Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Сiчень 2019 13:11

Трамп розпочинає передвиборчі перегони

Rate this item
(0 votes)

Но­вий 2019 рік стар­ту­вав у США з чер­го­во­го кон­флік­ту що­до па­ра­мет­рів дер­жав­но­го бю­дже­ту. Опо­зи­цій­на Де­мо­кра­тич­на пар­тія, яка має біль­шість у ниж­ній па­ла­ті Конг­ре­су — па­ла­ті пред­став­ни­ків, за­бло­ку­ва­ла фі­нан­су­ван­ня важ­ли­вих для До­наль­да Трам­па про­ек­тів.

Новий спікер палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі назвала «аморальною» прикордонну стіну з Мексикою. Натомість Трамп вважає завершення побудови того, що він називає «прикордонними укріпленнями», одним із головних проектів свого першого президентського терміну.
Конфлікт із демократами Трамп пояснює проблемами фактичного старту президентської виборчої кампанії 2020 року. Власне, цю тему для самореклами використовує й Трамп, який 10 січня відвідав американськомексиканський кордон.
Зокрема, над Трампом досі дамокловим мечем висить загроза імпічменту. Звичайно, його можливість є суто теоретичною, доки за імпічмент не проголосує більшість республіканців у сенаті. Поки що настільки погано політичні обставини для Трампа не складаються.
Крім того, свідченням старту виборчих перегонів стає відбір потенційних кандидатів, які здатні будуть кинути виклик Трампу. Демократична партія активно пропагує можливість балотування на посаду президента дружини колишнього президента Барака Обами — Мішель Обами.
Звичайно, третій рік першого президентського терміну є важливим з точки зору потенційних можливостей бути переобраним на другий чотирирічний термін. Власне, цей чинник визначає запеклість політичної боротьби у Вашингтоні.
Відголоски цієї внутрішньополітичної боротьби транслюються на зовнішню політику: наприкінці минулого року Дональд Трамп наказав приступити до виведення майже двох тисяч американських військовослужбовців із території Сирії. Туди вони були введені 2014 року за часів адміністрації Барака Обами з метою протидії «Ісламській державі». Проти цього виступив міністр оборони Джеймс Меттіс, який був відправлений у відставку.
Перебуваючи на Різдво у Багдаді, Дональд Трамп заявив, що американські війська залишатимуться на території Іраку. Це означає, що виведення військ із території Сирії є суто символічним кроком. Адже з території Іраку повернути туди американські війська за потреби дуже просто.
Попри це зовнішньополітичні питання є ще одним полем критики Трампа з боку опозиції. Зрозуміло, що загострення протистояння на всіх фронтах і визначить потенційні можливості розстановки політичних сил на старті президентських перегонів 2020 року, які обіцяють бути ще більш запеклими та непрогнозованими, аніж вибори 2016 року.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».