Духовність
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Сiчень 2015 19:31

Хто не народиться від води і духу, не може увійти у царство небесне

Rate this item
(0 votes)

Об­ряд омо­він­ня з ме­тою ду­хов­но­го онов­лен­ня, очи­щен­ня, пе­ре­ро­джен­ня прий­шов із гли­би­ни ві­ків. Ще за­дов­го до хрис­ти­ян­ства, за ча­сів Рим­ської ім­пе­рії, пат­ри­цій, на­був­ши со­бі ра­ба, за­ну­рю­вав йо­го пов­ні­стю у во­ду і піс­ля цьо­го да­вав йо­му но­ве ім’я.
Да­ний ри­ту­ал сим­во­лі­зу­вав те, що від­ни­ні ця лю­ди­на — йо­го раб, а ми­ну­ле жит­тя її ні­би зми­ває­ть­ся, пов­ні­стю сти­рає­ть­ся. Ра­бо­влас­ник да­вав ра­бу но­ве ім’я на знак но­во­го жит­тя і пов­ної при­на­леж­но­сті со­бі.

19 СІЧНЯ — СВЯТЕ БОГОЯВЛЕННЯ.
ХРЕЩЕННЯ ГОСПОДА І СПАСА НАШОГО ІСУСА ХРИСТА

Грецькою мовою слово «хрещення» звучить як «баптисма» і означає «повне занурення». У новозавітні часи традиція повного занурення у воду набула нового змісту. З Євангелія відомо, що хрещення (занурення у воду), яке проводив Іоанн Хреститель, було очищенням — хрещенням покаяння. Люди визнавали гріхи свої, а обряд занурення у воду був зовнішнім символом омивання цих гріхів — духовного очищення.

Нині свято Водохреща, як його називають у народі, або свято Богоявлення чи Хрещення Господнього, набуло нового змісту і має дуже велике значення для кожного християнина.

Це велике християнське свято стало одним із найважливіших у православ’ї. Воно має в собі три головних аспекти, пов’язаних із хрещенням Господа Ісуса Христа, з водою, якою це хрещення відбувалося, і явленням Бога відразу в трьох іпостасях — Отця, Сина і Духу Святого.
Богоявленням свято називається тому, що в цей день уперше Бог явився людям одночасно в трьох особах. Вся Пресвята Трійця явила Себе людям — Син Божий прийшов на річку Йордан, щоб хреститися від Іоанна, Отець засвідчив Його синівство Своїм голосом, сказавши: «Це Син Мій улюблений, Його слухайте», а Дух Божий у вигляді голуба зійшов на Нього. Цього дня Бог явив Себе як Трійцю, засвідчивши, що Він є Єдиний, але в трьох Особах. Від цього дня також починається відкрите служіння Ісуса Христа людям і Його проповідь світу.
У цей день відбувається освячення фізичної основи всього живого на Землі — води, тому що без неї життєві процеси на Землі практично неможливі.
Хрещення Ісуса Христа є прообразом хрещення для кожного віруючого. Звісно, Самому Господу не потрібно було хреститися на відпущення гріхів, бо саме Він є той єдиний, хто ніякого гріха не вчинив. Тому Іоанн Хреститель дуже здивувався, коли Спаситель прийшов до нього на Йордан: «Господи, я повинен хреститися від Тебе і чи Тобі йти до мене?» Але Спаситель відповів: «Допусти це тепер, бо так годиться нам виповнити усю праведність».
Для віруючих хрещення — це друге народження. В Євангелії сказано, що хто не народиться від води і Духу, не може увійти в Царство Небесне. Хрещення — це подоба смерті і воскресіння. Занурення символізує смерть. Коли людина повністю занурюється в воду, вона символічно помирає для цього гріховного світу, а коли знову з’являється очищена з води, вона ніби оживає, воскресає для життя вічного. При цьому дає обітницю присвятити себе служінню Господу.
Хрещення омиває первородний гріх, який своїм непослухом Всевишньому вчинив Адам. Первородний гріх, як спадкова хвороба, — потенційна схильність до гріха, яка, подібно генетичним вадам, через нашу єдність з Адамом передається від покоління до покоління. Тому кожна людина повинна хреститись особисто, бо не може від нечистого народитися чисте. Коли ж людина охрещується, вона стає новою, чистою від гріха. І вже диявол не має над нею абсолютної влади, однак тільки ту, яку людина сама дає йому. Тому відповідальність за свої вчинки віруючий несе вже сам.
На свято Водохреща освячується вода в джерелах, річках, колодязях, різних ємностях, які православні віруючі приносять до храмів. У цей день люди приходять набрати води, щоб освятитися нею, покропити свої домівки. Багато людей, незважаючи на мороз, омиваються в цей день у водоймах, отримуючи величезний заряд енергії і здоров’я, бо вода цього дня вважається особливо цілющою.
Свято Водохреща завершує цикл свят, які починаються від Різдва Христового. Ці дні протягом усього періоду вважаються святими, в народі їх називають Святками. Вони наближають нас до Божої святості, адже через Ісуса Христа дарують нам оновлення, освячення, можливість розпочати нове життя. Проте чи буде воно наповнене чистотою і праведністю, залежатиме вже тільки від нас.
Підготував Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».