Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Липень 2016 11:28

Успіх філіппінського популіста

Rate this item
(0 votes)

30 червня 2016 року відбулась інавгурація нового президента Філіппін — 71-річного Родріго Дуарте. Він переміг на президентських виборах у цій країні 9 травня поточного року.
Доти Дуарте був скандальним мером портового містечка Давао. Багатьом філіппінцям він запам’ятався особистою участю у поліцейських операціях проти організованої злочинності й обіцянкою страчувати злочинців на очах правозахисників. Ця перемога викликала жваву дискусію щодо перспектив філіппінської демократії.
Близько трьох десятиліть минуло від часу втечі з країни корумпованого автократа Фердинанда Маркоса. Відтоді політична система країни функціонувала як корумпована фінансова олігархія. Дуарте дуже ефективно експлуатував емоції розчарування філіппінців у елітах.

Навіть після перемоги на президентських виборах Дуарте заявив, що не мешкатиме у президентському палаці в Манілі, де живуть політичні примари минулого.
На його думку, президентську резиденцію краще переобладнати на лікарню. Новий президент Філіппін вимагає від конгресу країни повернути смертну кару за злочини, пов’язані з наркотиками, зґвалтуваннями, пограбуваннями. Правозахисні організації вже назвали Дуарте «президентом-карателем».
Утім, новий президент Філіппін не такий радикальний у зовнішньополітичних питаннях. Він не проти збереження на Філіппінах найбільшої в Азії американської військової бази Субік-бей. Попри це, у разі реалізації більшої частини популістської програми Дуарте він стане головним болем вже для нового президента США, незалежно від того, хто ним чи нею буде.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».