Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Липень 2016 11:01

Іспанський формат виборів

Rate this item
(0 votes)

Позачергові вибори кортесів Іспанії відбулися 26 червня 2016 року. Потреба їхнього проведення була обумовлена гострою внутрішньополітичною кризою, яка настала після виборів 20 грудня 2015-го. Тоді жодна політична партія країни не здобула переконливої більшості голосів у кортесах, аби сформувати однопартійний уряд або стійку коаліцію.
Спочатку король Іспанії Філіпе запропонував ідею «великої коаліції» правоцентристської Народної партії та Іспанської соціалістичної партії. Але програмні протиріччя між цими політичними силами виявилися настільки масштабними, що коаліційні переговори дуже швидко провалилися.
Після цього король Філіпе був вимушений погодитися на створення коаліції Іспанської соціалістичної партії і популістів із руху «Подемос» (у перекладі з іспанської «Ми зможемо»).

Лівоцентристи і популісти у квітні 2016-го навіть спромоглися створити коаліцію, але вона не отримала підтримки від націоналістичних партій Басконії і Каталонії.
У травні 2016 року Народній партії Маріано Рахоя знову не вистачило голосів для формування однопартійного уряду. Внаслідок такого розкладу політичних сил король Філіпе був вимушений призначити позачергові вибори до кортесів.
Після британського референдуму тільки збільшилась інтрига цих виборів. Народна партія почала акцентувати увагу на потребі відібрати у англійців Гібралтар. Гра на націоналістичних емоціях, з одного боку, сприяла частковому набиранню голосів «народниками», проте з іншого — ще більше консолідувала баскських і каталонських націоналістів, що не змінило радикально балансу сил. Зрештою, друге місце залишилося за популістською коаліцією лівих партій («Подемос» та «Об’єднання лівих»), третє — за соціалістами.
Результати виборів знову поставили короля Філіпе у незручне політичне становище. Він відкрито симпатизує Народній партії, але створення нової коаліції на чолі з нею можливе лише на основі домовленостей із баскськими та каталонськими націоналістами або соціалістами. Тому ці результати можна вважати новим тестом для іспанських політиків на готовність до компромісів, адже безперервні вибори негативно позначаються на інвестиційному кліматі та підривають стабільність економіки.
Отже, іспанським політикам після цих виборів не до сієсти та відпусток. Попереду надскладні коаліційні переговори, черговий провал яких може вже восени ввести Іспанію у хаос. Можливо, усвідомлення такої сумної перспективи змусить партії до більшої відповідальності за країну.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».