Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Березень 2015 14:38

Естонська стабільність

Rate this item
(0 votes)

В Ес­то­нії 1 бе­рез­ня 2015 ро­ку від­бу­ли­ся пар­ла­мент­ські ви­бо­ри. На по­пе­ред­ніх ви­бо­рах, які про­хо­ди­ли 2011 ро­ку, пе­ре­мог­ла «Пар­тія ре­форм», яка при­ве­ла кра­їну до зо­ни єв­ро. Ес­тон­ські ви­бо­ри від­бу­ваю­ть­ся за про­пор­цій­ною сис­те­мою з п’я­ти­від­сот­ко­вим про­хід­ним бар’­єром.

Особливістю естонських виборів є той факт, що достроково можна було проголосувати на спеціальному сайті. За цими даними, перемогу святкує правляча «Партія реформ» та її коаліційний партнер — соціалдемократи. На другому залишається «Партія Центру» на чолі з Едгаром Савісааром — першим прем’єрміністром Естонії після відновлення її незалежності, але наразі за цю партію голосують представники російськомовної громади Естонії, які мають естонське громадянство.


З точки зору тенденцій, які нині є актуальними для політичного становища в інших країнах — членах Євросоюзу, в Естонії не відбулося ефекту «політичних гойдалок», коли правлячі партії поступаються опозиційним політичним силам, причому останні, зазвичай, представлені правими або лівими популістами. Натомість в Естонії стабільною залишається політична система, зцементована демократичними традиціями останніх двадцяти п’яти років відновленої незалежності.
Крім того, міжнародна увага до естонських виборів обумовлюється помітною неозброєним оком напруженістю у відносинах між балтійськими країнами — членами Євросоюзу та Росією. Зокрема, Литва відновила загальний військовий обов’язок. Естонський уряд також збирається переглянути в бік збільшення військові витрати. Естонія підтримує ідею створення спільного балтійського командування країн НАТО. Також послідовною виглядає естонська підтримка української боротьби за незалежність. Результати цих виборів такий курс підтвердили.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».