської затоки.
Головною темою переговорів державного секретаря США в еміратах Перської затоки були питання зменшення ціни на нафту та зміцнення коаліції сунітських ісламських держав проти шиїтського Ірану.
На обох цих напрямках спостерігається певний прогрес. На початку цього року Катар вийшов з Організації експортерів нафти, протестуючи проти вимог Ірану збільшити свої квоти видобутку нафти, зважаючи на жорсткіший режим американських антиіранских санкцій.
Зазначені санкції підтримано усіма еміратами Перської затоки. Крім того, головний іранський ворог — Саудівська Аравія ніяк не може оговтатися після минулорічного скандалу з убивством у саудівському консульстві в Туреччині опозиційного журналіста.
На тлі явного загострення протистояння різних кланових груп у боротьбі за саудівський престол країна втяглася у черговий скандал щодо порушення прав жінок. Чергова саудівська дівчина через Таїланд емігрувала до Канади, де отримала політичний притулок.
Тобто Саудівська Аравія, послаблена до того ж прямим військовим зіткненням з Іраном на території Ємену, зацікавлена у максимальному підсиленні зв’язків із США. Адже особисто Дональд Трамп зазначив після вбивства саудівського журналіста, що величезні контракти Саудівського королівства на купівлю американської зброї є універсальною індульгенцією для збереження особливостей саудівської політичної системи, послідовно ворожої західним ліберальним демократичним цінностям.
Але в цілому за результатами турне Майк Помпео вкотре дисциплінував американських близькосхідних союзників заради вирішення актуальних американських завдань у цьому вибухонебезпечному регіоні.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».