Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Березень 2015 12:14

Китай модернізує азійську політику

Rate this item
(0 votes)

26 березня 2015 року у Пекіні побував президент Шрі-Ланки Мантріпала Сірісена. Донедавна ця дипломатична подія минула б без особливого міжнародного резонансу, адже щодня Піднебесну відвідують делегації багатьох держав світу. Однак візит недавно обраного президента Шрі-Ланки викликає інтерес, зважаючи на багато причин.
Насамперед цей візит підтверджує прагматизм китайської дипломатії, яка вибудовує свою азійську стратегію з ретельною увагою до потреб найменших держав регіону. На прикладі Шрі-Ланки Пекін підтверджує свій курс на стабілізацію внутрішньополітичного становища в цій країні, де лише торік закінчилася сорокарічна громадянська війна між ланкійцями і тамілами. Офіційно Пекін дотримувався нейтралітету щодо сторін цієї війни, але вітав її завершення як крок до стабілізації становища в Азії. Для Шрі-Ланки Китай є стратегічною альтернативою індійському впливу.


У свою чергу, Китай намагається вибудовувати дружні відносини з країнами Південної Азії, які Індія вважає своєю зоною впливу. Зокрема, Делі досить ревниво ставиться до будь-яких китайських дій у гімалайській буферній зоні, до якої належать буддійські монархії Бутан та Непал. Традиційно Шрі-Ланка вважається ще більш залежною у своїй політиці від Індії, аніж гімалайські монархії, тому рішучість нового президента Шрі-Ланки щодо Пекіна багато чого варта. Цей крок оцінив і Китай.
За результатами переговорів Пекін підтвердив намір інвестувати у модернізацію інфраструктури на Шрі-Ланці. Передусім ідеться про використання китайцями порту Трінкомалі на півострові Джафна, який було зруйновано за десятиліття громадянської війни. Тепер Китай намагається вибудувати в Індійському океані острівну мережу портів, які стануть трампліном для китайських товарів на шляху до Європи та Африки. Стратегічне зближення Китаю зі Шрі-Ланкою не оминуло й військового аспекту, що особливо знервовано зустріли у Делі. Утім, Китай вважає, що такий його курс забезпечує загальний геополітичний баланс інтересів в Азії та перешкоджає американській стратегії стримування китайської експансії шляхом розбудови антикитайських союзів.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».