Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Березень 2018 11:50

Меркель і Макрон мотивують ЄС до реформ

Rate this item
(0 votes)

22–23 бе­рез­ня 2018 ро­ку від­був­ся са­міт Єв­ро­пей­сько­го Со­юзу. За­сі­дан­ня глав дер­жав і уря­дів Єв­ро­со­юзу де­кіль­ка ра­зів від­кла­да­лось в очі­ку­ван­ні офі­цій­но­го об­ран­ня канц­ле­ром Ні­меч­чи­ни Ан­ге­ли Мер­кель. Від­ра­зу піс­ля за­вер­шен­ня цих про­це­дур Мер­кель від­від­ала Па­риж.

За результатами переговорів Ангела Меркель і Емманюель Макрон запропонували проект реформ Євросоюзу. Згадані реформи саме на часі, адже за графіком завершення переговорів про вихід Великої Британії з ЄС ця процедура має завершитися 30 березня 2019 року.

Тобто ЄС відтоді складатиметься вже не з 28 країн-членів, а з 27, тому потрібно буде внести уточнення в систему договорів, на основі яких функціонує ЄС. Поки що зрозуміло, що на прикладі виходу з ЄС Великої Британії Німеччина і Франція хочуть стимулювати інші країни — члени ЄС погодитися на нове видання федералістського проекту.
Суттю запропонованої реформи є посилення наднаціональних органів влади в Євросоюзі, що стосується не тільки спільної зовнішньої політики і політики безпеки, а й фінансового сектора, спільного ринку товарів і послуг, міграційної та правової політики.
Зокрема, пропонується в повному обсязі відновити європейську політику оборони. Проти цього виступають Польща, Балтійські країни — члени ЄС. Також країни Вишеградського блоку (Польща, Чехія, Угорщина, Словаччина) критикують пропозиції щодо розподілу квот біженців, бо у цих країнах потужними залишаються антиемігрантські суспільні настрої.
На заваді реалізації німецько-французького проекту реформ ЄС залишається внутрішньополітична невизначеність після недавніх парламентських виборів в Італії. Взагалі слабкою ланкою ЄС є всі країни Південної Європи.
Греція продовжує вимагати від ЄС фінансової підтримки з мінімальними вимогами скорочення соціальної допомоги найбіднішим грекам. Навіть попри часткову політичну нормалізацію кризи з каталонським сепаратизмом непевним залишається економічне становище в Іспанії.
Експерти з розвитку європейської інтеграції вважають ініціацію проекту реформ запізнілою — надто мало уваги останніми роками приділялося стимулюванню розвитку економіки найбідніших країн Євросоюзу. Внаслідок цього помітно посилились європейські скептичні настрої, тому дуже складно вести мову про різні швидкості розвитку інтеграції.
Досі вважалося, що шість країн — засновниць ЄС (Німеччина, Франція, Італія, Бельгія, Нідерланди, Люксембург) завжди будуть оптимістично налаштованими щодо наднаціонального федералістського проекту в ЄС. Але принаймні в Італії та Нідерландах зараз склалася така внутрішньополітична кон’юнктура, за якої європейські скептики вийшли на провідні позиції.
Тому існує ризик того, що німецько-французький проект реформ створює ризики для розбалансування системи компромісів між різними інтересами країн — членів ЄС.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».