Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Липень 2016 10:53

Кризовий саміт Євросоюзу

Rate this item
(0 votes)

У Брюс­се­лі 28 черв­ня 2016 ро­ку від­був­ся над­зви­чай­ний са­міт Єв­ро­пей­сько­го Со­юзу. Влас­не, спо­чат­ку він мав ста­ти чер­го­вим пла­но­вим за­хо­дом, на яко­му го­ло­ву­ван­ня ма­ло пе­рей­ти до Сло­вач­чи­ни. Вва­жа­ло­ся, що на са­мі­ті мож­на бу­де при­ві­та­ти бри­тан­сько­го прем’­єр-мі­ніс­тра Де­ві­да Ке­ме­ро­на з пе­ре­мо­гою на ре­фе­рен­ду­мі що­до член­ства Ве­ли­кої Бри­та­нії в Єв­ро­со­юзі.

Але не так сталося, як гадалося. Перед самітом довелося терміново скликати нараду міністрів закордонних справ країн — засновниць процесу європейської інтеграції: Німеччини, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів, Люксембурга. Вони закликали не поспішати з висновками та відповідально ставитися до долі Євросоюзу.
Фактично на саміті обговорювали ключове питання: що робити з наслідками британського референдуму? Сформувалося дві точки зору. Прихильники радикальних кроків на чолі з головою Європейської комісії ЖанКлодом Юнкером запропонували негайно розробити графік переговорів щодо виходу Британії з ЄС.

Натомість більш помірковані європейські політики закликали не робити кроків, які можуть тільки погіршити ситуацію, адже непевною є ситуація щодо затвердження результату референдуму британським парламентом.
Депутати, обрані від Шотландії, посилаючись на велику перевагу голосів тих, хто в Шотландії проголосував за збереження Великої Британії у складі Євросоюзу, теоретично можуть заблокувати процес затвердження результату референдуму, перетворивши його з обов’язкового на консультативний. Утім, реалізації цього сценарію може завадити передчасна заява Девіда Кемерона про відставку, хоча у часі вона відкладена до жовтня.
З іншого боку, швидкий темп переговорів про вихід Великої Британії з Євросоюзу може спровокувати ефект доміно. Вже створено ініціативні групи, які збирають підписи за проведення референдуму про вихід із Євросоюзу у нині головуючій в ЄС Словаччині, а також у Данії та Нідерландах.
Цю тему збирається осідлати на виборах президента Франції навесні 2017 року «Національний фронт» на чолі з Марін Ле Пен. На європейських скептичних позиціях залишається популістська партія «П’ять зірок Беппо Грілло» в Італії. Непевні результати президентських виборів у Австрії, які опротестовує кандидат від ультраправої партії «Свобода», роблять перспективу референдуму про вихід з ЄС Австрії також імовірними.
Тому, крім тактичного питання визначення дати переговорів про вихід Великої Британії, лідери країн Євросоюзу на кризовому саміті мали погодити графік вирішення стратегічних питань. Лише вирішення проблем стимулювання розвитку європейської економіки, вирішення питань інтеграції біженців, зміцнення внутрішньої безпеки та більш результативна зовнішня політика Євросоюзу можуть запобігти тенденції його розпаду.
Зрозуміло, що вирішити ці питання протягом одного саміту неможливо. Важливо, аби після переговорів були ухвалені реалістичні рішення на користь вирішення проблем, хронічний характер яких посприяв зміцненню позицій європейських скептиків у Великій Британії. Об’єктивний характер цих проблем засвідчує посилення позицій європейських скептиків у більшості країн — членів Євросоюзу.
За цих обставин доля європейської інтеграції залежить від відповідальності європейських оптимістів та їхньої готовності ухвалювати й реалізовувати точні, відповідальні та ефективні рішення.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».