Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Липень 2016 09:05

Франція: черговий терористичний удар

Rate this item
(0 votes)

Тер­акт, ско­єний 14 лип­ня 2016 ро­ку у Ніц­ці, до­дав до тра­ди­цій свят­ку­ван­ня на­ціо­наль­но­го дня Фран­ції — взят­тя Бас­ти­лії тра­гіч­ний кон­текст. На­га­да­ємо, що взим­ку 2015 ро­ку став­ся те­ро­рис­тич­ний на­пад на ре­дак­цію гу­мо­рис­тич­но­го ви­дан­ня «Шар­лі Еб­до», а у лис­то­па­ді 2015 ро­ку від­бу­ла­ся ма­со­ва­на те­ро­рис­тич­на ата­ка на ту­рис­тич­ні об’­єк­ти Па­ри­жа.

Після цього у країні було запроваджено надзвичайний стан у сфері безпеки, завдяки чому чемпіонат Європи з футболу відбувся без гучних терактів. Але, на думку експертів з питань безпеки, не було вирішено ключового питання внутрішньої безпеки — координації роботи всіх правоохоронних органів, які відповідають за запобігання терактам. Попри епоху гучних терактів у Франції досі зберігається система, коли армія, жандармерія, розвідка і контррозвідка мають власні правила роботи на випадок терористичної загрози. Причому ці правила частогусто суперечать одні одним.

У листопаді 2015 року під час штурму захопленого терористами концертного комплексу «Батоклан» стало відомо, що жандармерія не має права використовувати автоматичну зброю у міських умовах. Бюрократичні погодження повноважень спецслужб завадили оперативному розв’язанню проблеми.
У випадку з терактом у Ніцці організатори злочину також випередили спецслужби. Вони розрахували, що після завершення чемпіонату світу їхні опоненти «розслабляться», і дійсно чимало жандармів відбули у літні відпустки, а значна увага забезпеченню безпеки на національне свято буде зосереджена на столиці, а не на периферії. Крім того, хоча поліція мала велике досьє на виконавця теракту, ці матеріали так і не дійшли до антитерористичних підрозділів.
Сумний трагічний результат, як висловлюється французька преса, нарешті має стимулювати до серйозної реформи системи безпеки у країні, інакше Франція ризикує залишитися зручною мішенню для терактів. Причому кожен новий теракт буде найкращою рекламою для ультраправих популістів, які розраховують навесні 2017 року прийти до влади у Франції під гаслами ісламофобії та обмежень прав людини.
У міру згасання емоційного шоку від теракту кількість незручних для властей Франції питань тільки зростатиме. Продовження ще на три місяці надзвичайного стану у сфері безпеки вимагає мобілізації добровольців до сил безпеки, які будуть допомагати жандармерії патрулювати вулиці. Поки що зрозуміло одне: блаженні часи загальної безпеки минули та потрібно шукати відповідь, до яких обмежень індивідуальної свободи готові французи, аби перебувати хоча б у відносній безпеці.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».