Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Березень 2018 17:43

Бойкот змагань у Росії: час рішучих дій

Rate this item
(0 votes)

Ук­раї­на зо­бов’­яза­на по­яс­ни­ти сві­ту — чо­му во­на це ро­бить.
Ук­ра­їн­ським спортс­ме­нам від­сьо­го­дні офі­цій­но за­бо­ро­не­но бра­ти участь у будь-яких спор­тив­них зма­ган­нях на те­ри­то­рії Ро­сії. Да­ний на­каз під­пи­сав мі­ністр мо­ло­ді та спор­ту Ук­раї­ни Ігор Жда­нов. Він же і на­вів ар­гу­мен­ти по­діб­но­го рі­шен­ня.

«Сьогодення вимагає від нас більш рішучих дій. Тому я підписав новий наказ — про те, що відповідно до недавно прийнятого Закону України «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях» українські спортсмени не братимуть участі в будь-яких змаганнях, які проходять на території РФ.

Хочу додати, що змагання в Росії з огляду на внутрішню і зовнішню політику цієї держави є просто небезпечними для наших спортсменів. Також нагадаю, що Міністерство молоді та спорту і я як міністр закликаємо міжнародні федерації не призначати змагань на території країни, де систематично нехтують міжнародним законодавством у сфері спорту і яка є порушником кодексу WADA. Агресорів і порушників мають вигнати з арени світового спорту», — написав Жданов.
Одразу зазначу, що подібний жорсткий бойкот матиме спротив. Як ззовні, так і в середині нашої країни. Зокрема, неофіційний сайт Федерації біатлону України наважився на демарш, заблокувавши свою сторінку і оприлюднивши свою позицію у короткому повідомленні про «патріотів, які кричать «Москаля на гілляку» та шлях у нікуди». Президент Федерації Володимир Бринзак уже відреагував на це і заявив, що організація невдовзі зробить інший сайт, офіційний.
Своє обурення російським ЗМІ висловив і президент Асоціації спортивної боротьби України Ельбрус Тедеєв. Хто такий Тедеєв-політик, ми всі чудово знаємо (член Партії регіонів з 2007 року), тому його слова про «збочену політику, потворні рішення, якийсь Джон за нас вирішив і обрізання контактів між братськими народами» не здивували.
Тедеєв нагадав, що через заборону збірна України тепер пропустить чемпіонат Європи з боротьби в російському Каспійську і нікого не хвилює, що «на підготовку витрачено мільйони». Про те, що ці мільйони підуть на підготовку до чемпіонату світу в Будапешті, він не каже.
Звісно, наш бойкот уже прокоментували і в Росії. Відомий телекоментатор Дмитро Губернієв заявив, що «безумці при владі в цій країні все ж дотиснули адекватне керівництво українського біатлону».
А голова Комітету Держдуми РФ з фізичної культури та спорту Михайло Дегтярьов пішов далі і запропонував українським спортсменам переїжджати в Росію. Мовляв, «цю ідею підтримають і спонсори з Києва (цікаво, хто це? — Ред.), і всі, хто вважає, що спорт повинен бути поза політикою».
До чого тут усі ці цитати? А до того, що Ігорю Жданову слід підготуватись узяти удар на себе. Попереду ще не один критичний виступ і не одна гостра дискусія. В нашій країні люблять обговорювати політиків та їх рішення. Тим більше коли багатьом здається, що посягнули на їх право вибору і не цінують їх роботу.
Впевнений, саме такі думки зараз в українських спортсменів, чиї плани порушив бойкот. Хочеться порадити їм глибоко вдихнути і озирнутися навколо. Те, що навколо них не стріляють, не означає, що не йде війна. А на сучасній війні не вийде вдавати із себе пацифіста-нейтрала. Ти або на боці своєї країни, або проти.
І ще один важливий момент цього бойкоту. Україна зобов’язана негайно пояснити світу — чому вона це робить. Вже потрібно робити відповідні запити до федерацій, аби уникнути непорозумінь чи навіть санкцій. Аби потім нам не говорили, що «це ваші проблеми».
Ми не їдемо в Росію не тому, що не поважаємо своїх спортсменів і нам байдуже на їх важку працю. Ми робимо це, аби нагадати світу про Крим, Донецьк, Луганськ і Дебальцеве. І аби перемогти.

Святослав Василик, Уерінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».