Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Грудень 2016 11:59

Політичні кризи в Республіці Корея і Малайзії

Rate this item
(0 votes)

Ко­руп­ція вва­жає­ть­ся од­нією з ци­ві­лі­за­цій­них рис азій­ських кра­їн. Ли­ше піс­ля Дру­гої сві­то­вої вій­ни по­сту­по­во вста­нов­лю­ва­ла­ся тра­ди­ція не­тер­пи­мо­го став­лен­ня до ко­руп­ції. Яс­кра­вий при­клад цьо­му дав ко­лиш­ній пре­зи­дент Сін­га­пу­ру Лі Ку­ан Ю.

Він увійшов в історію не лише гучною фразою про необхідність у боротьбі з корупцією посадити за ґрати у разі корупційних зв’язків навіть найближчих до глави держави людей, а й відповідною практикою. Останніми роками помітно підвищився ступінь нетерпимості до корупції в азійських країнах, які мають різні ментальні традиції.
Йдеться про переважно конфуціанську Республіку Корея та про мусульманську Малайзію.

В обох цих державах упродовж листопада відбувалися бурхливі масові акції протесту з вимогами відставки підозрюваних у корупції політиків.
Зокрема, чинного президента Республіки Корея Пак Кин Хе звинуватили у потуранні корупційним діянням її подруги. Після цього розпочалися тривалі масові протести з вимогами відставки Пак Кин Хе. Прокуратура Республіки Корея офіційно висунула звинувачення подрузі президента Чхве Сун Сіль у шахрайстві, втручанні у державні справи, змові з метою переведення грошей з неурядових фондів на власні цілі.
Прокуратура повідомила, що президент була втягнута у злочини своїх подруги і помічників. Відповідно до Конституції Республіки Корея президент у разі процедури імпічменту може бути звинувачений лише в заколоті або державній зраді, але не у корупції.
Зважаючи на масштаб суспільних протестів, навіть правляча коаліція закликає до початку процедури імпічменту президенту, але поки що Пак Кин Хе намагається максимально використати правові процедури, аби уникнути політичної і можливої кримінальної відповідальності.
Масові протести також набирають потуги у Малайзії. Там прем’єрміністра країни Наджиба Разака звинуватили у корупції та переслідуваннях опозиції. Але Разак намагається звинуватити активістів організаторів протестів у зв’язках з ісламськими радикалами та намірі здійснити у Малайзії державний переворот.
Показово, що всі ці суспільнополітичні процеси неодмінно отримають і зовнішній імпульс, адже новообраний президент США Дональд Трамп оголосив, що впродовж своїх перших ста днів президентства скасує Угоду про транстихоокеанську зону вільної торгівлі. Якщо це відбудеться, то більшість азійських країн чекає зменшення прибутків від торгівлі із США та між собою, що неодмінно загострюватиме соціальнополітичну напругу.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».