Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Березень 2018 19:21

Нетьяху не думає про відставку

Rate this item
(0 votes)

Із­ра­їль­ські ме­діа пи­шуть, що ке­рів­ник уря­ду Із­ра­їлю, мож­ли­во, й ся­де на лав­ку під­суд­них, але не ско­ро. «Зви­ну­ва­чен­ня на мою ад­ре­су без­під­став­ні. Про­ти ме­не ве­ли 15 слідств і роз­слі­ду­вань. Ні­чо­го во­ни не да­ли і так бу­де й цьо­го ра­зу», — за­явив прем’­єр Бінь­ямін Не­тань­яху ми­ну­ло­го тиж­ня. Це бу­ла йо­го ре­ак­ція на по­дан­ня по­лі­ції до ге­не­раль­но­го про­ку­ро­ра про при­тяг­нен­ня прем’­єра до від­по­ві­даль­но­сті.

«Ми маємо достатньо доказів», — натомість заявила поліція. Йдеться про корупцію, зловживання владою та махінації з участю керівника уряду. Розслідування у справі Нетаньяху точиться вже понад рік і громадяни добре знають, про які звинувачення говориться.

Слідство проти Нетаньяху включає дві справи. Перша стосується подарунків, які Нетаньяху та його дружина отримали від ізраїльського кінопродюсера Антона Мільчана, який інвестує у виробництво голлівудських фільмів. На думку Jerusalem Post, це були, зокрема, сигари, шампанське та біжутерія вартістю 283 тисячі доларів.
Натомість Нетаньяху мав підтримати закон, який звільняв протягом 10 років від податку ізраїльтян, які на постійно повертаються у країну.
Значно більш небезпечним для керівника уряду є слідство стосовно пропозицій, які мав йому запропонувати видавець газети Jedijot Ahronot. Взамін на обмеження критики на адресу уряду Нетаньяху нібито пообіцяв фінансову допомогу та скорочення обсягу безкоштовної газети Izrael Hajom, пропагандистського рупору уряду. Кажуть, слідчі володіють записами розмов Нетаньяху з представником Jedijot Ahronot.
Також триває слідство у справі закупівлі німецьких підводних човнів за 2 мільярди доларів. З’являється інформація, що при підписанні контракту «під столом» були передані значні суми.
Рішуча реакція Нетаньяху на звинувачення свідчить про те, що він і не думає про відставку. Зрештою — як заявила міністр юстиції Аєлет Шакед — навіть якби прем’єр був формально звинувачений, ніхто не може змусити його до відставки.
«Прем’єр не мусить бути досконалим чи жити скромно. Однак він повинен бути особою, про яку люди говорять: «Так належить вчиняти», — заявив міністр освіти Нафталі Беннет.
Беннет також запевнив, що збирається і надалі бути членом «цього доброго уряду». «Ситуація динамічна і невідомо, що буде далі. Ніхто не знає, яке рішення прийме прокурор Авіхай Мандельбліт. Лише відомо, що він має досить часу на вивчення справи», — пояснює Аві Шарф, керівник критичної до уряду газети Haarec (прокурор може вивчати справу навіть рік).
До речі, Авіхай Мандельбліт потрапив у генеральну прокуратуру з посади в уряді, де виконував функції секретаря кабінету міністрів, який відповідає за всю канцелярію уряду.
Якщо припустити, що навіть після внесення звинувачувального акта Нетаньяху може керувати урядом, то він має шанс добути на посаді до парламентських виборів, які відбудуться не пізніше листопада наступного року.
Справа в тому, що найважливіші члени коаліції — центристська партія «Кулану» («Ми Всі») і Єврейський Дім — не хочуть дострокових виборів, оскільки можуть показати слабкі результати і втратити шанс на участь в уряді.
За всіма ознаками цього не хоче також ортодоксальна релігійна партія «Шас»: її лідер Аріель Дері є керівником МВС і прагне залишатися ним. У його біографії є трирічний вирок за корупцію. Це не окремий чи винятковий випадок в ізраїльській політиці: не так давно колишній прем’єр Ехуд Ольмерт був достроково звільнений із в’язниці. Він провів там 16 місяців за хабарництво.
З грудня 15місячний вирок за отримання майнової користі відбуває Стас Місежніков, колишній міністр транспорту. Такі самі звинувачення висунені проти міністра праці Хайма Катца. За останні місяці за корупцію також засуджено 11 політиків націоналістичної партії російських іммігрантів «Наш Дім Ізраїль».
У підготовленому «Емнесті Інтернешнл» рейтингу поширення корупції Ізраїль перебуває на одному рівні з Польщею. Біньямін Нетаньяху збирається організувати в Ізраїлі саміт з участю прем’єрів країн Вишеградської групи (V4). Про це, як повідомляє газета Haarec, він розмовляв із радником міністра закордонних справ Угорщини.
Про можливість такої зустрічі у своїй країні Нетаньяху згадав ще у липні минулого року в Будапешті на саміті прем’єрів Угорщини, Чехії, Словаччини і Польщі. Не знаючи, що його чують журналісти, Нетаньяху поскаржився на політику Євросоюзу щодо Ізраїлю.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».