Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Грудень 2016 03:43

Євросоюз планів не змінює

Rate this item
(0 votes)

15–16 груд­ня 2016 ро­ку від­був­ся чер­го­вий са­міт Єв­ро­со­юзу. Се­ред ба­га­тьох пи­тань по­ряд­ку ден­но­го бу­ло пи­тан­ня по­чат­ку у бе­рез­ні 2017 ро­ку пе­ре­го­во­рів про ви­хід Ве­ли­кої Бри­та­нії з ЄС.

Європейські політичні лідери визнали, що порядок цих переговорів залежить від британської позиції. Поки що парламент Великої Британії зажадав від прем’єрміністра Терези Мей презентації офіційної переговорної позиції з ЄС.
Також Євросоюз закликав до поліпшення гуманітарної ситуації в Сирії. У контексті спільної безпекової політики на саміті погодили питання можливості скасування безвізового режиму у випадку надзвичайних подій у Шенгенській зоні.

Найбільш гострим для України питанням було обговорення проблеми блокування Нідерландами ратифікації Угоди про асоціацію та проблеми з безвізовим режимом. За підсумками саміту ЄС Україна домоглася не допустити нових переговорів щодо зміни тексту Угоди з невизначеною часовою перспективою, як і її повторної ратифікації усіма країнами — членами ЄС.
В окремому рішенні на вимогу Нідерландів включено шість додаткових пунктів. Записано, що Угода про асоціацію «має на меті встановити тісні та тривалі відносини між Україною та ЄС на основі спільних цінностей, однак не надає статусу кандидата на вступ до Євросоюзу». Підтверджується співпраця з Україною у сфері безпеки, але без гарантій колективної безпеки або іншої військової допомоги. У третьому пункті йдеться про те, що Угода не дає українцям гарантій на вільне пересування територією ЄС.
У решті пунктів ЄС обіцяє підтримувати реформи в Україні і закликає продовжувати боротьбу з корупцією та реформування системи правосуддя. Тепер шлях до повторного схвалення Угоди про асоціацію нідерландським парламентом відкрито. Інше питання, що цей документ став темою виборчої кампанії до парламенту Нідерландів. Саміт ЄС визнав, що Україна виконала умови для безвізового режиму.
Вирішення питання про безвізовий режим для громадян України відкладено до 3 квітня 2017 р. Не виключено, що вчергове питання буде перенесено до вересневих парламентських виборів у Німеччині. Також за підсумками цього саміту було оголошено про намір створювати Сили швидкого реагування ЄС. Крім того, Євросоюз продовжив санкції проти Росії.
Чергових політичних змін в Євросоюзі можна очікувати не раніше запланованих на кінець зими 2017 року парламентських виборів у Нідерландах, президентських виборів у Франції у квітнітравні 2017 року та головне парламентських виборів у Німеччині у вересні 2017 року.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».