Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Березень 2018 22:17

Пхенчхан-2018: Абраменко і провал у біатлоні

Rate this item
(0 votes)

УК­РАЇ­НА ЗА­ЛИ­ШАЄ ЗИ­МО­ВУ ОЛІМ­ПІ­АДУ З ОД­НІЄЮ ЗО­ЛО­ТОЮ НА­ГО­РО­ДОЮ І РОЗ­ЧА­РУ­ВАН­НЯМ ВІД ВИ­СТУ­ПУ БІ­АТ­ЛО­НІС­ТОК

Ли­ше ди­во-стриб­ки Олек­сан­дра Аб­ра­мен­ка вря­ту­ва­ли ук­ра­їн­ський спорт від ве­ли­кої не­вда­чі у ко­рей­сько­му Пхенч­ха­ні. Зо­ло­та на­го­ро­да на­шо­го майс­тра фріс­тай­лу до­по­мог­ла уник­ну­ти нам без­ме­даль­них Ігор, як це бу­ло у Солт-Лейк-Сі­ті-2002 і Ван­ку­ве­рі-2010.

На­ша гор­дість:
Аб­ра­мен­ко і Ге­рас­ке­вич
Медаль Олександра Абраменка прогнозувалась. Утім, мало хто сподівався, що 29-річний українець після пропущеного через важку травму минулого сезону стрибатиме настільки впевнено і чисто.
Абраменко ризикував, адже фінальний стрибок він не встиг відшліфувати. «У мене в принципі не було вибору. Мені обов’язково потрібно було його виконувати, інших варіантів не було. Якби я вибрав стрибок легше, то з ним було б неможливо набрати таку суму балів», — пояснив згодом наш чемпіон.
У підсумку Абраменко ризикнув і виграв. Він залишив позаду китайця Цзя Цзуняня і став першим українським чоловіком, який узяв «золото» на зимовій Олімпіаді. Сьогодні Абраменко — герой і приклад для решти українських спортсменів високих досягнень.
Його історія — це історія віри у власні сили, пекельної роботи та ідеального планування сезону. Зі свого чемпіонства Олександр повинен витиснути максимум, забезпечивши і собі пріоритетні умови підготовки до наступної Олімпіади і давши поштовх усьому українському фрістайлу.
Окрім Абраменка, реально успішно виступив на Олімпіаді лише 19-річний скелетоніст Владислав Гераскевич. У Пхенчхані він посів 12-е місце, при цьому поліпшував результат у кожній наступній спробі.
Зважаючи на вік Гераскевича, його талант і команду, яка з ним працює, він потенційний медаліст через чотири роки. Звичайно, якщо Україна його підтримає. Батько Владислава зізнався, що родина влізла у борги, готуючи сина до Ігор, а самому Гераскевичу вже пропонували змінити громадянство.
Бі­ат­лон:
не вга­да­ли пік фор­ми
Чому не справдилися наші медальні очікування в жіночому біатлоні? Результати (жодного потрапляння в топ-10 в особистих гонках) та коментарі спортсменок засвідчили, що тренерський штаб помилився з піком форми і, можливо, акліматизацією. Жодна провідна збірна не мала такої кількості хворих протягом сезону, що говорить про непрофесіоналізм наших лікарів і самих біатлоністок.
Нарешті, інтернет-істерика Валі Семеренко та сльози під час інтерв’ю Анастасії Меркушиної підтвердили важку атмосферу в команді. Головний тренер Урош Велепец утратив зв’язок із підопічними, а дівчата, у свою чергу, затамували образи на тренерів.
Усі особисті гонки українців у Пхенчхані хочеться якомога швидше забути. Бо якщо хтось з українців і влучно стріляв, то програвав лідерам на трасі ледь не хвилину. Лише на другий тиждень Олімпіади розбіглись Юлія Джима і Артем Прима.
У змішаній естафеті Україна фінішувала 7-ю і, здавалось, у нас знову з’явився шанс узяти медаль у жіночій естафеті, але дива не сталося. Ми лише 11-і, з двома штрафними колами і майже двома хвилинами програшу чемпіонкам із Білорусі.
Безумовно, нас чекає жорсткий розбір польотів. Нині невідомо, чи продовжать кар’єру сестри Семеренко та Олена Підгрушна, яка в Пхенчхані не пробігла жодної гонки. Головні тренери жіночої та чоловічої збірних — Велепец і Юрай Санітра перебувають на межі звільнення. Принаймні, так вважають експерти і більшість українських уболівальників.
Непрості розмови з начальством попереду у президента Федерації біатлону Володимира Бринзака. Йому слід звітувати і за витрачені бюджетні гроші, і за тренерські рішення, і за всі слова і результати спортсменів. Тішить одне — провали завжди прискорюють зміни. Сподіваємося, зміни на краще.
Ко­рот­ко про ін­ших:
Па­січ­ник і ту­рис­ти
Виступ решти наших зимових олімпійців можна підсумувати однією фразою — вони БУЛИ у Пхенчхані. Звісно, вони змагалися, але це нагадувало скоріше спорт у своє задоволення, ніж певний натяк на конкуренцію.
Скажімо, аматорством можна назвати виступ на цій Олімпіаді наших гірськолижників (Ольга Книш, Іван Ковбаснюк) і сноубордистки Аннамарі Данчі. Не вийшло покращити свої результати Сочі-2014 українським саночникам, фрістайлісткам Тетяні Петровій і Ользі Полюк.
А для чого приїжджали в Пхенчхан наші лижники та фігуристи? Лижники навіть не наблизились у гонках до топ-30. Але стосовно них ми і не мали особливих ілюзій. Натомість жодного фіналу у фігурному катанні — це катастрофа для виду спорту, де у нас, на відміну від лижного спорту, великі традиції.
Важко казати про якісь перспективи у наших одиночників Ярослава Паніота і Анни Хниченкової. Хіба що молодий танцювальний дует Олександра Назарова — Максим Нікітін здатен прогресувати у найближчі роки.
Єдина світла пляма у цієї половини української команди — це лижний двоборець Віктор Пасічник. Від нього точно нічого не чекали, а він узяв і спочатку пробився у топ-30, а потім узагалі посів 23-е місце. Саме до 25-річного Пасічника варто придивитися нашим чиновникам та спонсорам. За відповідної підтримки він здатен поліпшити результати протягом наступного олімпійського циклу.

Святослав ВАСИЛИК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».