Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 29 Березень 2018 17:46

Військові ігри на корейському півострові

Rate this item
(0 votes)

Президент США Дональд Трамп оголосив про відновлення військових навчань США і Південної Кореї, які були перервані на час зимових Олімпійських ігор, котрі завершились у Південній Кореї.
Це рішення фактично є розворотом у протилежному напрямку від дипломатичних зусиль, на яких до відставки наполягав державний секретар Рекс Тіллерсон. Однак його наступник на цій посаді Майк Помпео, навпаки, закликає до демонстрації переважно силових методів у спробі вирішення конфліктів.

Відновлення військових навчань у Південній Кореї можна розглядати як подвійний сигнал. Перший сигнал спрямований північнокорейському диктатору Кім Чен Ину. Він уже сподівався, що ядерними випробуваннями та ракетними розробками змусив США вести переговори на рівних. Але теперішнє рішення Трампа доводить, що Сполучені Штати Америки готові оперативно змінювати тактику своїх дій залежно від ситуації, яка складається.
Другий сигнал, можливо, на даний час більш актуальний, обумовлюється американською реакцією на зміни в Китаї. Там генсек Компартії Сі Цзіньпін фактично став правителем без обмежень п’ятирічними термінами. У свою чергу, Дональд Трамп днями підписав президентське розпорядження щодо тарифної війни з Китаєм.
За цих обставин гра м’язами на Корейському півострові — це не блеф, а демонстрація готовності США за своїми правилами грати з опонентами.
Після цих рішень м’яч на протилежному боці. Здається, що реакція Кім Чен Ина на відновлення американсько-південнокорейських військових навчань може визначатися «доолімпійською» позицією КНДР. Тоді лише в останній момент північнокорейський диктатор відмовився від нагнітання воєнної істерії та як запоруку майбутніх переговорів погодився не грати на ризиковане підвищення ставок.
Теперішня реакція Пхеньяна залежить від розстановки сил у північнокорейських владних структурах, що оцінити складно. Об’єктивно зрозуміло, що КНДР почувається відносно впевнено. Зважаючи на близькість столиці Південної Кореї — Сеула до кордону, КНДР вистачить навіть звичайної артилерії, аби у випадку загострення конфлікту змісти «ворога» з карти.
Розуміючи це, Вашингтон запевняє, що відновлення військових навчань пов’язане з відпрацюванням засобів захисту, а не нападу. Зрештою, демонстрація сили проти КНДР потрібна Трампу з внутрішньополітичних міркувань: зондування ідеї переговорів показало низьку популярність такого підходу в американській громадській думці.
За цих обставин ключовим буде рішення щодо реагування на маневри та запровадження торговельної війни США проти Китаю, яке приймуть у Пекіні.
На недавній сесії Всекитайських Зборів Народних Представників Сі Цзіньпін закликав до мирного вирішення міжнародних проблем. Тому, скоріше за все, реакція Китаю на чергове загострення воєнно-політичної ситуації буде стриманою.
Це може вирішальним чином вплинути й на позицію КНДР. Адже попри дію міжнародних санкцій саме Китай є головним торговельним партнером КНДР. Тому у Пхеньяні пильно прислухаються до думки Пекіна.
Утім, більш гостра реакція Китаю може обумовлюватися можливим загостренням ситуації у торговельних китайсько-американських відносинах. Але навіть у такому випадку, ймовірно, Китай стримуватиме Кім Чен Ина від необдуманих кроків, бо знервована реакція означатиме небажане для Китаю загострення воєнно-політичної ситуації у всій Азії.
Звичайно, силового шляху вирішення корейської проблеми немає, але до дипломатичного прориву жодна із зацікавлених сторін не готова. Тому немає й стратегічного прориву до миру, а ситуація балансує на рівні тактичних рухів: два кроки до конфронтації, крок до замирення.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».