Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Сiчень 2019 13:02

ВР ухвалила закон про соціальні послуги

Rate this item
(0 votes)

Вер­хов­на Ра­да ухва­ли­ла За­кон № 4607 «Про со­ці­аль­ні по­слу­ги», який ви­зна­чає ос­нов­ні ор­га­ні­за­цій­ні та пра­во­ві за­са­ди на­дан­ня со­ці­аль­них по­слуг, спря­мо­ва­них на про­фі­лак­ти­ку, по­до­лан­ня склад­них жит­тє­вих об­ста­вин та мі­ні­мі­за­цію їх на­слід­ків для осіб, які в них пе­ре­бу­ва­ють.

«Соціальні послуги будуть надаватись особам, які відносяться до вразливих груп населення, а також перебувають у складних життєвих обставинах. Соціальні послуги надаватимуться лише за результатами оцінювання індивідуальних потреб особи.

У законі визначені базові соціальні послуги, надання яких гарантується місцевими адміністраціями, виконавчими органами міських рад, міст обласного значення, а також виконавчими органами об’єднаних громад», — пояснив перший заступник голови Комітету у справах ветеранів та осіб з інвалідністю, голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак, презентуючи законопроект.
За його словами, ухвалений закон вводить новий термін «система надання соціальних послуг», яка об’єднує суб’єктів, що формують державну політику з питань надання соцпослуг.
До неї належать уповноважені органи, надавачі, отримувачі соцпослуг, професійні об’єднання працівників системи надання соцпослуг і об’єднання отримувачів соціальних послуг. Також до цієї діяльності можуть залучатись і волонтери.
Законом визначено, що кожна соціальна послуга матиме свій соціальний стандарт, який затверджується Міністерством соціальної політики.
 «Соціальні послуги надаватимуться за рахунок бюджетних коштів, тобто безкоштовно, — це соціальні послуги з інформування, консультування, надання притулку, представництво інтересів, сурдоперекладу, тифлосурдоперекладу, а також соціальні послуги, що надають екстрено, тобто кризово», — уточнив Бурбак.
Водночас іншим категоріям осіб соціальна послуга надаватиметься за часткову оплату, якщо їхній дохід — у межах від 2 тис. 994 грн до 5 тис. 988 грн, тобто від двох до чотирьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб.
Повною сплата за соцпослуги буде для тих категорій осіб, дохід яких перевищує 5 тис. 988 грн, тобто є тотожним чотирьом прожитковим мінімумам.
Визначення потреб особи/сім’ї у соціальних послугах здійснюється не менше одного разу на три роки шляхом збирання, узагальнення та аналізу інформації, у тому числі з урахуванням їхніх статі, віку та місця проживання.
Оцінювання потреб особи у соцпослугах здійснюють фахівець із соціальної роботи, соціальний працівник, соціальний менеджер. У разі необхідності до оцінювання залучаються медичні, педагогічні працівники, психологи, реабілітологи та ерготерапевти.
Оцінювання здійснюється протягом п’яти робочих днів з дати одержання заяви, звернення, повідомлення про надання соцпослуг.
Законом також запроваджується Реєстр соціальних послуг. Він складається з розділів про надавачів соціальних послуг, про фізичних осіб, які надають соцпослуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності, а також про отримувачів соцпослуг.
Внесення відомостей до Реєстру здійснюється протягом однієї доби. Дані про отримувачів і надавачів соцпослуг зберігаються у Реєстрі протягом трьох років після завершення отримання або надання ними соцпослуг.
Цей закон набуває чинності на наступний день після його опублікування та починає діяти з 1 січня 2020 року.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».